Fotoğraf: Antalya Tabip Odası
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Antalya Şubesi ve Antalya Tabip Odası, okulların açılmasıyla ilgili ortak basın açıklaması düzenledi.
Açıklamaya Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, Antalya Tabip Odası Başkanı Naci İşoğlu ve üyeler katıldı.
Açıklamayı yapan Naci İşoğlu, pandeminin yakın zamanda bitmesinin öngörülmediği bir dönemde okulların açılması kararının çok boyutlu değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
"Toplum sağlığı açısından sonuçları olacak"
Okulların açılmasının toplum sağlığı açısından önemli sonuçları olabileceğini vurgulayan İşoğlu, şöyle devam etti: Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre 2018-2019'da 66.849 okul, 18.108.860 öğrenci, 1.077.307 öğretmen bulunmaktadır.
Dolayısıyla öğrencilerin eğitimlerini, sosyal ve psikolojik gelişimlerini ve öğretmenlerin yanı sıra başta bütün okul çalışanları ve aileler olmak üzere milyonlarca kişiyi birinci derecede ayrıca bütün toplumun sağlığını ilgilendirmektedir.
"Dünyadaki istatisliklere bakılmalı"
Okulların kapısına kilit vurmamız söz konusu olmayacağına göre soruna çözümsel yaklaşmak gerekiyor. Çocukların erişkinlere göre hastalığı hafif veya belirtisiz geçirdiği bilinmektedir. Bu anlamda çocukların influenza gibi viral salgınlarda hastalığın toplumdaki yayılımında rolleri olduğu da açıktır. Dünya ve ülkemizde bu yaş gruplarındaki istatistiki çalışmalar mutlaka değerlendirilmelidir.
Önlemlerin tam olarak alınması durumunda bile riskin tamamen ortadan kalkmayacağı, bulaşmayı tamamen engellemenin mümkün olmayacağı öngörülmelidir.
Salgının gerçek durumu bilinmeden yeniden açılma için önerilen kriterlerin yeterlilik sağlayıp sağlayamayacağı değerlendirmesi gerçekçi olamaz. Ön koşul salgının kontrol altına alınmış olmasıdır.”
İşoğlu, önlemlere ilişkin de şunları söyledi:
Okulların dezenfeksiyonunun sağlanması,
Kişisel hijyen sağlanması,
Kişisel korunmada en önemli olan maske ve diğer malzeme temini,
Fiziksel temasın azaltılması için Sağlık Bakanlığı’nın önerileri doğrultusunda en az 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde eğitimci, personel ve öğrenci planlanması,
Okullarda uygun havalandırma, fiziksel mesafenin ayarlanması, giriş ve çıkışlarda kalabalığa izin vermeyecek mekansal değişiklikler, dinlenme, ihtiyaç giderilecek alanlar, girişlerde ateş ölçümü sağlayacak personel ve ekipman sağlanması
Öğrenciler, okul çalışanları ve aileler için, hastalık, korunma yöntemleri, açılma dönemindeki kurallar konularında yeterli düzeyde bilgilendirme programı yapılması. (RT)