Prenses, Sînemxan Bedirxan (ön sıra sağdan birinci)
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Kürt Kadın Şiirleri Festivalinde Onur Ödülünü alan Prenses Sinemxan Bedirxan, bianet’e yaptığı değerlendirmede Kürt kadın kalemine verilen değerin takdire şayan olduğunu söyledi.
Festival 1 Aralık Pazar günü düzenlendi.
“Jin, Jiyan”
bianet’in telefonla ulaştığı, Erbil’de bulunan Prenses Sinemxan Bedirxan şunları dile getirdi:
“Bu ödülü kendi vatanımda aldığım için çok mutluyum. Benim için çok değerli.
“Ödülün üzerinde ‘jin, jiyan’ (kadın, yaşam) yazısı yazıyor. Yani kadın, yaşamdır. Ülkemde kadına değerin bu denli verildiğini görmek ne güzel.
“Sorunu bir fırsat olarak değerlendirip festivali düzenleyenlere teşekkür ederim.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Kültür ve Gençlik Bakanlığı, DAIŞ ile doğan mücadele ve merkezi Irak Federal Hükümeti ile gelişen olumsuz ekonomik durumdan dolayı kültürel faaliyetlerinin bir kısmını askıya almıştı. Bakanlık bu festivalle faaliyetlerine tekrar başladığını duyurdu.
Kürt Kadın Şiirleri Festivalinde, 10 kadın şair de ödüle layık görüldü. Ödüle layık görülen şair listesi bakanlık ve IKBY merkezli haber sitelerine henüz yansımadı.
Sinemxan Badirxan
Kürdistan Bölgesel Yönetimi Selahattin Üniversitesinde, öğretim üyesi olarak Fransızca dersler verdi. 2006 yılından beri Erbil’de yaşıyor. 2013 yılında Fransa’nın Rejion Denore ödüle layık görüldü.
Kürtçe’nin yanı sıra Fransızca, Arapça ve Türkçe biliyor.
1960-1974 yıllarında eşi Prof. Dr. Salah Saadalah ile Kerkük’te yaşadı. Kürdistan Kadınlar Derneği’nin başkanlığını yaptı. 1974-2006 yılları arasında Bağdat’ta yaşadı.
1980-1995 yılları arasında Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı uluslararası bir okulda Fransızca öğretmenliği yaptı.
Kürt PEN’i onursal başkanı.
Osmanlı döneminde, merkezi Cizre olan Botan Beyliğinin son beyleri Celadet Alî Bedirxan’ın kızı, Dr. Kamiran Ali Bedirxan’ın yeğeni.
Dedelerinden Bedirxan, 12 yıl adına hutbe okutup, “Kürdistan Prensi, Bedirxan” yazılı paralar bastırmış, Osmanlıya karşı bağımsızlığını ilan etmişti. Osmanlı döneminde aile sürgün edilmiş, Türkiye Cumhuriyeti İstiklal Mahkemeleri de Celadet ve Kamiran başta olmak üzere birçok aile üyesine idam cezası vermişti.
Kürt dil, kültür ve gazeteciliğinde Bedirxanî izleri
Sinemxan Bedirxan’ın babası Celadet Alî Bedirxan günümüzde kullanılan Latin harfleri ile Kürtçe alfabesini ve modern Kürçe gramerini yazdı. İlk Latin harfleri ile Kürtçe dergi olan Hawar’ı yayınladı(1932).
Amcası, Miktad Midhat Bedir-Xan, ilk Kürt gazetesi Kürdistan’ı 1898 yılında yayınladı.
Amcası, Dr. Kamiran Ali Bedirxan Fransa’nın Paris kentinde bulunan Sorbonne Üniversitesinde Kürdoloji Kürsüsünü kurup yıllarca ders verdi.
Amca kızı, Leyla Bedirxan, ilk Kürt bale dansı sanatçısı.
(MB)
Kaynak: Biyografi.net, Bas News, Rûdaw
Fotoğraf: Facebook/MahabadQaradaghi