Haberin İngilizcesi için tıklayın
"Kadrolu tanık” İ.Ö.’nün “Psikolojim bozuk, beyanlarımı dikkate almayın” şeklindeki dilekçesiyle ilgili bianet haberi, ÇHD davasının Yargıtay başvurusuna konu oldu.
Ölüm orucundaki tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal ile ÇHD davasında yargılanan diğer avukatların müdafileri, dosyanın görüldüğü Yargıtay 16. Ceza Dairesine başvuru yaptı.
Başvuru dilekçesinde, “Beyanları mahkumiyet kararına esas alınan İ.Ö. isimli tanık hakkında ‘halüsinasyonlar ve sanrılar yaşamasının olası’ olduğuna dair psikolojik değerlendirme raporunu içeren haber metni” sunuldu.
TIKLAYIN - “Kadrolu tanık”: Psikolojim bozuk, beyanlarımı dikkate almayın
Konuyla ilgili şu haberlerin fotokopisi de ayrıca dilekçe eki olarak Yargıtay’a sunuldu:
TIKLAYIN - “10 Yaşında Muhbirliğe Başladım”
TIKLAYIN - Babasını da İhbar Eden Kadrolu Muhbir İ.Ö. Hapishanede “Kayboldu”
TIKLAYIN - Emniyet, Kadrolu Tanığın İfadesini Doğrulamadı: Bahsettiği Görüntü Bizde Yok
TIKLAYIN - Kadrolu Tanık, Polisin Polisi Tehdidinde de Kullanıldı
100’den fazla davanın tanığı olan, ÇHD davasında 159 yıldan fazla ceza verilen avukatlarla ilgili de tanıklık eden İ.Ö. avukatı aracılığıyla yargılandığı başka bir davanın görüşüldüğü Yargıtay’a dilekçe göndermiş, psikolojik sebeplerle tanıklığının dikkate alınmaması gerektiğini ifade etmişti. Dilekçede, İÖ.’nün halüsinasyonlar gördüğü anlatılarak bunu destekleyecek sağlık raporları verilmişti. İ.Ö.’nün tanıklık ettiği ve dilekçe gönderdiği dosya, Nazım Şafak Korkmaz’ın da yargılandığı dava.
“Paranoid şizofreni belirtileri göstermesi nedeniyle”
Dilekçede, özellikle ölüm orucundaki Ebru Timtik hakkındaki mahkumiyet kararının büyük oranda tanık İ.Ö.’nün beyanına dayandırıldığı ifade edildi:
“Tarafların yokluğunda beyanı alınan İ.Ö. hakkında 11.03.2011 tarihli ‘halüsinasyonlar ve sanrılar yaşamasının olası’ olduğu tespitini içeren resmi tıbbi değerlendirme raporunun ortaya çıkması, beyanların gerçek olmadığının belirtilmesi ve İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinden bu yönde araştırma yapılması için sunduğumuz taleplerimizin gerekçesiz olarak reddedilmesi dosyanın esasını etkilediğinden;
“güvenilirliği yeterli araştırmaya tabi tutulmadan hükme esas alınan tanık beyanı ile kurulan mahkumiyet kararının bozulmasını, iki buçuk yılı aşkın süredir devam eden tutukluluk halinin sonlandırılarak müvekkillerin tahliyelerine karar verilmesini talep ederiz.”
Ayrıca, kendilerinin de daha önce bu yönde talepleri olduğu ve hepsinin reddedildiği ifade edildi:
“İ.Ö.’nün paranoid şizofreni belirtileri göstermesi nedeniyle; 2007 yılından bu yana tutulmakta olduğu cezaevlerine müzekkere yazılarak sağlık dosyasının istenmesi, varsa kullandığı ilaçların tespiti ile sağlık dosyasının bilirkişi tarafından incelenmesi sonucunda kişinin ruhsal durumu hakkında kişisel bilgilerin gizliliği gözetilerek bilirkişi raporu alınması hem yerel mahkemeden hem de istinaf mahkemesinden talep edilmiş olmasına karşın yerine getirilmemiştir.”
Ne olmuştu? |
ÇHD davasında 20 Mart 2019’daki duruşmada kararını açıklayan mahkeme, avukatlara 18 yıl 9 ay ile 3 yıl 1 ay 15 gün arasında hapis cezalarına hükmetmişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi de Ekim 2019’da itirazları reddederek dosyayı Yargıtay’a göndermişti. TIKLAYIN - Hâkim Önce Karar Verdi Sonra Dosyaya Baktı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) davasında verilen 159 yıldan fazla cezanın, avukat Barkın Timtik’e verilen ceza hariç onanması yönünde görüş bildirdi. Tebliğnamede sadece, TCK'nın 314/1 maddesi uyarınca "örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan 18 yıl 9 ay hapse mahkum edilen avukat Barkın Timtik’in cezasının bozulması, onun da diğer avukatlar gibi “örgüt üyeliğinden” cezalandırılması gerektiği ifade edildi. Savcılığın tebliğnamesi Yargıtay 16. Ceza Dairesine gönderildi. Derneğin yöneticilerinden avukat Ebru Timtik ile ÇHD üyesi avukat Aytaç Ünsal adil yargılanma hakkı için ölüm orucuna başladı. 30 Temmuz 2020'de hastaneye sevk edildiler. |
(AS)