Haberin İngilizcesi için tıklayın
Ölüm orucunda hayatını kaybeden avukat Ebru Timtik’in cenazesi bu sabah otopsi işleminin tamamlanmasının ardından İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan çıkarıldı.
Timtik'in cenazesini almak için Adli Tıp Kurumu önünde bekleyenlere polis izin vermedi ve biber gazıyla müdahale etti.
İstanbul Barosu, avukatlar ve yakınları, Timtik için baronun Beyoğlu’ndaki binası önünde anma düzenleneceğini açıklamıştı. Ancak İstanbul Emniyet Müdürlüğü anmaya izin verilmeyeceğini duyurdu. Timtik'in cenazesinin götürülemediği baro binası önünde avukatlar anma düzenledi.
Ölüm orucunu sürdüren avukat Aytaç Ünsal, anmaya gönderdiği mesajda, “Var mı dünyada bir örneği, adalet için ömrünü veren bir avukatlık örneği...” dedi.
İstanbul Barosunca yapılan açıklamada da “Bu ölüm engellenebilirdi, engellemediler” dendi.
TIKLAYIN - İstanbul Barosu: Bu ölüm engellenebilirdi
Avukatlar, anmanın ardından meslektaşlarının cenaze töreni için Gazi Cemevi'ne geçti.
Cemevi polis ablukasında
Ölüm orucunun 238’inci gününde hayatını kaybeden avukat Ebru Timtik'in cenazesi Adli Tıp Kurumu önünden kaçırıldı. pic.twitter.com/4X3na9mKSB
— Eylem Nazlıer (@eylemnazlier) August 28, 2020
Adli Tıp Kurumu önünde bekleyenlere ve basın çalışanlarına polis müdahale etti. Timtik'in cenazesinin nereye götürüldüğü ise bilinmiyor. pic.twitter.com/LVif9M5pkD
— Eylem Nazlıer (@eylemnazlier) August 28, 2020
Kitleye plastik mermi ile müdahale edildi. #EbruTimtik pic.twitter.com/FtKkxiBHtP
— Eylem Nazlıer (@eylemnazlier) August 28, 2020
Timtik'in cenaze töreninin yapılacağı Gazi Cemevi ve defnedileceği Gazi Mezarlığı da polis ablukasında.
Ebru Timtik'in cenazesi Gazi Cemevi'ne götürüldü.
Ne olmuştu?
Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan avukatlardan Ebru Timtik, Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde tutuluyordu.
205 gündür ölüm orucunda olan Aytaç Ünsal da halen pandemi hastanesi olan Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi’nde.
Ebru Timtik örgüt üyeliği suçundan 13 yıl 6 ay, Aytaç Ünsal ise 10 yıl 6 ay hapse mahkum edildi. ÇHD’li avukatların yargılandığı dosya Yargıtay aşamasında. Timtik ve Ünsal’ın tahliyesi için Anayasa Mahkemesine 10 Ağustos’ta başvuru yapıldı.
Başvuruda, “Adli Tıp Kurumu'nca düzenlenen raporlar gereğince tahliyeleri gerekirken haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklu bulunmaları ve tutuldukları hastane ortamında sağlık durumlarının daha da kötüye gitmesi hali de gözetildiğinde, tedbiren tahliye edilmesi için mahkemeye yazı yazılmasını talep ederiz” denildi.
AYM, ölüm orucunun kritik aşamasında olan iki avukatın sağlığının tehlikede olmadığına hükmederek başvuruyu reddetti.
İstanbul Adli Tıp Kurumu, avukatlar Timtik ve Ünsal ile ilgili raporunu 30 Temmuz 2020’de açıkladı ve her ikisi için de “Hapishanede kalmaları uygun değildir” değerlendirmesinde bulunmuştu. (AS)