Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, kamyoncu esnafını ziyaret edip taleplerini paylaştı.
Eskişehir'deki kamyoncu esnafıyla bir araya gelen Çakırözer, kamyoncuların kurdaki artış ve bir yılda 3 katına çıkan akaryakıt zamları sonrası artan masraflarına dikkati çekti.
Kamyoncular, "Gözünü açıyorsun zam, kapıyorsun zam. Giderler ikiye, üçe katlandı. Ama hâlâ 3 yıl önceki nakliye fiyatlarıyla çalışıyoruz. Krediler olmasa yaşayamıyoruz" dedi.
İşverenlerin kendilerine tavrını da eleştiren kamyoncu esnafı "Altımızda 1 - 1,5 milyonluk araçlar var ama 25 kuruşluk değerimiz yok patronların gözünde. Araçlarımızı depo gibi kullanan işveren, 'şoför giremez' diye yazan fabrikalar bile var. Bizler önce insan yerine konmak istiyoruz" siteminde bulundu.
Akaryakıt fiyatlarındaki artış
Kamyoncu esnafını dinleyen CHP'li Çakırözer ise, partisinin nakliyeci esnafı için hazırladığı çalışmayı kamyoncularla paylaşarak, "Kamyoncu, nakliyeci esnafımızın Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Eskişehir'de de birçok sıkıntısı var. En başta akaryakıt fiyatlarındaki olağanüstü artış. Nakliyeciler, kamyoncular ekonominin lokomotif sektörlerinden! Onların alınteri sayesinde bu ülke ekonomisine 25 milyar dolar katkı sağlanıyor. O zaman onların da kazanması, emeklerinin karşılığını alması lazım" dedi.
Kamyoncu ve nakliyeci esnafı bir yılda 3 katına çıkan akaryakıt fiyatlarından dert yanarken, "3 ay önce 7 liraya aldığımız yakıt şimdi 13-14 lira. 2 bin 500 liraya aldığımız lastik olmuş 6 bin lira. Bunun yedek parçası, işçiliği var ama biz hâlâ 3 yıl öncenin nakliye fiyatlarını alıyoruz. Emeklerimizin karşılığını alamıyoruz" dedi.
Nakliye sektörüne bağlanan sermayenin, verilen emeğin karşılığının alınmasını istediklerini dile getiren kamyoncu esnaflarından Adnan Türkmen, "Maliyetlerimize göre gerekli gelirler sağlanarak sektör üyelerimizin rahatlanmasını istiyoruz" dedi.
"'Şoför giremez' yazan fabrikalar var"
Kamyoncu Fevzi Top ise "Gözünü açıyorsun zam, kapıyorsun zam. Sonra da biz işveren ile fabrika müdürü ile karşı karşıya kalıyoruz. Giderler ikiye, üçe katlandı. Ama biz üç yıl önceki ücretlere çalışıyoruz. Krediler olmasa yaşayamayız" şeklinde konuştu.
Kamyoncular, ekonomik sıkıntılarının yanı sıra işverenlerin tavrından da yakınarak, yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı:
"Fabrikaya yükünüzü götürdünüz fabrikada kuyruk var aracınızı üç gün indiremiyorsunuz. Araçlarımız depo gibi kullanılıyor. Bunun bir bedelinin olması lazım. Ama yok. Bir TIR'cının altında 1 milyonluk, 1,5 milyonluk araçlar var. Ama patronun gözünde 25 kuruşluk değerimiz yok. 'Şoför giremez' diye yazan fabrikalar vardır, tuvalete dahi giremezsiniz. Kapıda beklersiniz, bekçi ile muhatap olursunuz. Biz kamyoncular önce insan yerine konulmak istiyoruz."
(AÖ)