Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
"Terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla gözaltına alınan gazeteci ve hak savunucusu Nurcan Baysal ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Baysal hakkındaki yakalama kararı da kaldırıldı.
Sabah saatlerinde hakkında yakalama kararı olduğu gerekçesiyle Diyarbakır Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürülen Baysal, Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nde ifade verdi.
Serbest bırakılmasının ardından bianet’e açıklama yapan Baysal Hakikati yazmak ne kadar zormuş, hele de bir kadın olarak. Bundan sonrası ne olacak bilmiyoruz, bayram tatili sonrası avukatım öğrenecek” diye konuştu.
Baysal kendisine yöneltilen soruların 2010-2012 yılları arasında dinleme ve e-posta takipleri üzerinden oluşmuş bir bölümü Demokratik Toplum Kongresi (DTK), çoğu Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA) ile ilgili olduğunu ifade etti:
“DTK üyesi değilim, DTK’nın kalkınma ve yoksullukla ilgili katıldığım bir toplantısıyla -ki benim alanım bu başlık- ilgili sorular sordular.
“DİSA'nin anadili başta olmak üzere yürüttüğü, kamuoyunun da bildiği faaliyetlerle ilgili sorular. Soru konusu olan toplantılara herkes katılıyordu, AKP'liler de dahil olmak üzere.”
Afrin paylaşımlarından gözaltına alınmıştı
Baysal, Diyarbakır’da Afrin operasyonuyla ilgili paylaşımlara açılan soruşturma kapsamında gözaltına alınmış, iki gün sonra da adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
Nurcan Baysal hakkında
1975, Diyarbakır doğumlu. Diyarbakır Anadolu Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Bilkent Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı.
1997-2007 yılları arasında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’na bağlı olarak Diyarbakır ve çevresinde kalkınma ve yoksulluk konularında projeler yürüttü.
2008-2013 yılları arasında Hüsnü Özyeğin Vakfı’nda kırsal kalkınma program direktörü olarak çalıştı. Diyarbakır’da zorunlu göç, yoksulluk, kalkınma, kadınlar ve Kürt sorunu konusunda çalışan çeşitli sivil toplum kuruluşlarının kuruluşunda ve çalışmalarında yer aldı.
Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün (DİSA) kurucularından. Diyarbakır’da kurulan Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu’nun üyelerinden. Kadın İçin Küresel Fon, Acil Destek Fonu gibi çeşitli uluslararası fon kuruluşları ve vakıfların Ortadoğu danışmanlığını yapıyor.
Farklı dergi ve gazetelerde Kürt meselesi, kalkınma ve yoksulluk konularında yazıyor. İletişim Yayınları’ndan daha önce O Gün (2014) ve Kürdistan’da Sivil Toplum (Şeyhmus Diken’le birlikte, 2015) kitapları çıktı. (TP)