Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Cumartesi Anneleri/ İnsanları ve İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon’u, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası’na ilişkin açıklama yaptılar.
Koronavirüs nedeniyle sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, “Hakikat ve adalet arayışımız, son kayıp bulunana, son fail cezalandırılana kadar devam edecek” denildi.
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon'u üyesi Sebla Arcan tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bilindiği üzere gözaltında kaybetme suçu, despot rejimlerin iş başında olduğu dünyanın pek çok ülkesinde; topluma korku salma, muhalifleri susturma yöntemi olarak yaygın bir biçimde uygulandı.
"İnkar ve cezasızlık devam etti"
"Yaşadığımız coğrafyada ise aynı neden ve benzer yöntemlerle yüzlerce insan evlerinden, işyerlerinden, tarlalarından, otomobillerinden, kafelerden, otobüs duraklarından, otobüslerden devletin güvenlik güçlerince gözaltına alındılar ve bir daha geri dönemediler.
"Cumartesi Anneleri 2011 yılında dönemin başbakanı Erdoğan tarafından davet edilip kendilerine 'sorununuz kabinemin sorunudur' denilse de gözaltında kaybetme pratiğine dair yüzleşme ve hesaplaşma iradesi bugüne kadar gösterilmedi. Kısacası bu topraklarda inkar ve cezasızlık politikaları, iktidarlar değişse de Türkiye’nin temel gerçeği olarak devam etti.
"BM Sözleşmesi imzalansın"
"Kayıp yakınları ve İnsan hakları savunucuları olarak Gözaltında Kayıplar Haftası vesilesi ile bir kez daha devleti yönetenlere sesleniyoruz; devletlere gözaltında kaybetmelerin önlenmesi ve geçmişte yaşanan kaybetmelere dair hakikat ve adalete erişimin sağlanması sorumluluğu getiren BM Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme’yi derhal imzalayın ve uygulayın.
"Galatasaray'dan asla vazgeçmeyeceğiz"
"Gözaltında kaybetmelerin yaygın bir devlet terörü olarak uygulandığı Türkiye’nin, BM Kayıplar Sözleşmesi’ne taraf olmasının, kayıp vakalarının açığa çıkartılması ve faillerin yargılanması için bir başlangıç oluşturacağını biliyor ve bu talebimizde ısrar ediyoruz.
"Geçmişle hesaplaşmanın ve ülkede adaleti sağlamanın ilk ve en önemli adımı olarak gördüğümüz 'Gözaltında kaybetme suçunun soruşturulması ve sorumlularının tespit edilerek adalet önüne çıkarılması' konusunda ısrarlı olmaya devam edeceğiz.
"Kayıplarımızdan ve kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray Meydanından asla vazgeçmeyeceğiz." (RT)