Yönetimin askeri darbeyler devrildiği Honduras'ta göreve gelen geçici hükümet dünyadan gelen tepkilere rağmen geri adım atmıyor. Devrik devlet başkanı Manuel Zelaya, Kosta Rika Devlet Başkanı Oscar Arias'ın barış planı ve geçici hükümet üyeleri önerisini reddederken, Honduras'taki geçici hükümet de Zelaya'nın ülkeye dönmesi durumunda tutuklanacağını yineledi. Darbeden sonra iş başına getirilen geçici devlet başkanı Roberto Micheletti, Zelaya'nın tekrar göreve dönmesine karşı olduğunu söyledi.
Öte yandan siyasi krizi sona erdirme çabalarının başarısızlığa uğramasıyla birlikte geçici hükümet üzerindeki uluslararası baskı artmaya başladı.
AB mali yardımı dondurdu
Avrupa Birliği, Zelaya'nın yönetimi geri almasına izin verilmemesi üzerine, bu ülkeye yapacağı mali yardımları dondurdu.
AB Komisyonu'nun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner, krize karşılıklı rızaya dayalı çözüm için Kosta Rika Devlet Başkanı Oscar Arias tarafından yapılan önerinin kabul edilmemesinden büyük üzüntü duyduğunu belirterek, bu ülkeye tüm mali yardımları askıya almak zorunda kaldığını bildirdi. AB, 2007-2013 yılları arasında Honduras'a 223 milyon euro mali yardım taahhüt etmişti.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Micheletti'yi, diplomatik çözüm yollarını tıkamaya devam etmesinin "sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağı" hususunda uyardı.
Arias, ulusal birlik hükümeti kurulması, Zelaya'nın devlet başkanlığı görevine geri dönmesi ve ekim ayına kadar devlet başkanlığı seçiminin yapılması yönünde bir plan sunmuştu. Arias'ın önerileri arasında 28 Haziran'da yapılan darbe öncesi ve sonrasında işlenen siyasi suçlar için af ilan edilmesi de bulunuyordu.(EG/EÜ)
* Bu haberi Elif Gençkal Deutsche Welle ve BBC'den derledi.