* Fotoğraf: MA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İmralı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerini raporlaştıran Asrın Hukuk Bürosu, 2020 yılında tecridin derinleştiğini açıkladı.
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Asrın Hukuk Bürosu bugün İstanbul, Taksim’deki bürolarında basın açıklaması yaptı.
Raporu açıklayan avukat İbrahim Bilmez, 2020 yılının, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan müvekkilleri Abdullah Öcalan, Hamili Yıldırım, Veysi Aktaş ve Ömer Hayri Konar açısından avukat ile görüşme hakları, aile bireyleri ile görüşme hakları, telefon ile görüşme hakları ile mektup, faks ve her türlü iletişim aracılığı ile haberleşme hakları başta olmak üzere hukukun ortadan kaldırıldığı bir yıl olduğunu söyledi.
“CPT de tecride dikkat çekmişti”
Bu durumun bir veya birden fazla hak ihlalinden öte “sistematik işkence” anlamına geldiğini söyleyen Bilmez, Öcalan’ın, 2019 yılında sınırlı bir zaman dilimi için bile olsa avukatları ve ailesi ile görüşme imkanı bulduğunu söyledi, “2020 yılında raporu açıklanan CPT ziyareti de bu dönemde gerçekleşmişti” dedi.
TIKLAYIN - CPT Türkiye raporlarını açıkladı
Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) 6-17 Mayıs 2019 tarihleri arasında Türkiye cezaevleri ziyareti kapsamında İmralı Cezaevi’ne yapmış olduğu ziyaretin ardından 5 Ağustos 2020 yılında açıkladığı rapora dikkati çeken Bilmez, CPT’nin bu ziyaretinde İmralı’daki sistemi ve tecridin kabul edilemez bir şekilde devam ettiğini net bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.
“Görüşmeler kamuoyu baskısıyla gerçekleşti”
2019 yılında gerçekleşen beş kez avukat ve üç kez de aile görüşü gerçekleşmişti.
Bilmez, “Ancak 7 Ağustos 2019 tarihli avukat ve 11 Ağustos 2019 tarihli aile görüşmelerinden sonra 2019 yılında bir daha iletişim imkanı bulunmamıştır” diye konuştu.
2020 yılında İmralı Cezaevi’ndeki müvekkillerinin dış dünya ile sadece 3 Mart’ta aile ziyareti ve 27 Nisan’da da telefon görüşmesi olmak üzere 2 defa temas kurabildiğinin aktaran Bilmez, bu görüşmelerin de öncekiler gibi yine olağanüstü koşullarda kamuoyunun kaygıları ve yoğun baskısı sonucu gerçekleştiğini ifade etti:
“20 dakika ile sınırlanan telefon görüşmesi İmralı’da tutulan müvekkillerimiz ile sağlanan son temas niteliğindedir.
“Aile ve vasi görüş başvuruları açısından ise 2020 yılında, 20 Ocak 2020 tarihine kadar ilk üç aile ve vasi görüşme başvurusu İmralı Cezaevi Disiplin Kurulu’nun kararıyla engellendi. Sonraki başvurular da ya cevapsız kaldı ya reddedildi.
“2020 yılında yapılan 96 avukat görüş başvurusunun hiçbirine izin verilmemiştir. Bu başvuruların 68’ine cevap verilmemiş; 28 başvuru ise mahkeme kararı gerekçesiyle kabul edilmemiştir.”
İmralı tarihindeki ilk telefon görüşü
Sadece bir aile başvurusunun kabul edildiğini açıklayan avukat Bilmez, “27 Nisan 2020 tarihinde İmralı Ada Cezaevi’nde ilk defa telefon hakkı kullandırılmıştır. Müvekkillerimizin aileleri ile 20 dakika ile sınırlı olan görüşme İmralı Cezaevi tarihi açısından bir ilk olmuştur. Ancak o tarihten sonra hiçbir iletişim sağlanamamıştır” diye konuştu. (AS)