Haberin İngilizcesi için tıklayın
Adalet İçin Dayanışma Platformu, bugün İstanbul, Okmeydanında bir salonda gerçekleştirdikleri basın toplantısında, adil yargılanma talebiyle ölüm orucundaki avukatlar Aytaç Ünsal, Ebru Timtik ile tutuklular Didem Akman ve Özgür Karakaya’nın taleplerinin kabul edilmesi çağrısında bulundu.
TIKLAYIN - Ölüm orucundaki Ünsal: Yargıtay neyi bekliyor?
Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkın Hukuk Bürosu’ndan 20 avukatın yargılandığı davada mahkeme 20 Mart 2019’da karar vermiş, avukatların 18’i toplam 159 yıl 2 aylık hapse mahkum olmuştu. Davada Ebru Timtik 13 yıl 6 ay, Aytaç Ünsal da 10 yıl 6 ay hapse mahkum oldu. Adil yargılanma talebiyle başladıkları açlık grevini ölüm orucuna çevirdiler. Tutuklular Akman ve Karakaya da onlara destek olmak amacıyla ölüm orucunda.
Dosya şu anda Yargıtay 16. Ceza Dairesinde inceleme aşamasında. Avukatlar, Yargıtay’ın kararı bozarak yeniden yargılama yapılmasına ve tahliyelerine hükmetmesini talep ediyor.
“Adalet, hepimizin ortak talebi”
Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan avukat Ebru Timtik’in teyzesi Yıldız Deniz’in okuduğu basın açıklamasında, bugün itibariyle sağlık durumları anlatıldı:
“Ebru Timtik 197, Aytaç Ünsal 166 günü geride bıraktı. Direnişin başından bu yana 30'un üzerinde kilo kaybeden Ebru Timtik'in boğazından aşağıya doğru yaralar yaygınlaştı ve bu yüzden konuşmakta ve sıvı alımında ciddi zorluklar yaşıyor.
“Aytaç Ünsal da 60 kilonun altına düştü ve ağız içinde yaralar oluştu.
“Özgür Karakaya da adil yargılanma talebiyle 160 günü aşkın süredir ölüm orucunda. Özgür, tek bir tanık ifadesi nedeniyle tutuklu, hakkındaki 8 yıllık hapis cezası kararı istinaf mahkemesinde.
“Didem Akman, kendi yaşadığı bir adaletsizliğin giderilmesi için ölüm orucunda. Didem, bir ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü. 8 metrekarelik, mutfağı bile olmayan bir hücrede ölene kadar tek başına yaşaması dayatılan Didem Akman, ağırlaştırılmış müebbet infaz rejiminin iptali için ölüm orucunda.
“Bugün Aytaç, Ebru, Didem ve Özgür'ün talebi olan adalet; binlerce yıldır ezilen, sömürülen halkların ortak talebidir. Ölüm oruçları, hepimiz için bir adalet mücadelesi.”
Açıklamada, devrimci ve demokrat kurumlar, aydın ve sanatçılar ile adaletsizliğe ve sömürüye karşı duran herkes adalet için mücadeleye davet edildi ve taleplerin kabul edilmesi istendi.
Ne olmuştu?
ÇHD davasında 20 Mart 2019’daki duruşmada kararını açıklayan mahkeme, avukatlara 18 yıl 9 ay ile 3 yıl 1 ay 15 gün arasında hapis cezalarına hükmetmişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi de Ekim 2019’da itirazları reddederek dosyayı Yargıtay’a göndermişti.
TIKLAYIN - Hâkim Önce Karar Verdi Sonra Dosyaya Baktı
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) davasında verilen 159 yıldan fazla cezanın, avukat Barkın Timtik’e verilen ceza hariç onanması yönünde görüş bildirdi.
Tebliğnamede sadece, TCK'nın 314/1 maddesi uyarınca "örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan 18 yıl 9 ay hapse mahkum edilen avukat Barkın Timtik’in cezasının bozulması, onun da diğer avukatlar gibi “örgüt üyeliğinden” cezalandırılması gerektiği ifade edildi.
Savcılığın tebliğnamesi Yargıtay 16. Ceza Dairesine gönderildi.
Derneğin yöneticilerinden avukat Ebru Timtik ile ÇHD üyesi avukat Aytaç Ünsal adil yargılanma hakkı için ölüm orucuna başladı.
TIKLAYIN - “Sayın Başkan, Sevgili Olsanız Çekilmezsiniz”
(AS)