Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan ve yasa haline getirilen beş Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) bazı hükümlerinin iptal istemini karara bağladı.
AYM, “pasaportu iptal edilen kişilerin eşlerine ait pasaportların, genel güvenlik açısından mahzurlu görülmesi halinde İçişleri Bakanlığınca iptal edilmesi”ne ilişkin düzenleme ile “kapatılan yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrencilerin, YÖK tarafından yerleştirildikleri devlet veya vakıf üniversitelerinde mezun oluncaya kadar ödemeleri gereken ücretleri ödemeye devam edecekleri”ne ilişkin iki düzenlemeyi hukuka aykırı buldu.
AYM’nin bu kararıyla pasaportu eşlerinden dolayı iptal edilen kişiler, pasaportlarını yeniden alabilecek.
CHP başvurmuştu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 6749, 6756 , 6757, 7070 ve 7074 sayılı “OHAL Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunların” bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemiyle AYM’ye başvurmuştu.
24 Temmuz’da başladığı görüşmeleri dün akşam tamamlayan AYM Genel Kurulu, iptali istenen düzenlemelerden 2’sinin iptaline karar verdi.
İptal edilen düzenlemeler şöyle:
* Kapatılan yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrencilerin, YÖK tarafından yerleştirildikleri devlet veya vakıf üniversitelerinde mezun oluncaya kadar ödemeleri gereken ücretleri ödemeye devam etmeleri.
* Pasaportu iptal edilen kişilerin eşlerine ait pasaportların genel güvenlik açısından mahzurlu görülmesi halinde İçişleri Bakanlığınca iptal edilmesi.
İptal talebi reddedilen düzenlemeler
AYM Genel Kurulu, görüştüğü beş KHK’nın birçok maddesinin iptal talebini ise reddetti.
İptal edilmeyen maddeler arasında gözaltı süresinin 30 gün olması, tutuklu-avukat görüşmelerinin teknik cihazla dinlenmesi ve gün ve saat ile sınırlandırılması, askeri okulların kapatılması, tutukluluğun dosya üzerinden yapılması yer aldı.
Ayrıca KHK kapsamında karar alan ve görevleri yerine getiren kişilerin bu görevleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğunun doğmamasına ilişkin madde, özel harekât birimlerinde KPSS şartı aranmaksızın polis istihdam edilmesi ile tutuklu olanların cezaevinde avukatlarıyla yaptığı görüşmelerin kaydedilmesi de anayasaya uygun bulundu.
Genelkurmay Başkanı’nın; orgeneral ve oramiraller arasından, Bakanlar Kurulu’nun teklifi üzerine Cumhurbaşkanı’nca atanmasına ilişkin karar verilmesine yer olmadığına hükmedildi. (TP)