Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri, Sivas katliamının 27. yıl dönümü dolayısıyla Meclis’e araştırma önergeleri ve kanun teklifi sundu.
HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, katliamın faillerinin tespit edilmesi; Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit ise katliamın tüm boyutlarıyla araştırılması, siyasi destek sunanlar, katliamda rol alan faillerin açığa çıkarılması ve katliamla yüzleşilmesi amacıyla Meclis’e Araştırma Önergesi sundu.
Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise linç eylemlerinin Türk Ceza Kanunu’nda insanlık suçu olarak tanımlanarak faillerinin hakkında on yıldan az olmamak üzere ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılması için kanun teklifi verirken, CHP Aydın Milletvekili Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül de Madımak Oteli’nin “Madımak Utanç Müzesi” olması için kanun teklifi verdi.
Öte yandan, HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen’in katliama ilişkin verdiği araştırma önergesi ise TBMM genel kurulunda dün (1 Temmuz) yapılan görüşmede AKP, MHP ve İYİ Parti’nin oylarıyla reddedildi.
Toğrul: Her bir sorumlu açığa çıkarılsın
Araştırma önergesinde katliamın aydınlatılmadığına dikkat çeken Toğrul, adaletin de sağlanmadığını belirterek, Anayasa’nın 98'inci İçtüzüğün 104'üncü ve 105'inci maddeleri gereğince bir meclis araştırması talep etti:
“27 yıl önce televizyon aracılığı ile tümümüzün tanıklığında yaşanmış olan bu katliamı Sivas Emniyet Müdürlüğünün 3 Temmuz 1993 günlü olay tutanağına göre 15 bin saldırgan gerçekleştirdi. Katliamın eylemcilerini ve arkalarındaki örgütlerini ve bu örgütleri araştırmayan güvenlik güçleri Jandarma, Emniyet, Vali, diğer idari birimler ve savcılık makamı yetkilileri hakkında adli ve idari bir işlem yapılmaması Sivas Katliamı’nın hala aydınlatılmadığının en önemli göstergeleridir.
* Mahmut Toğrul
“Katliamın yapıldığı dönemde görevde bulunan, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Başbakan yardımcıları, Bakanlar ve olayda sorumluluğu olan en üsttekilerden en alttakilere kadar her bir sorumlunun, kurumun ve olayın açığa çıkarılması ve yargı mekanizmasının işletilerek meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep ediyoruz.”
Kılıç-Koçyiğit: Özür dilensin
Kılıç-Koçyiğit de Toğrul ile aynı maddeler doğrultusunda verdiği araştırma önergesini şu sözlerle gerekçelendirdi:
“Başta Alevi yurttaşlar olmak üzere, tüm demokratik kamuoyunun beklentisi bu katliamı gerçekleştirenlerin, katliam emrini verenlerin ve bütün sorumluların yargı önüne çıkartılıp hak ettikleri cezalara çarptırılmasıydı. Fakat Katliamın üzerinden 27 yıl geçmesine rağmen Sivas Katliamı ile yüzleşilmemiş, perde arkasındaki derin güçler açığa çıkarılmamış ve adalet sağlanmamıştır.
* Gülüstan Kılıç Koçyiğit
“Bu nedenle 2 Temmuz 1993’te özellikle Alevi yurttaşlara yönelik nefret saikiyle gerçekleşen Sivas Katliamı’nın tüm yönleriyle aydınlatılması, sorumlularının bulunması ve cezalandırılması ile bu katliamla ilgili yüzleşme süreçlerinin işletilmesi ve katliamda yakınlarını yitirenlerin acılarının az da olsa dindirilmesi için özür dilenmesini ve bu hususta bir Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz.”
Gergerloğlu’ndan kanun teklifi
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifini Meclis’e veren Gergerlioğlu’nun gerekçesinde ise şu ifadeler yer aldı:
“Linç suçunun müstakil olarak düzenlenmesinde ve verilecek cezanın caydırıcı olmasında aslında korunan iki yarar olduğundan bahsetmek mümkündür. Bunlardan ilki kişinin vücut dokunulmazlığı ve yaşama hakkıdır ikincisi ise kamu düzenidir.
“Kişinin vücut dokunulmazlığı ve yaşam hakkı evrensel haklar ve değerler arasındadır ve linç suçu ve yaptırımı da temel olarak bu hakların korunması ile ilgilidir.
* Ömer Faruk Gergerlioğlu
“Caydırıcı olmalıdır”
“Bununla birlikte linç suçunun koruduğu diğer yarar olan kamu düzeni üzerinde durmakta yarar vardır. Çünkü linç, toplumun kamu düzenini hiçe sayarak cezayı kendisinin vermek istemesi ve lincin toplum içerisinde bir denetim mekanizması olarak görülmesi durumudur. Bu ise kamu düzeninin ve hukukun ayaklar altına alınması durumudur.
“Kamu düzenini sağlamaktan sorumlu devletin bu duruma kesinlikle izin vermemesi gerekmektedir. Bu durumun oluşturacağı en büyük sorunlardan biri ise devletin hukuku ile toplumun hukukunun tartışılmasıdır ki bunun sonucunda toplumda linç eylemleri gibi hukuk dışı eylemlerin yaygınlaşması söz konusu olabilir.
