Haberin İngilizcesi için tıkayın
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (PACE/AKPM) Türkiye gözlemcileri Thomas Hammarberg ve John Howell ile birlikte Avrupa Konseyi raportörü Alexandra Louis, kesinleşen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı sonrası Osman Kavala’nın serbest bırakılmamasına tepki gösterdi.
Türkiye’ye Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması için çağrı yapan AKPM, Covid-19 salgınına vurgu yaparak Kavala'nın sağlık durumu içn duyduğu endişeyi dile getirdi.
TIKLAYIN - "Mahkemelerin Artık AİHM Kararına Riayet Etmeleri Gerekiyor"
Thomas Hammarberg, John Howell ve Alexandra Louis imzasıyla yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararı artık kesindir. Türkiye makamlarını 18 Ekim 2017'den özgürlüğünden mahrum bırakılan Osman Kavala’yı derhal serbest bırakmaya ve AİHM kararını uygulamaya çağırıyoruz.
"Mahkemenin kararının sadece Gezi Davasına değil, aynı zamanda Kavala hakkında yürütülen diğer soruşturmalara da atıfta bulunduğunu hatırlıyoruz.
"Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması önemlidir çünkü, o da diğer politikacılar, sivil toplum aktivistleri veya görüşleri nedeniyle gözaltına alınan gazeteciler gibi, erken ve şartlı tahliyelere izin veren yasanın dışında bırakılması nedeniyle Covid-19 tehdidiyle karşı karşıya. Bu bizim için derin bir endişe konusu olmaya devam ediyor.
"Türkiyeli yetkililerin Kavala'yı serbest bırakarak, yasal ve insani yükümlülüklerine uyacaklarına inanıyoruz. Dahası, uzun zamandır beklenen bir sinyal olan Türkiye sivil toplumuna doğru sinyali göndereceklerdir."
Ne olmuştu?
Gezi davası kapsamında Silivri Cezaevi'nde 840 gün tutulan Osman Kavala’nın, 19 Şubat 2020’de İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tahliyesine hükmedilmiş, kararın ardından Kavala hakkında 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması gerekçe gösterilerek çıkarıldığı Nöbetçi 8. Sulh Ceza Hakimliği'nce yeniden tutuklanmıştı.
Nöbetçi 8. Sulh Ceza Hakimliği'nce verilen bu karar öncesinde Kavala'nın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca aynı dosyadan 11 Ekim 2019'da "Tutuklama tedbiri ölçülü değil" denilerek resen tahliye edildiği ortaya çıkmıştı.
Kavala’nın avukatları azami tutukluluk süresi olan iki yıllık sürenin 25 Şubat 2020 itibarıyla dolduğuna dikkat çekerek, 25 Şubat’ta Kavala’nın tutukluluğuna itiraz etmişti. Bu itiraz sonrasında, İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı bekleniirken Kavala söz konusu dosyadan tahliye edildi fakat İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği "siyasal veya askeri casusluk" soruşturmasından tutuklandı.
Osman Kavala hakkında |
1957'de Paris'te doğdu. Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümü mezunu. 1982'den sonra Kavala Grubu'nda yönetici olarak çalıştı. Murat Belge'yle birlikte Türkiye'nin önde gelen yayınevlerinden İletişim Yayınları'nın kuruluşunda yer aldı. Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center For Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa'da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu. TESEV Yönetim Kurulu üyesi, Açık Toplum Enstitüsü'nde Danışma Kurulu üyesi, Helsinki Yurttaşlar Derneği üyesi, Tarih Vakfı ve Diyarbakır Kültürevi'nin destekçisi. |
TIKLAYIN - AİHM'in Osman Kavala Kararı Kesinleşti
(HA)