22 yıldır cezaevinde tutulan İlhan Çomak, yeniden yargılama hakkı kapsamında İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir kez daha hâkim karşısına çıktı.
İşkence yaptığı öne sürülen polis ifade verdi
Duruşmada, 1994 yılında işkenceyle Çomak’ın ifadesini işkenceyle aldığı öne sürülen polislerden Umut Karabay, ifade verdi. Karabay olayı hatırlamadığını iddia ederek, Çomak'ın ifadesini baskı altında almadıklarını ileri sürdü.
Çomak’ın avukatlarının kovuşturmanın genişletilmesi ve delillerin yeniden değerlendirilmesi talebi reddedilerek dava karar verilmek üzere 28 Eylül’e ertelendi.
Dava süreci
21 yaşında cezaevi
1973 doğumlu Çomak, 1994’te 21 yaşında İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğrencisiyken polis tarafından gözaltına alındı.
“PKK adına orman yakma” ve “Bölücü faaliyette bulunma” suçlamalarıyla tutuklandı.
6 yıl tutuklu yargılama sonu müebbet
Davası altı yıl sürdü. Orman yakmak suçlaması düşerken, 2000 yılında Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından PKK'ye üye olmak; molotoflu saldırılar düzenlemek, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde silahlı çatışmaya girmek; karakola saldırı gibi eylemlere katılmakla suçlanarak müebbet hapse mahkum edildi.
Çomak’a verilen ceza Yargıtay tarafından yine 2000 yılında onandı.
AİHM “Yeniden yargılansın” dedi
Çomak iç hukuk yolları tükendiği için 2001’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu ve DGM’de askeri hakim tarafından yargılandığını, hakimin tarafsız olmadığını, bu nedenle de adil yargılanmadığını belirtti.
AİHM, 2006’da Çomak’ın adil yargılanmadığına hükmetti ve Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkum ederek Çomak’ın yeniden yargılanmasına karar verdi.
AİHM kararı sekiz yıl gecikmeli uygulandı
Sekiz yıl aradan sonra İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Ocak 2014’te yeniden yargılanma talebini haklı buldu.
Yeniden yargılama kararının ardından Çomak 11 Mart 2014, 5 Eylül 2014, 1 Temmuz 2015 ve 12 Nisan 2016’da mahkemeye çıktı, her seferinde tutuksuz yargılanma talebi reddedildi.
AYM reddetti
Yerel mahkemede tutuksuz yargılanma talebi “kaçma şüphesi ve delilleri karartma tehlikesi” olduğu gerekçesiyle reddedilen Çomak, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Ancak AYM, Çomak’ın tutuksuz yargılanma talebi 28 Ekim 2015’te reddetti.
22 Aralık 2015 ve 1 Haziran 2016’da görülen duruşmalarda tutuksuz yargılanma talebi kabul edilmemişti. (HK)