Haberin İngilizcesi için tıklayın
Uluslararası basında çalışan gazetecilerin hedef gösterildiği SETA’nın “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlıklı raporuna iktidara yakın olan gazetelerden Sabah, Akşam, Star, Yeni Şafak, Yeni Akit, Takvim, Güneş ve Türkiye’nin nasıl yer verdiğini derledik.
6 Temmuz Cumartesi günü paylaşılan SETA raporu 7 Temmuz Pazar günü bu gazetelerde yer almazken, 8 Temmuz Pazartesi (bugün) ise sadece Sabah gazetesinde yer buldu.
Gazetenin ilk sayfasından “Türkiye’ye operasyon çeken yabancı basının maskesini SETA indirdi” başlığıyla verilen haber, gazetenin 14. sayfasında tam sayfa yer aldı.
Altınok: Açık kaynaklardan elde edilen bilgiler
Gazetenin köşe yazarlarından Melih Altınok, “Adeta soykırım” başlıklı yazısında SETA raporunun tamamen açık kaynaklardan elde edilen bilgiler çerçevesinde hazırlandığını belirtirken, şu eleştiriyi getirdi:
“SETA'ya yapacağım tek eleştiri ise gazetecilerin siyasi pozisyonlara dair analizlerinde, ‘şu şunu retweet ediyor’ türünden örneklere başvurmaları. Zira bu değersiz örnekler raporun ciddiyetine zarar vermiş.”
Altınok, 14 Ekim 2015 tarihli Cumhuriyet gazetesinin “Ak trollerin haritası çıkarıldı” başlıklı haberini de hatırlatarak “Raporu ‘Tarihe geçecek kara bir leke’ türünden manşetlerle karşılayan ve ne zaman ‘Soykırım’ diyeceklerini merak ettiğimiz BBC Türkçe ve türevlerine tavsiyem de dönüp aynaya, arşivlerine bakmaları” dedi.
Kaplan: Nesi fişleme?
Gazetenin bir diğer yazarı Hilal Kaplan da Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede şunu dedi:
“SETA raporu, tamamen açık kaynaklardan yararlanılarak yapılmış bir araştırma. Gizli saklı & kişisel hiçbir bilgi yok. Bunun nesi fişleme oluyor acaba? Yoksa yabancı medya kurumlarında çalışanlar bunun gizli bilgi sayılmasını mı arzu ediyorlar?
Akşam sadece SETA açıklamasını internette verdi
Akşam gazetesi, SETA raporuna hiç yer vermezken, internet sitesi ise sadece gösterilen tepkiler sonrası SETA’dan yapılan açıklamayı haberleştirdi.
Gazete yazarlarından Emin Pazarcı, Twitter’dan şu mesajı paylaştı:
“SETA Raporu: ‘Türkiye'de yayın yapan uluslararası medya kuruluşları ve uzantıları tarafsız değil, tek sesli.’ Üzerinde çalışıp rapor yazmaya da gerek yoktu aslında... Zaten bunun için varlar. Toplumu bilgilendirmek değil dertleri. Onlar, toplumu yönlendirmek için yayındalar!”
Serkan Fıçıcı ise iki mesaj paylaştı:
“Epey gürültü koptuğuna göre bu rapor için sarsıcı diyebiliriz. Ses getiren işler böyledir. Hem AİHM “İfade özgürlüğü yalnızca olumlu karşılanan fikirler için değil; şok edici fikirler için de geçerlidir açık fikirliliğin gereği budur” demiyor muydu? Yaa böyle işte.”
“Ohhh... Kafalar sütlaç gibi... Diyanet Allah’ın hükümlerini seslendirmesin...! Ya ne yapsın? Türkiye’ye musallat olan bu ‘Türkçe sözlü yabancı müziğin ritmine göre’ dans etsin... Sonra SETA ‘Bunlar ne içiyorlar da bu kafayı buluyorlar’ diye araştırma yapınca... Vay efendim...!”
Yeni Şafak’tan Çelik: Fişlemeye girer
Yeni Şafak gazetesi SETA raporunu hiç haberleştirmezken, gazetenin internet yazıişleri müdürü Ersin Çelik rapora tepki gösterdi:
“Gazetecilerin takip listeleri, başka gazetecileri RT yapmaları gizemli bir bilgi değil. Fakat “süzülerek” raporlaştırılması fişlemeye girer. Gerçi fişleme de kamuya açık olmaz. Bu çalışma başlı başına ciddi bir beceriksizlik. Rahatsız edici. Geri çekilip özür dilenmeli.”
Türkiye’den Selek: Tarz doğru değil ama fişleme de değil
Rapora yer vermeyen gazetelerden Türkiye gazetesi yazarı Fatih Selek, “O medya raporu neyi gösteriyor” başlıklı yazısında, araştırmanın bir istihbarat raporu havasında kaleme alındığını belirterek, “Medya organlarında çalışan muhabirlerin özgeçmişleri ve ‘muhaliflik cürümleri’ aktarılmış. Raporda isimleri yer alanlar ‘fişlendik’ diye ortalığı ayağa kaldırdı. Medyanın analiz edildiği bir metinde gazeteci olarak ismim benzer şekilde geçse herhâlde çok bozulur, öfkelenirdim. Tarz ve üslûp doğru değil” dedi.
Selek, yazısının devamında ise bu raporun bir fişleme metni olmadığını, bilgilerin açık kaynaklardan elde edildiğini yazdı.
Star’dan Kökçe: Önemli çalışma
Star’dan Halime Kökçe ise Twitter’dan şu açıklamayı yaptı:
“Önemli bir rapor. Uluslararası medya organ ve aktörlerinin Türkiye'nin iç siyasi süreçleri ve hatta terör gibi güvenlik meselelerinde nasıl tavır belirledikleri ve içeride hangi aktörlerle nasıl bir ilişki geliştirdiklerini somut verilerle anlatan önemli bir çalışma.”
“Deşifre oldular”, “İplikleri pazara çıktı”
İktidara yakın yayın organlarından Akit ve Takvim, raporu gazetede görmezken, internette haberleştirdiler.
Akit, “SETA'nın hazırladığı rapora Cumhuriyet ve Birgün'den fişleme yalanı” başlığıyla haberi duyururken, daha sonra da “Deşifre oldular! Ajan gazetelere CHP'li medya sahip çıktı” başlıklı bir haber yaptı.
Haberde “CHP medyası, casusların ortaya konmasına dayanamadı” dendi.
Takvim ise “Yabancı medya kuruluşlarının ipliği pazara çıktı” başlığı ile raporu haberleştirdi. (EKN)