Haberin İngilizcesi için tıklayın
İş insanı ve hak savunucusu Osman Kavala’nın dünkü tahliyesinin hemen ardından hakkında gözaltı kararı çıkarılarak gözaltına alınmasına, dünyadaki siyasiler ve uluslararası basından da tepkiler geldi.
Avrupa Parlamentosu vekili ve eski Türkiye raportörü Kati Piri olayı, “Akıl almıyor… Osman Kavala davasındaki bu çılgın ve acımasız değişiklik karşısında kelimeler kifayetsiz kalıyor. DELİLİK!!!” diye niteledi.
İsveç’in eski başbakanı ve Avrupa Dış İlişkiler Konseyi Eş Başkanı Carl Bildt de Piri’nin bu tweet’ini alıntılayarak, “Türkiye’de vaziyet uzun süre böyle devam edemez!” dedi.
Kati Piri bir saat sonra tekrar tweet atarak, “Osman ve ailesi hakkında düşünmek. Karısı, annesi, sevdikleri. Ve Selahattin Demirtaş ve ailesi, aynı kabustan yaşıyorlar. Ve Türkiye'de haksız yere hapiste olan çok daha fazlası. Bugün şüphesiz adalete geri dönüşün başlangıcı değildi.” dedi.
Almanya: Gözaltı bizi dehşete düşürdü
Almanya Dışişleri Bakanlığı da şu mesajı paylaştı:
“Osman Kavala’nın tahliye kararından hemen sonra tekrar gözaltına alınması bizi dehşete düşürdü. Türkiye’nin taahhüt ettiği hukukun üstünlüğüne dair tüm kurallara uyması çağrısında bulunuyoruz.”
“Seviye bu mu?”
ABD’deki John Hopkins Üniversitesi’nden Türkiye uzmanı akademisyen Lisel Hintz de “Bundan o kadar korkuyordum ki düşünmek bile istememiştim. Ama Türkiye buna bile izin vermiyor” dedikten sonra Türkçe olarak “Seviye bu mu?” diye yazdı.
Almanya’daki Yeşiller partisinin eski eş başkanı Cem Özdemir: “Büyük Koalisyon’dan biri çıkıp Erdoğan’la ilişkilerin serbestleştirilmesinden bahsederse kusacağım. Ankara’daki yozlaşmış rejimle yakınlaşma değil demokrat dostlarımızla dayanışma gerekli” dedi.
“Absürt ve zalim bir tiyatro”
İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye Direktörü Emma Sinclair-Webb, Kavala’nın gözaltına alınmasının “hukuksuz ve kinci” olduğunu, Selahattin Demirtaş’a yapılan muamelenin aynısıyla AİHM kararının bypass edildiğini söyledi. Reuters’a konuşan Sinclair-Webb, “Türkiye’de adalet sistemi absürt ve zalim bir tiyatroya döndü” dedi.
Ortadoğu Demokrasisi Projesi (POMED) araştırma direktörü Amy W. Hawthrone ise “Türkiye için gerçekten çok üzücü bir gün.” yorumunu yaptı.
Almanya’dan hak savunucusu Peter Steudtner öfkeli ve üzgün olduğunu belirterek, Kavala'nın ailesi ve dostlarıyla dayanışma içerisinde olduğunu, iş insanının bir an önce serbest kalması gerektiğini söyledi.
“Adaleti savunan herkese yönelik yıkıcı bir darbe”
Uluslararası basın da konuyla ilgili şunları yazdı:
BBC, Uluslararası AF Örgütü’nün konuya ilişkin şu açıklamasına haberinde yer verdi: “Bu karar, yargı eliyle yapılan kasti ve planlı bir zulmü andırıyor. Osman Kavala'nın yaklaşık iki buçuk yıl cezaevinde tutulduktan sonra tahliye edilmesine karar verilmişken özgürlüğe açılan kapının tekrar kapatılması kendisine, ailesine ve Türkiye'de adaleti savunan herkese yönelik yıkıcı bir darbedir.”
Washington Post: "Türk aktivist iki yıl hapiste kaldıktan sonra beraat etti. Ancak savcılık onu tekrar gözaltına aldı."
The Guardian: "Türkiye, Gezi Parkı aktivistini beraat ettikten saatler sonra yeniden gözaltı. İnsan hakları grupları Osman Kavala'nın gözaltına alınmasını "alaycı ve zalimce" olarak nitelendirdi."
New York Times: "Türk aktivist için özgürlük belirtisi. Sonra yeniden hapis. Mahkemenin tanınmış bir filantrop (insanlığın iyiliği için çalışan kimse) ve diğer 8 kişi hakkında Recep Tayyip Erdoğan'ı devirme teşebbüsü suçundan beraat verilmesi pek çok insanı şaşırttı. Derhal yeniden gözaltına alındı.”
Le Monde: "Beraat etti, Osman Kavala Türkiye'de yeniden gözaltına alındı. Gözaltı, bu toplumsal figürün salı günü sabah saatlerinde 2013'teki hükümet karşı gösterilerle bağlantılı başka bir davada beraat etmesinden sonra geldi."
CNN: "Gezi Parkı beraatinden saatler sonra savcılar aktivist Osman Kavala'nın tutuklanmasını istiyor."
Die Welt: "Federal Dışişleri Bakanlığı, Osman Kavala'nın yeniden gözaltına alınmasını kınadı."
El Pais: "Gezi Parkı ayaklanmasına öncülük etmekle suçlananlar beraat etti. Savcılar bu karardan sonra filantrop Osman Kavala'nın 2016 darbe girişimi nedeniyle gözaltınıa alınmasını istedi."
La Repubblica: "Türkiye Gezi Parkı ayaklanmasının sanıklarına beraat kararı verdi. İstanbul'da mahkeme, 2013 gösterileri nedeniyle yargılanan 16 kişi için beraat kararı verdi. Ancak aynı gün savcılık, dört yıl önceki başarısız darbe girişimi nedeniyle 695 kişiye gözaltı emri çıkardı. Filantrop Kavala için beraattan saatler sonra yeni bir gözaltı emri verildi." (EK/AS)