Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avukatlık Kanunu ve baro seçimindeki değişiklikler bata olmak üzere savunmaya karşı baskıları protesto ederek Ankara’ya yürüyen baro başkanları, kent girişinde durdurulunca oturma eylemine başladı. Birçok kentte avukatlar, adliye önünde yaptıkları açıklamalarla polis engelini kınadı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi avukatlara çadır gönderdi ancak barikatı kuran polis, çadırların kurulmasını da engelledi. Buna karşı çıkan avukatlardan bazıları tartaklandı.
Türk Tabipleri Birliği ve Türk Eczacıları Birliği avukatlara destek açıklaması yayınlarken, eylem saatlerinde Anıtkabir ziyareti yapan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioglu, Meclis Başkanı Mustafa Şentop ile görüştü.
Feyzioğlu: Devreye girdik
Görüşme sonrası açıklama yapan Feyzioğlu, “Yürümek haktır. Baro başkanları yürümelidir” dedi.
TBB’nin seçtiği yöntemin yürümek olmadığını, kendisinin de yürümeyeceğini belirten Feyzioğlu, Eskişehir yolunda bekleyen baro başkanlarının kente girmesi gerektiğini söyledi.
Yürüyüşün Anayasal bir hak olduğuna vurgu yapan Feyzioğlu, “Temel haktır yürüyüş hakkı. Talebimiz oraya gelmiş baro başkanlarımızın bırakılmasıdır. 150 metre yürüyüş yapacaklar. O 150 metre yürüyüşün ardından Anıtkabir’e gitmek istiyorlar. Bunun kamu düzenini bozan bir yanı yok. Olayları yumuşatmak için devreye girdik. Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı ile görüştüm. Bir ortak noktada buluşulacak” dedi.
TTB: Avukatları yalnız bırakmayacağız
Baro başkanlarının engellenmesine tepki gösteren Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi yaptığı yazılı açıklamada, “Meslek kanunlarında yapılmak istenen antidemokratik değişikliklere karşı çıkmak için Ankara’ya yürüyen Baro Başkanlarının polis zoruyla engellenerek şehir girişinde alıkonulmalarını kınıyoruz” dedi.
“Avukatların ve savunmanın temsilcisi Baro Başkanlarına yönelen bu engellemelerin aynı biçimde mesleğine sahip çıkan hekimlere ve hekimlerin örgütü TTB’ye yönelik engelleme çabalarının ve baskıların bir parçası olduğunu biliyoruz.
“Anayasamıza göre herkes, önceden izin almadan, barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. Hiç kimsenin, Anayasa'da açık biçimde yer alan bu hakkın kullanılmasını keyfi biçimde engelleme yetkisi bulunmamaktadır.
“Baro başkanlarının şehre girişleri ve Anıtkabir’e ziyaretleri önündeki engel derhal kaldırılmalıdır. İnsan hak ve özgürlüklerini keyfi biçimde sınırlandırmaya yönelik baskıcı uygulamalara derhal son verilmelidir.”
Eczacılar: Anayasal hak engellenmemeli
Türk Eczacıları Birliği yaptığı yazılı açıklamada, polis engelini üzüntü ve kaygıyla izlediklerini belirtti:
“Baroların, yasalarında yapılmak istenen değişikliğe karşı tepkilerini göstermeleri Anayasal haklarıdır ve engellenmemelidir. Yasalarda yapılacak tüm değişiklikler ondan etkilenecek olan tüm meslek mensuplarının görüşleri alınarak planlanmalıdır. Bu yürüyüşü sonlandıracak olan, polis engeli değil, sivil diyalog olmalıdır.”
Mimarlardan da destek açıklaması
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu da şu açıklamayı yaptı:
“Yoksulluğun, işsizliğin, adaletsizliğin, ‘kimsesizlerin kimsesi’nin savunmasız kaldığı bir süreçte, savunmanın yürüyüşü hepimizin yürüyüşü, Türkiye’de adalet ve demokrasi haykırışıdır. Başkentin sorumluluğu onları kucaklamak karşılamak bağrına basmak, savunmanın sözüne ortak olmaktır.” (AS)