Ara Ana Sayfa
bianet-Bağımsız İletişim Ağı
Menü GösterMenü Gizle
Bizim Medyamız

Bizim Medyamız

AB tarafından finanse edilen ve 2023 – 2025 yıllarını kapsayacak "Bizim Medyamız" projesinin partnerleri arasında IPS İletişim Vakfı/bianet de var.

"Bizim Medyamız: Medya Okuryazarlığının ve Aktivizminin Çoğaltılması, Kutuplaşmanın Önlenmesi ve Diyalogun Teşvik Edilmesi için Sivil Toplum Hareketi" projesi üç yıl sürecek.

Projenin ilk odağı, Balkanlar ve Türkiye'de, STK'lerin, medya profesyonellerinin, genç aktivistlerin ve kamunun; medya özgürlüğünün yanında medyanın gelişimine ve sürdürülebilirliğine dair eğilimler ve zorluklar hakkında kapasite geliştirmelerini sağlamak olacak.

AB tarafından finanse edilen ve 2023 – 2025 yıllarını kapsayacak "Bizim Medyamız" projesinin partnerleri şöyle:

  • Güney Doğu Avrupa Medya Profesyonelleşmesi Ağı (SEENPM)
  • Arnavutluk Medya Enstitüsü (Tiran)
  • Mediacentar Vakfı (Sarajevo)
  • Kosova Basın Konseyi
  • Karadağ Medya Enstitüsü (Podgorica)
  • Makedonya Medya Enstitüsü (Üsküp)
  • Novi Sad Gazetecilik Okulu (Novi Sad)
  • Barış Ensitüsü (Ljubljana)
  • bianet (Türkiye).

"Bizim Medyamız" projesinin IPS İletişim Vakfı/bianet adına araştırmacısı vakfın araştırma koordinatörü Sinem Aydınlı.

Projenin kapsamı

Proje, medyanın sürdürülebilirliğine yönelik ana eğilimleri, riskleri ve fırsatları belirlemek ve medya özgürlüğü ile medya ve bilgi okuryazarlığını (MIL) desteklemek için medya aktivizmi çalışmalarındaki iyi uygulamaları haritalandırabilmeye yönelik bir araştırmayla başlıyor. Araştırma bulguları, medyadaki zorlukları ele alabilmek için medya alanındaki STK'lerin ve diğer paydaşların kapasitelerini güçlendirmek için kullanılacak.

"Bizim Medyamız" kapsamında gazetecilerin, medya kuruluşlarının ve medya kurumlarının kapasitesilerini anlamaya yönelik savunuculuk faaliyetleri yapılacak. Yerel ve ulusal medya ve diğer aktörlerin, medyadaki toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine yönelik medya aktivizmi çalışmaları yapması teşvik edilecek.

Proje kapsamında ayrımcılığa ve cinsiyetçi kalıp yargılara karşı çıkma ve yapılacak çeşitli aktiviteler aracılığıyla toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleme konusunda genç liderler güçlendirilecek.

Proje, kentsel ve kırsal alanlardaki STK'lere verilen mali destekle, yurttaşların MIL becerilerini geliştirmek, medya özgürlüğü ve bütünlüğünü desteklemek ve propaganda, nefret söylemi ve dezenformasyondan kaynaklanan kutuplaşmaya karşı koymak amacıyla yerel topluluklara ulaşacak.

Rakamlarla "Bizim Medyamız"

200 STK temsilcisi, etkili MIL uygulamaları oluşturmak için doğrudan yetkilendirilecek ve altı ülkede kentsel ve kırsal alanlarda çalışan en az 18 STK'ye yerel bağlantı olarak ulaşılması ve MIL eylemleri oluşturmaları için destek verilecek.

70 medya uzmanı ve özdenetim organı temsilcisi, kendi ülkelerinde ve Batı Balkanlar'daki özdenetim ve etik kuralları ile özdenetim standartlarının/uygulamalarının nasıl geliştirileceği hakkında bilgi edinecekler.

15.000 genç, etkileşimli MIL testlerine katılacak ve pratiklerini öğrenecek; ulusal MIL topluluğu aktivitelerinde en az 500 kişi yetkilendirilecek.

21 genç (aktivistler, işçiler, eğitimciler, gazeteciler, politikacılar), medya özgürlüğü ve bütünlüğü, medyanın ekonomi politiği, medya ekolojisi, dijital katılım gibi konular da dahil olmak üzere medya okuryazarlığı ve aktivizmi için yetkinliklerini geliştirecekler.

Baskı altındaki medya ortamında zor bir görev: Türkiye’de medya özdenetimi
Baskı altındaki medya ortamında zor bir görev: Türkiye’de medya özdenetimi
28 Kasım 2023
bianet'te Medya Okuryazarlığı Yuvarlak Masa Toplantısı yapıldı
bianet'te Medya Okuryazarlığı Yuvarlak Masa Toplantısı yapıldı
23 Ocak 2024
Sayfa Başına Git