Fotoğraf: MA
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Müebbet hapis cezasıyla yargılanan ve üç ay tutuklu kaldıktan sonra çıkarıldığı ilk duruşmada “ev hapsi” cezasıyla tahliye edilen siyasetçi, yazar Mahmut Alınak'ın ayak bileğine elektronik kelepçe takıldı.
"Ben emniyet ve adliyede kelepçeye direnmiş ve kelepçe taktırmamıştım. Ayak bileğime kelepçe takmakla bunun rövanşını almaya başladılar" diyen Alınak, uygulamayı sömürgecilerin Afrika ve Amerika'da kölelerin boynuna halka takmasına benzetti.
17 Şubat 2020’de tutuklanan ve 13 Mayıs 2020’de ev hapsi kararıyla tahliye edilen Alınak, “Devletin topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymak, devletin birliğini bozmak, devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak, devletin bağımsızlığını zayıflatmak” suçlamalarıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanıyor.
Alınak: Rövanş alıyorlar
Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Alınak, şunları dedi:
"Tarihte kölelere halka takılıyordu. Sömürgeciler Afrika'da ve Amerika'da siyahlara aynı kölelik halkası takıyorlardı. Orada kölelere reva görülen uygulama şimdi burada bize uygulanmaktadır.
“Biz bu ülkenin modern köleleriyiz. Bunu reddediyoruz. Ben emniyet ve adliyede kelepçeye direnmiş ve kelepçe taktırmamıştım. Ayak bileğime kelepçe takmakla bunun rövanşını almaya başladılar.
“Ben cezaevindeyken hiç olmasa hücremin avlusunda güneş alabiliyordum ama şimdi kapatıldığım evimde bir zerre güneş dahi alamayacağım. Çünkü evden dışarı bir adım dahi atmak yasaktır.
“Tüm bunlar beni yıldırmaya dönük uygulamalar ama yılmayacağımı ve düşüncelerimden geri adım atmayacağımı en çok onlar biliyorlar.
“Halkımıza, mazlum insanlığa karşı tarihi sorumluluklarımız vardır. Aydın olarak bunun bedelini ödemeye hazırız."
Ne olmuştu?
Kars’taki evinden 13 Şubat 2019 sabahı gözaltına alınan Alınak 17 Şubat 2019’da “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı ve Kars Cezaevine gönderildi.
Eski Halkın Emek Partisi (HEP) milletvekili 68 yaşındaki Alınak'ın, Bêkes kitabının gelirini dönemin Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç'un ailesine bağışlaması, akrabaları ile yaptığı sohbetler, hükümete yönelik eleştirel yazıları, husumetli iki ailenin barışa aracılık teklifi ve Diyarbakır'da çöp taşıyıcıları ile birlikte çöp toplayarak kamuoyu nezdinde duyarlılık oluşturma yönündeki girişimleri tutuklamaya gerekçe yapıldı.
Alınak hakkında 300 sayfalık iddianame hazırlandı ve hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle, “Devletin topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymak, devletin birliğini bozmak, devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak, devletin bağımsızlığını zayıflatmak” suçlamalarıyla Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.
İddianame Alınak'ın yaptığı açıklamalar, telefon görüşmeleri ve yazdığı kitaplarda yer alan ifadelerden oluştu. Alınak’ın iki aile arasında yaşanan kavga sonrası aranması, yazdığı Mehmet Tunç ve Bêkes kitabının gelirini Tunç ailesine bağışlaması ve Kürtçenin resmi dil olması için Birleşmiş Milletlere (BM) başvurma girişimleri de suçlamalar arasında yer aldı.
Mahmut Alınak hakkındaHukukçu, avukat, siyasetçi, milletvekili, yazar. 1952 yılında Kars´ın Digor ilçesinde dünyaya geldi. İlköğrenimini Digor´da, liseyi ise Kars´ta tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi´nden mezun oldu. Aynı zamanda Gündem gazetesinde köşe yazarlığı yaptı, 10'a yakın kitabı yayınlandı. 1987 yılında yapılan genel seçimlerde SHP'nin Kars adayı olarak TBMM'ye girme hakkı kazandı. Dört yıl sonraki erken genel seçimlerinde ise HEP-SHP ittifakının Şırnak adayı olarak seçimi kazandı. Daha sonra DTP Kars İl Başkanlığı görevini yürüttü. 2007'de yapılan genel seçimlerde DTP destekli bağımsız Kars milletvekili adayıydı. Birçok kez cezaevine giren Alınak, 2011 yılının Aralık ayında KCK operasyonları kapsamında tutuklanmış, 18 Temmuz 2012'de tahliye edilmişti. İşkence konusunda kullandığı ifadeler gerekçe gösterilerek 14 ay 17 gün hapis cezasına çarptırılan Alınak, Kars Açık Cezaevi'nden denetimli serbestlikle bırakılmış daha sonra uygulanan tedbirleri reddettiği gerekçesiyle tekrar 16 Eylül 2014'te cezaevine konulmuştu. 5 Aralık 2014'te tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Cezaevi'nden serbest bırakıldı. Eserleri: HEP, DEP ve Devlet - Parlamento'dan 9. Koğuşa – 2 (1996), Şiro'nun Ateşi (1997, 2011), Nazo (1998), Tarihin Çarmıhında Güneş Ülkesi (2011), Köpekler Manifestosu (2012), Ateşte Yıkanmak (2013), 1918 - Aşk Hicran ve İsyan (2016), Keşke (2018). |
(EKN)