* Fotoğraf: ALİKEV
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Eskişehir’de Gezi Direnişi sırasında sivil ve polis kişiler tarafından darp edilerek hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’ın ölümünün yedinci yıldönümü.
Ali İsmail Korkmaz’ın düşlerini hayata geçirmek için kurulan Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV), pandemi nedeniyle önceki yıllardan farklı olarak, ALİKEV YouTube kanalında online etkinlikle anma düzenleyecek.
Bugün saat 20.30’da başlayacak canlı yayında gazeteci Burcu Karakaş moderatörlüğünde Korkmaz ailesi ve Ceylan Ertem ile bir söyleşi yapılacak.
Emel Korkmaz: Hala rüyamda göremiyorum
Ali İsmail’in annesi Emel Korkmaz BirGün’den Dilan Esen’e konuştu. Canının çok yandığını söyleyen Korkmaz, oğlunun ölüm yıl dönümünde verdiği röportajda şunları söyledi:
“Hâlâ rüyamda göremiyorum. ‘Anneciğim ben iyiyim’ demesini istiyorum. 7 yıl önce dirençliydi, geri gelecek diye umut ederken yaşamını yitirdi. Bu kadar büyük bir acıya dayanmak imkânsız. Her hafta cuma günü yavrumu ziyaret ediyorum. Sadece toprağına dokunuyorum. Oğlumla konuşuyorum.
“Ali gitti ama bize bir miras bıraktı. Yüzlerce çocuk Ali’nin adıyla eğitim görüyor. Ali’nin fikirlerini, yapmak istediklerini yaşatıyor. Bunları yapmak da bize umut veriyor. O zaten hep var, içimizde.”
"Hep 19 yaşında"
Ali İsmail Korkmaz, sosyal medyada da #AliİsmailKorkmaz etiketiyle anılıyor.
Canımdan tenimden benim
— FERHAT TUNÇ (@ferhatttunc) July 10, 2020
Koparıp aldılar seni
Seni seni oğul seni
Şimdi bağrım bozgun yeri
Ah o dağlar yasım tutsun
Feryadıma isyan olsun
Acılar sus pus olurken
Yüreğim nasıl unutsun?
Oğul oğul
Evimin ışığıydın sen
Ali İsmail’imdin sen #Aliismailkorkmaz https://t.co/nrxux9hBbQ pic.twitter.com/RASu25GXUr
Saygıyla, özlemle #Aliismailkorkmaz pic.twitter.com/MWcbVJovnK
— Metin Uca (@MetinUca) July 10, 2020
#AliİsmailHep19Yaşında
— Melda Onur (@meldaonur) July 10, 2020
Düşlerindeki özgür dünya için mücadelemiz! pic.twitter.com/2aC0wwhFEh
Ali İsmail Korkmaz Hep 19 Yaşında.!
— çArşı (@KingcArsi) July 10, 2020
atılan o tekmeyi sakın unutma.!#AliismailKorkmaz pic.twitter.com/SA0NJ9wuFa
Bugün günlerden Ali İsmail Korkmaz!⁰⁰
— Ali İsmail K. Vakfı (@Alikev_org) July 10, 2020
Şimdi ismin memleketin dört bir yanında yaşamı ve umudu savunmanın adı oldu. Attığımız her adımda, aldığımız her nefeste yüreğimizdesin. Düşlerindeki özgür dünya için çalışmaktan vazgeçmeyeceğiz.#Aliismailkorkmaz #OHep19Yaşında pic.twitter.com/woCmcXC4P4
Ne olmuştu?
19 yaşındaki Anadolu Üniversitesi öğrencisi Ali İsmail Korkmaz Gezi direnişi sırasında 3 Haziran 2013 gecesi sivil ve polis kişilerce sokakta dövülmüştü. 38 gün komada kalan 19 yaşındaki Korkmaz 10 Temmuz 2013'te hayatını kaybetti.
Dava süreci
Korkmaz’ın öldürülmesine ilişkin davada biri polis beş tutuklu ve üç tutuksuz polis olmak üzere toplam sekiz sanık yargılandı.
Savcı esas hakkındaki mütaalasında, tutuklu polis Mevlüt Saldoğan hakkında müebbet, tutuksuz iki polis sanık Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin için beraat, tutuksuz polis Yalçın Akbulut için 12 yıl ve diğer sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar hakkında yaralama suçundan sekizer yıl hapis cezası istemişti.
21 Ocak 2015’teki sekizinci duruşmada karar açıklandı. Mahkeme cezaları "kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermek" suçundan verdi, iyi hal indirimi uyguladı. Tutuklu polise 10 yıl 10 ay, tutuklu dört kişiye üç yıl dört ay ceza verildi. Tutuklu bir kişi tutuklu kaldığı süre nedeniyle tahliye edildi. Tutuksuz üç polisten ikisi beraat ederken, bir polise on yıl ceza ve tutuklama kararı geldi.
Mahkeme, tutuklu polis sanık Mevlüt Saldoğan hakkında kasten öldürme suçlamasından değil "kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermekten" 13 yıl hapis cezası verdi ancak bu cezaya indirim uygulayarak 10 yıl 10 aya düşürdü.
Yargıtay'dan bozma kararları
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 4 Şubat 2016’da yerel mahkemenin kararını usül yönünden bozdu.
Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen davada mahkeme aynı cezaları verdi. İki polisin tutukluluğunu devamına diğer tutuklular İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever'e ise tutuklu kaldıkları 33 aylık süre nedeniyle tahliyesine karar verdi.
Tekrar Yargıtay’a giden dosyada, Yargıtay 1. Ceza Dairesi 22 Aralık 2016'daki kararında tutuklu polis memurları Mevlüt Saldoğan'a verilen 10 yıl 10 ay, sanık polis memuru Yalçın Akbulut'a verilen 10 yıl, serbest bırakılan fırıncılar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever'e verilen altı yıl sekizer aylık cezaları onadı.
Tutuksuz polis sanıklardan Hüseyin Engin hakkındaki beraat kararını ve Ebubekir Harlar'ın eylemi yardım derecesinde kaldığından indirim ile üç yıl dört ay hapis cezasıyla cezalandırılması kararlarını ise bozdu.
Mahkeme, Yargıtay'ın yaralama suçundan cezalandırılmasını istediği tutuksuz polis Hüseyin Engin'e yedi ay 15 gün ceza verip hükmü erteledi. Tahliye edilen sanık Ebubekir Harlar hakkında altı yıl sekiz ay hapis cezası verdi. (TP)