* Fotoğraf: Arif Akdoğan / Anadolu Ajansı (AA)
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberindeki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) komutanlarıyla deniz kabul testleri Marmara Denizi açıklarında devam eden Anadolu savaş gemisinde incelemelerde bulundu.
Akar, ziyareti sırasında son dönemde özellikle Ege adalarının silahlandırılması ve hava sahası ihlalleri üzerinden yeniden artan Türkiye-Yunanistan gerilimine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.
Türkiye ve Yunanistan arasında istişari, güven artırıcı önlemler ve NATO'daki ayrıştırma usulleri toplantılarının olduğunu hatırlatan Hulusi Akar, "Yunanistan bu görüşmeleri yapmamakla birlikte bunların olmaması için gayret gösteriyor, sabote ediyor" dedi:
"Bazı siyasiler, bazı askerler, kendi iç sıkıntılarını örtmek, perdelemek için gerginliği sürekli ve bilinçli şekilde artırmaya çalışıyor. Bu konuda biz de olabildiğince tedbirli şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
"Her sabah kalkıp mutlaka ortaya bir şey atarak gerginlik yaratmak için ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar."
TIKLAYIN - "Enflasyon yüzde 85 olsa ben de konuyu değiştirmeye çalışırdım"
"Türkiye, tehdit değil"
Yunanistan'ın Türkiye ile sorunlarını "Türkiye-NATO, ABD ve Avrupa Birliği (AB) sorunu gibi göstermeye çalıştığını" söyleyen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Yunanistan ile ilişkilerle ilgili özetle şöyle konuştu:
"Türkiye'nin tüm söylemleri hukuksal gerçekliklere ve somut verilere dayanıyor. Buna rağmen bir sonuç alınamamasının Yunanistan kaynaklı birçok sebebi var.
"Yunanistan'da şu anda birçok skandal var. Dinleme skandalı, göçmen skandalı, yolsuzluklar var. Bununla birlikte Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de başaramadığı, beceremediği ve Yunan kamuoyunun da fark ettiği başarısızlıkları var. Bütün bunları örtmek için Türkiye ile gerginliği artırmaktan medet umuyorlar.
"Fakat gerginlik yaratarak hayatta kalabilmelerinin mümkün olmadığını, saptırmaların da kar etmediğini görmelerini istiyoruz.
"Yunanistan'daki bazı belirli siyasilerin, askerlerin yaptığı tek iş ağlamak. Devamlı ağlayarak şovenist politikalarını götürmeye ve tanıtmaya çalışıyorlar. Bunun bir çıkar yolu olmadığını da herkes görmeye başladı.
"Yunan halkı da kendi kaynaklarının bu bazı siyasiler tarafından nasıl har vurulup harman savrulduğunu ve refahlarının nasıl tahrip edildiğini görmeye başladı. Bunlarla birlikte Yunanistan'daki bazı aklıselim siyasiler, akademisyenler, emekli askerler, büyükelçiler, vatandaşlar buradaki oyunu görmeye başladı."
"Türkiye kimseye tehdit değil, güvenilir, güçlü, etkin bir müttefik. Bunun bu şekilde bilinmesi lazım. Türkiye kimseye tehdit değil. Bunu tekrar tekrar kafalarına sokmaları, anlamaları lazım."
TIKLAYIN - Türkiye ile ilişkilere Yunanistan'dan bir bakış: "Nasıl iyimser olabilirim ki?"
2022'de Türkiye-Yunanistan ilişkileri
bianet 2022 Türkiye dış politikası almanağından:
2022 yılı Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde bir dizi gerilime şahitlik etti.
Yunanistan'ın Türkiye'nin jetlerinin hava sahasına girdiğine ilişkin eleştirileri, Türkiye'nin Yunanistan'a getirdiği Ege adalarını silahlandırma suçlamaları, Ege'de Yunanistan'ın geri ittiği mültecilerin durumu, Yunanistan'ın Türkiye'nin ABD'den almak istediği F-16 savaş uçaklarının satışına itirazları ve Erdoğan'ın "Bir gece ansızın gelebiliriz" açıklamaları iki ülke arasında tansiyonu neredeyse hep yüksek tuttu.
Esasında Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in 13 Mart'ta İstanbul'da Erdoğan ile yaptığı görüşme, ilişkilerin yumuşadığı sinyali olarak yorumlanmıştı.
Ancak, özellikle Erdoğan'ın Eylül'de yaptığı "Ey Yunan tarihe bak. Çok daha fazla ileri gidersen bunun bedeli ağır olur. İzmir'i unutma. Adaları işgal etmeniz bizi bağlamaz. Vakti zamanı geldiğinde gereğini yaparız. Bir gece ansızın gelebiliriz" açıklaması ve "Yunanistan ile ilgili şu hatırlatmayı yapmak istiyorum. Bizim muhatabımız değildir" sözleri, böyle bir normalleşme ve yakınlaşmadan halen çok uzakta olunduğunu gösterdi.
Bu esnada Türkiye halkına Türkçe seslenen Miçotakis, "Düşman değiliz, komşuyuz" derken, ABD'nin Savunma ve Dışişleri Bakanlıklarından iki ülkeye "diyalog" ve "diplomatik çözüm" çağrıları geliyordu.
Son olarak, Erdoğan'ın 11 Aralık'ta Tayfun füzelerinin Yunanistan'ı "vurabileceğine" ilişkin sözleri Yunanistan'ın sert tepkisiyle karşılaştı: "Kuzey Kore tavırlarının NATO Atlantik İttifakı'nda yeri yok ve olmamalı."
İlgili bianet haberleri: Düşman değiliz diyoruz, sesimizi duyuyor musunuz? Türkiye ile ilişkilere Yunanistan'dan bir bakış: "Nasıl iyimser olabilirim ki?" |
(SD)