* Fotoğraf: Ömer Ensar / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye'nin sınırlarını açmasının ardından başta İstanbul olmak üzere Anadolu'nun pek çok kentinden Avrupa ülkelerine gitmek için Edirne'ye gelen yaklaşık 10 bin mültecinin Sınır Kapısı çevresinde olumsuz hava şartlarına rağmen bekleyişi 19 gündür sürüyor.
Edirne Valiliği, mülteci hareketinin başladığı günden bu yana Yunanistan'a 147 bin 132 mültecinin geçiş yaptığını duyurdu.
Valiliğin resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, "27 Şubat 2020 tarihinden bugüne kadar, Edirne il sınırlarından Yunanistan’a 4’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı mıntıkasından 55 bin 904 ve 54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı mıntıkasından da 91 bin 228 olmak üzere toplam 147 bin 132 düzensiz göçmen geçiş yapmış olup, geçişler halen devam etmektedir" denildi.
3 mülteci yaşamını yitirdi
Açıklamada, Yunanistan'ın mültecilere yönelik müdahalelerine ilişkin bilgi de verildi. Yunanistan sınır güvenlik güçleri tarafından gaz, sis ve ses bombalarıyla plastik ve gerçek mermiler kullanılarak yapılan müdahaleler sonucu, 3 mültecinin yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:
"Yunanistan'ın müdahalesi sonucu 3 göçmen yaşamını yitirmiş, 214 göçmen de çeşitli yerlerinden yaralanmıştır. Yapılan tedavi sonucu 206 yaralı göçmen taburcu edilmiş, 8 yaralı göçmenin tedavisi ise halen devam etmektedir. Ayrıca bu süre zarfında 7 bin 96 göçmen çeşitli sebeplerle hastaneye müracaat etmiş ve tıbbi yardım almış olup, 1581 çocuğa kızamık ve palio aşısı, 44 gebe kadına da tetanoz aşısı yapılmıştır.
"Yunan sınır güvenlik güçlerince yapılan sert ve insanlık dışı müdahaleler sonucunda yaralanan 1 ve hayatını kaybeden 3 göçmen ile ilgili kendileri veya yakınları tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruda bulunulmuş, aynı muameleye maruz kalan 25 göçmen ile ilgili başvuru süreci de Türkiye Barolar Birliği'nce takip edilmektedir."
Mültecilerin bekleyişi sürüyor
Mültecilerin sınırlardaki bekleyişi sürerken tampon bölgeye beton bloklar yerleştiren Yunanistan güvenlik güçleri, sınırdaki önlemlerini de sert müdahalelerle en üst seviyeye çıkardı.
Pazarkule'nin hemen karşısında bulunan Kastanies bölgesinde siper kazıp ağır silahlarla önlem alan Yunanistan polisi, sınırda jiletli ve dikenli barikatlar kurarak mültecilerin ülkelerine geçmesini engellemeye çalışıyor.
Mülteciler ise sınırın kapatılması üzerine Meriç Nehri'ni lastik botlarla aşıp, Yunanistan'a geçişlerini sürdürüyor.
Çocuklara aşı yapıldı
Sınırda mültecilere günde 3 öğün yiyecek verilirken, giyim ihtiyaçları da karşılanıyor.
Bölgede kurulan sahra hastanesinde ise 7 binin üzerinde mülteciye sağlık hizmeti de sunulurken, 1500'ün üzerinde çocuğa aşı yapılmış durumda.
Moria kampında 1 çocuk öldü
Öte yandan, The Guardian’ın haberine göre, Yunanistan'ın Midilli adasındaki Moria kampında çıkan yangında bir çocuk mülteci hayatını kaybetti.
Yunanistan İtfaiyesi'nin aktardığına göre yangın, içinde mültecilerin yaşadığı bir konteynerde çıktı ve güçlü rüzgarlar sonucunda kampın bir bölümüne yayıldı. İtfaiye yangını kontrol altına almayı başardı.
Moria kampında kalan bir Afgan mülteci olan Aziz, The Guardian'a yaptığı açıklamalarda, "Yangın anında kampta değildim ancak ailem yangının çıktığı yerin yakınındaki bir konteynerde yaşıyor. Büyük bir yangın çıktığını öğrendiğimde kampa dönmeye çalıştım ancak birçok insan çıkmaya çalışıyordu" dedi. Aziz, "Şoke olmuş bir halde ailemi arıyordum. Gittiğimde büyük alevler gördüm. Birçok insan şoke olmuştu, birçok insan ağlıyordu. Sırtlarında çantalarıyla kamptan ayrılmaya çalışıyorlardı" diye konuştu.
Moria sığınmacı kampında kapasitesinin çok üzerinde insan kalıyor. Kamp, yaklaşık üç bin kişiye ev sahipliği yapmaya uygunken, şu anda kampta 19 bin 343 kişi yaşıyor.
* Kaynaklar: AA, The Guardian, BirGün