Haberi: BirGün, Sözcü gazeteleri ile sosyal medyadan derledik.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Muğla Milas’ta termik santral tehdidi altında bulunan Akbelen Ormanı’nın yok edilmemesi için yaklaşık 3 senedir mücadele sürüyor. Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji yeni bir çevre tahribatına imza attı.
Yaklaşık 30 zeytin ağacı şirket tarafından söküldü. Zeytin ağaçlarını kökünden söken termik santral işçilerine engel olan çevreciler ve köylülere santral özel güvenliği ve işçilerinin müdahalesi sert oldu.
Pankartlarla olay yerine gelen çevrecilerin ellerindeki pankart ve dövizler alınarak iteklenmeleri ve tartaklanmaları gergin anların yaşanmasına neden oldu.
Özel şirketin güvenlik görevlileri arasında yaşanan olayın ardından çevreci ve köylülerin tepkileri devam edince jandarma güçleri alandan ayrılmalarını istedi.
Alandan ayrılmak istemeyen ve basın açıklaması yapmaya çalışan köylüler ve çevrecilere müdahale eden jandarma 2 kişiyi gözaltına alarak İlçe Jandarma Karakolu'na götürdü.
İkizköy'de zeytin ağaçlarını savunanların gözaltına alınma anları!
— ayşegül kasap (@aysegul_kasap) March 31, 2022
"Hiçbir şey yapmadım doğayı savunuyorum" pic.twitter.com/abdJJvnLRK
“Hakları yok”
Anterhaber’in aktarımına göre, İkizköy Çevre Platformu Sözcüsü Nejla Işık şöyle dedi:
“Zeytin tarlalarımızı ve ormanlarımızı korumak için açtığımız iptal davaları devam ederken bugün tarlalarımızdaki asırlık zeytinlerin köklendiğini taşınmaya çalışıldığını öğrendik, bunu 1 Mart'ta çıkan yeni yönetmeliğe göre yapıyorlar, oysaki buna hakları yok. Zeytinlerimizin sökümüne engel olmak için şu anda bölgeye gidiyoruz, zeytin için adalet istiyoruz, zeytinleri taşıdıktan sonra sıra bize mi gelecek madenler uğruna Muğla’da 5-6 köy boşaltıldı, aileler tarihleri, kültürleri doğaları yok edildi.”
“Gün zeytinimizi koruma günü”
İkizköy Çevre Platformu kurucularından aktivist Deniz Gümüşel tüm yurttaşlara çağrı yaptı destek istedi:
“Bugün burada Milas, Muğla, bodrum, Belediye başkanlarını ve tüm partilerin milletvekilleri ile il ilçe temsilcilerini görmek istiyoruz. Bize sık sık destek olacaklarını söyleyip mikrofonlara konuşuyorlardı, bugün destek olma zeytinimizi koruma kurtarma günüdür, herkesi buraya çağırıyoruz.”
Zeytinlikler kesilemezMADDE 20 - (Değişik: 4086 - 28.2.1995) Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevî atık bırakan, toz v eduman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının iznine bağlıdır. Zeytincilik sahaları daraltılamaz. Ancak, belediye sınırları içinde bulunan zeytinlik sahalarının imar hudutları kapsamı içine alınması halinde altyapı ve sosyal tesisler dahil toplam yapılaşma, zeytinlik alanının % 10'unu geçemez. Bu sahalardaki zeytin ağaçlarının sökülmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının fennî gerekçeye dayalı iznine tabidir. Bu iznin verilmesinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı araştırma enstitülerinin ve mahallinde varsa ziraat odasının uygun görüşü alınır. B u halde dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemez ve sökülemez. İzinsiz kesenler veya sökenlerden ağaç başına ikimilyon liradan beşmilyon liraya kadar hafif para cezası alınır. Kesilen ve sökülen ağaçlar müsadere edilir. (Değişik 2. fıkra: 5728 - 23.1.2008 / m.99) Zeytincilik sahaları daraltılamaz. Ancak, belediye sınırları içinde bulunan zeytinlik sahalarının imar hudutları kapsamı içine alınması halinde altyapı ve sosyal tesisler dahil toplam yapılaşma, zeytinlik alanının % 10'unu geçemez. Bu sahalardaki zeytin ağaçlarının sökülmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının fenni gerekçeye dayalı iznine tabidir. Bu iznin verilmesinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı araştırma enstitülerinin ve mahallinde varsa ziraat odasının uygun görüşü alınır. Bu halde dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemez ve sökülemez. İzinsiz kesenler veya sökenlere ağaç başına altmış Türk Lirası idari para cezası verilir. |
Ne olmuştu?
Akbelen Ormanı’ndaki 740 dönümlük alında bulunan ağaçlar Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji tarafından kesilmek istenmişti. Nedeni ise termik santrallere linyit sağlayacak açık maden ocağı yapmaktı. Şirket bunun için gerekli izin belgelerini de almıştı ancak İkizköylüler karara itiraz etmiş ve 22 Nisan’dan itibaren nöbet tutmaya başlamıştı.
17 Temmuz’da Orman Genel Müdürlüğü’nün ekipleri Akbelen Ormanı’na gelerek ağaç kesmeye girişmişti. Ancak köylüler ekipleri engellemişti.
28 Temmuz’da başta Manavgat olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde yangınlar çıkmış ve uzun süre havadan destek sağlanmadığı için kontrol altına alınamamıştı. Bu yerlerden biri de Muğla’ydı. Yöre halkı yangınlara müdahaleyle ile uğraşırken bu kez de YK Enerji tarafından tutulan işçiler adeta fırsat bu fırsat diyerek ağaçları kesmişti. Yangınları bahane eden şirket işçileri bir günde 105 ağaç kesmişti.
Yangınlarla boğuşan İkizköy halkı, ağaç kıyımına karşı eylem başlatmış, bölgeye jandarma gönderilmişti. Jandarma erleri nöbet tutan köylülere orantısız müdahalede bulunmuştu.
Hem Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi hem de Muğla 1’inci İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı alarak bölgede yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasını talep etmişti.
Davada sahayı incelemesi kararlaştırılan bilirkişinin keşif tarihi mahkemece son dakikada ertelenmiş, İkizköy KARDOK Derneği’nin açtığı davanın keşfi ise 7 Eylül olarak belirlenmişti.
(EMK)