Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Gezi Davası kapsamında hakkında dün beraat ve tahliye kararı verilen Osman Kavala, 15 Temmuz darbe girişimi dosyası kapsamında hakkında verilen gözaltı kararı nedeniyle götürüldüğü Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde savcılık ifadesinin ardından çıkarıldığı Nöbetçi 8. Sulh Ceza Hakimliği'nce yeniden tutuklandı.
Gezi davası kapsamında verilen tahliye kararına rağmen 840 gündür tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden tahliye edilmeyen Kavala, bugün İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne götürülmüştü.
Kavala, buradaki ifade işleminin ardından Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne götürülmüştü. Savcılık, Kavala'nın tutuklanması talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilmesine karar verdi.
Kavala: Asılsız iddialar
Mahkeme tutanaklarına göre Kavala, savunmasında şöyle dedi:
"Yaklaşık 2 yıl 4 aydır hukuksuz bir şekilde tutuklanmış bulunuyorum. Dün 30. Ağır Ceza Mahkemesi beraat kararının tescil etmiş olduğu gibi ve daha önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının açıkça belirttiği gibi maruz kaldığım sıra dışı vahimlikte bir hak ihlalini dünkü gözaltı kararı ve bu akşam gördüğünüz savcının sevk yazısı bu hak ihlalinin devam ettirilmekte olduğunu göstermektedir. Daha önceki ifademde belirtmiş olduğum gibi 15 Temmuz darbe girişimine destek olmakla ilgili tüm iddialar asılsızdır."
Avukat Koyuncu: Erdoğan bugün kararı verdi
Kavala'nın avukatı İlkan Koyuncu, savunmasında "Bugün öğle saatlerinde AKP grup toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cübbe giymiş, müvekkilim hakkında tutuklama kararı vermiştir" dedi.
Gerekçe: "Kaçma şüphesi" ve "Barkey ile iletişim" iddiası
Kavala'nın tutuklanma kararında, savcılığın tutuklama talebinde yer verilen, Kavala'nın 15 Temmuz darbe girişimi dosyası kapsamında "şüpheli" sıfatıyla arandığı ifade edilen Hanrey Barkey ile iletişimde olduğunun ileri sürülmesi ve "kaçma şüphesi" yer aldı.
Avukat Deniz Tolga Aytöre ise savunmasında şunları dedi:
"Öncelikle bu dosyanın muadili olan gezi dosyası olarak kamuoyunda bilinen 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından beraat kararı verilen dosyadan bu dosyada da iddia edildiği üzere hakkında yakalama kararı bulunan Hanrey Barkey ile müvekkilimin hiçbir şekilde telefonla görüşmediğini ispat eder HTS analiz raporunu dosyanıza sunuyorum. Bu dosya kapsamında CMK'da soruşturma aşamasında tutuklama aşamasında geçirilecek süre olarak 2 yıllık süre de dolmuştur.”
Tutuklanma kararı
Tutukluluk talebi gerekçesi: Kaçma şüphesi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz imzalı “tutukluluk talebi” yazısında Kavala’nın 15 Temmuz darbe girişimi dosyası kapsamında “şüpheli” sıfatıyla arandığı ifade edilen Hanrey Barkey ile iletişimde olduğu savunuldu.
Kavala’nın “kaçma şüphesi” nedeniyle tutuklanması istendi.
* Kaynak: T24 - (Görseli büyütmek için üstüne tıklayın)
Erdoğan “Bir manevrayla dün onu beraat ettirmeye kalktılar” demişti
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı bugün yaptığı açıklamada “Soros’un Türkiye ayağı malum içerideydi. Bir manevrayla dün onu beraat ettirmeye kalktılar” demişti.
TIKLAYIN - Erdoğan'dan Gezi Davası Yorumu: "Bir Manevrayla Beraat Ettirmeye Kalktılar"
HSK’den beraat veren hakimlere inceleme
HSK de Gezi davasında beraat kararı veren İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi heyetindeki üç hakim hakkında inceleme ve soruşturma başlatılmasına onay vermişti.
TIKLAYIN - Gezi Davasında Beraat Veren Hakimlere İnceleme
Türmen: AİHM kararı hem Gezi hem 15 Temmuz soruşturmalarını kapsıyor
Osman Kavala’nın beraat ettiği Gezi Davası sonrası serbest bırakılmadan başka bir dosyadan gözaltına alınmasını bianet’e değerlendiren Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıçlarından Rıza Türmen, AİHM’in “Osman Kavala derhal serbest bırakılsın” yönündeki kararının hem Gezi dosyasını hem 15 Temmuz dosyasını kapsadığını söyledi:
"Ortada bir hukuksuzluk var. Çünkü AİHM kararı sadece Osman Kavala’nın Gezi Davasında yargılandığı TCK 312. maddeyi değil, dün öğrendiğimiz 15 Temmuz soruşturmasında yapılan TCK 309 suçlamasını da kapsıyor.
"AİHM, Aralık ayında verdiği “derhal serbest bırakılmalı” şeklindeki kararda bu konuyla ilgili “Makul şüphe yoktur” dedi. 15 Temmuz’la ilgili yapılan tutuklamayı da incelemiş ve burada makul bir şüphe yoktur sonucuna varmış.”
TIKLAYIN - "AİHM'in Kavala Kararı Hem Gezi'yi Hem de 15 Temmuz Soruşturmalarını Kapsıyor"
(EKN)