“Bu nedenle linç eylemi ceza kanunda müstakil bir suç olarak düzenlenmesinin yanında cezanın yaptırımı orantılı bir şekilde caydırıcı olmalıdır.”
Bülbül: Müze yapılsın
CHP'li Bülbül, 2 Temmuz 1993'te Sivas il merkezinde, o dönemde Madımak Oteli olan şimdi ise Sivas Bilim ve Kültür Merkezi haline getirilen yerin, “Madımak Utanç Müzesi” yapılması yönünde kanun teklifi verdi.
* Süleyman Bülbül
Öldürülen aydınların anılarının yaşatılması ve o dönemdeki olayların unutulmamasını amaçladığını belirten Bülbül, ayrıca kanun teklifiyle Alevilere yönelik katliamlar ve devam eden tehdide karşı bir tutum benimsenmesini hedeflendiğini söyledi.
HDP'li Özen'in önergesi reddedildi
HDP Milletvekili Özen’in, Sivas katliamının araştırılmasına ilişkin verdiği ve AKP, MHP ve İyi Parti oylarıyla reddedilen önergede şu ifadeler yer almıştı:
* Zeynel Özen
"Madımak Oteli’nde bulunan canların yakılarak hunharca katledildiği Sivas katliamının arkasında gizli kalan gerçeklerin ifşa edilmesi, yargı kararlarına rağmen Sivas katillerini koruyup cezasız bırakan unsurların ortaya çıkarılması, katliamla ilgili devlet arşivlerinde yıllardır saklı kalan belgelerin araştırılıp kamuoyuyla paylaşılması, perde arkasındaki asıl sorumlularının açığa çıkması ve böylece katliamda yakınlarını yitirenlerin acılarının az da olsa dindirilmesi için Sivas katliamının araştırılması elzemdir.”
Sivas katliamıAralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu onlarca yazar, şair ve sanatçı Pir Sultan Abdal Şenlikleri için 3 Temmuz 1993'te Sivas'da toplanmış, kentin çeşitli bölgelerinde toplanan binlerce kişi kente sanatçıları "dinsizlik" ile suçlayarak Madımak Oteli'ne doğru yürüyüşe geçmişlerdi. Otele önce taşla saldıran saldırganlar daha sonra oteli ateşe vermişlerdi. Onlarca kişi protestocuların yaktığı otelde sıkışıp kalmış, saatler geçmesine rağmen kalabalığa kimse müdahale etmemişti. Madımak'ı saran alevler, aralarında halk ozanları Muhlis Akarsu, Nesimi Çimen ve Hasret Gültekin, şairler Metin Altıok ve Behçet Aysan, Uğur Kaynar, yazar Asım Bezirci, karikatürist Asaf Koçak'ın da yer aldığı 35 kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. 35 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası açılan davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan 86 yaşındaki Ahmet Turan Kılıç'ın kalan cezası ise; sağlık sorunları gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından affedildi. Cumhurbaşkanlığı kararına göre, 27 yıldır hapis yatan Ahmet Turan Kılıç'ın kalan cezası, Adli Tıp Kurumu'nun verdiği sağlık raporu doğrultusunda, Anayasa'nın 104'üncü maddesinin 16'ıncı fıkrası hükmü uyarınca kaldırıldı Katliamda hayatını kaybedenlerMuhibe Akarsu – (35 yaşında, misafir), Muhlis Akarsu – (45 yaşında, sanatçı), Gülender Akça – (25 yaşında, sanatçı), Metin Altıok – (52 yaşında, şair, yazar), Ahmet Alan – (22 yaşında, sanatçı), Mehmet Atay – (25 yaşında, gazeteci), Sehergül Ateş – (30 yaşında, sanatçı), Behçet Aysan – (44 yaşında, şair), Erdal Ayrancı – (35 yaşında, yönetmen), Asım Bezirci – (66 yaşında araştırmacı, yazar), Belkıs Çakır - (18 yaşında, sanatçı), Serpil Canik –(19 yaşında, sanatçı), Muammer Çiçek – (26 yaşında, aktör), NesimiÇimen – (67 yaşında, şair, sanatçı,), Carina Cuanna – (23 yaşında, Hollandalı gazeteci), Serkan Doğan – (19 yaşında, sanatçı), Hasret Gültekin– (23 yaşında şair, sanatçı), Murat Gündüz - (22 yaşında, sanatçı), Gülsüm Karababa –(22 yaşında, sanatçı), Uğur Kaynar – (37 yaşında, şair), Asaf Koçak – (35 yaşında, karikatürist), Koray Kaya – (12 yaşında, çocuk), Menekşe Kaya – (17 yaşında, sanatçı), Handan Metin – (20 yaşında, sanatçı), Sait Metin – (23 yaşında, sanatçı), Huriye Özkan – (22 yaşında, sanatçı), Yeşim Özkan – (20 yaşında, sanatçı), Ahmet Öztürk – (21 yaşında, otel görevlisi), Ahmet Özyurt – (21 yaşında, sanatçı), Nurcan Şahin – (18 yaşında, sanatçı), Özlem Şahin – (17 yaşında, sanatçı), Asuman Sivri – (16 yaşında, sanatçı), Yasemin Sivri – (19 yaşında, sanatçı), Edibe Sulari – (40 yaşında, sanatçı), İnci Türk – (22 yaşında, sanatçı), Kenan Yılmaz – (21 yaşında, otel görevlisi). |
(TP)