Fotoğraf: TRT internet sitesi
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir kararname ile kamu yayını yapan TRT'nin yönetim kurulu atamaları ve TRT’nin yönetim yapısındaki değişikliklerle ilgili yazılı açıklama yaptı.
IPI, açıklamasında TRT’nin tarafsızlığı tamamen kaybetme riski taşıdığını söyleyerek, atamaların ulusal kamu yayıncısı olarak mutlak bir devlet propagandası kanalı olmaya ittiği konusunda uyardı.
IPI Türkiye Program Koordinatörü Renan Akyavaş, “TRT, kaliteli, tarafsız ve çeşitli içerik ve haberleriyle bir zamanlar Türkiye’nin en saygın medya kuruluşuydu. Ne yazık ki, TRT yönetimi hükümet tarafından adım adım kararnameler veya tüzük değişiklikleriyle devralındı ve bu da onu asli görevi devlet propagandası yapmak olan bir mecra haline getirdi” dedi.
Açıklamada IPI, “TRT’nin özerk yapısına yeniden kavuşabilmesi için 2018 tarihli TRT yönetiminin atanmasına ilişkin kararnamenin iptal edilmesini talep ediyoruz. TRT’nin özerk ve tarafsız yayıncılık politikasını yeniden kazanması için bağımsız seçilmiş yönetim kurulu üyelerine sahip olması olmazsa olmazdır” vurgusu yaptı.
Ne olmuştu?
14 Temmuz 2021’de yayımlanan ve yönetim kurulu üye sayısını yediden dokuza çıkaran Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile TRT’nin tüm yönetim kurulu değiştirilmişti.
Kararname ile önceki yönetmelikte “Genel Müdür, Yönetim Kurulunun başkanıdır” ibaresiyle aynı isim tarafından yürütüleceği belirtilen TRT Yönetim Kurulu Başkanlığı ve TRT Genel Müdürlüğü fonksiyonları ayrıldı.
Böylece Yönetim Kurulu Başkanlığı “karar organı”, Genel Müdürlük ise “icra organı” olarak faaliyet yürütecek. Yapılan değişiklikle TRT Yönetim Kurulu üye sayısı da 7’den 9’a çıkarıldı.
Buna göre, 4 yıllık görev süresi sona eren TRT Genel Müdürü İbrahim Eren'in yerine Mehmet Zahid Sobacı atandı. Yeni TRT Yönetim Kurulu Başkanı ise Prof. Dr. Ahmet Albayrak oldu. Öte yandan Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacı, Doç. Dr. Oğuz Göksu, Atakan Yılmaz, Mücahid Eker, Doç. Dr. Oğuzhan Bilgin, Hilal Kaplan Öğüt, Meryem İlayda Atlas Çetin, Doç. Dr. Veysel Kurt da Yönetim Kurulu’na atanan isimler oldu. Atamalar, kamuoyunda tepki çekti.
IPI, üye sayısına ve atanan isimlere dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Atanan isimlerin çoğu, şu anki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in oğlu ve hükümet yanlısı Sabah gazetesi köşe yazarı Hilal Kaplan da dahil olmak üzere hükümet ve AKP yetkililerine olan yakın ilişkileriyle tanınıyor. Kaplan’ın köşe yazılarının, gazeteciler de dahil olmak üzere hükümete karşı eleştirel tutum sergileyenleri hedef gösterdiği, haklarında yanıltıcı bilgi veya dezenformasyon yaydığı biliniyor.”
TRT hakkında
TRT, 1964’te kamuya objektif ve tarafsız haber ulaştırma misyonuyla özerk ve bağımsız bir yayın aracı olarak kuruldu. TRT, bünyesinde Kürtçe ve Arapça yayın yapanlar da dahil olmak üzere 15’ten fazla TV kanalı ile hizmet veriyor. 2 Temmuz 2018’de, iki yıllık Olağanüstü Hal’in 18 Temmuz’da sona ermesinden hemen önce, çıkarılan 703 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile TRT yönetim kurulu üyelerinin seçilmesin tamamen Cumhurbaşkanı tarafından yapılacak atamalara bağlandı.
(NÖ)