Sosyal medya tacizcilerini tek hesap altında teşhir eden ve kadınlar için özgür bir sosyal medyayı hedefleyen “Tacizci Veri Tabanı” açıldı.
Dijital şiddete/tacize maruz kalan kadınlar, taciz içeren diyalogun ekran görüntüsünü @tacizciarsivi hesabına DM (Direct Message, Doğrudan Mesaj) olarak gönderiyor, tacizci bu hesaptan ifşa ediliyor.
Hesap açılalı bir hafta olmadı ama şimdiden 78 tacizcinin hesapları ifşa edildi.
Hesabı bir kadın yönetiyor, iki kadın hukuki konularda destek sunuyor. Taciz Veri Bankası’nın “sosyal medyada tacize uğrayan tüm kadınların ortak hesabı” olduğunu söylüyorlar:
“Amacımız; yaşı daha küçük olan, deneyimsiz olan kadın arkadaşlarımıza tacize uğradıklarında yalnız olmadıklarını hissettirmek. Taciz konusunda maalesef deneyimli olanlarımızla da fikir alışverişinde bulunarak yeni savunma yöntemleri geliştirmek…”
Peki ya erkekler tacize uğrarsa tacizciyi bu hesaptan ifşa edebilirler mi? Veri tabanının kurucusu cevaplıyor: “Biz, tacize uğrayan erkekler ekran görüntülerini bize ulaştırırsa bunu da paylaşacağımızı söyledik. Ama nedense şu ana kadar hiçbir erkek bizden böyle bir yardım talep etmedi. Neden acaba?”
Tabii bu sırada, şaşırtıcı olmayan bir şekilde Tacizci Veri Tabanı’nın kendisi tacizcilerin hedefi oldu. Hesabı açar açmaz cinsiyetçi küfürlerle hesabı kapattırmaya çalışan, hesabı yöneten kadınları tehdit eden tacizcilerin mesajlarıyla karşılaşıyorsunuz.
Tacizci Veri Tabanı’nın kurucusu ise “Avukat arkadaşlarımıza hukuki konuları danışıyoruz ama bilinsin ki benim şahsen bir korkum yok” diyor, “İfşa etmeden önce kılı kırk yarıp, emin oluyoruz. Ha, tacizcilerden biri eğer ki o aptal cesaretini gösterip iddia ettiği gibi bir şikâyette bulunur da taciz ettiği kadınları bu gibi hukuki teferruatlardan kurtarmış olur. O mahkemeyi inanın merak ediyorum, gönderdiği taciz mesajlarını nasıl savunacağını”…
Hesap, tacizcileri caydırmayı amaçlıyor. Şimdiye kadar ifşa edilen hesapların çoğu ya gizli hesaba dönüştürülmüş ya kapanmış.
Taciz Veri Bankası’nı kuran kadın, patronunun çocuk istismarcısı olduğunu ifşa ettikten ve patronu tutuklandıktan sonra işsiz kalmış. Artık evden çalışıyor. İşinden geri kalan zamanlarda da erkeklere tacizin ne olduğunu anlatmaya, tacizci erkekleri rahatsız ederek kadınları rahat ettirmeye çalışıyor.
Tacizlerin, hesap yöneticisine yönelmemesi için ismini paylaşmıyoruz. Sözü ona bırakıyoruz.
"Yaptıklarının taciz olduğunu anlamıyorlar, sadece korkuyorlar"
İlk başta en merak ettiğim sorudan başlayacağım. İfşa edilen tacizcilerin mesajları sildiği, hesaplarını kapattığını görüyoruz. Sizce yaptıklarının yanlış olduğunu anlıyorlar mı?
Anladıklarını zannetmiyorum, sadece korkuyorlar. Eril dil kullanımından rahatsız olan bir insan olarak, bu hesabı açmadan önce de sosyal medyada defalarca açıklamalarda bulundum, birçok insan bunu yapıyor. Neden mesajları bir tacizci arşivinde paylaşılınca vazgeçiyorlar? Anladıkları için mi? Sanmıyorum.
İfşa edilenleri çoğu DM'de ekran görüntülerini bize kimin gönderdiğini soruyor. O kadar çok taciz etmiş ki hangisi olduğunu bulamıyor!
Bize ailelerinin mafya olduğunu söyleyenler, ailelerinde avukat olduğunu söyleyenler oluyor. Mesela geçen gün Bekir adında bir tacizci bize ağabeyinin avukat olduğunu iddia ederek, bir ortaokul öğrencisinin bile daha iyi yazacağı bir dilekçe gönderdi. Üstelik dilekçede T.C. kimlik numarasını da yazmış. Bizim kendisinden para istediğimizi iddia etti, bu iddiayı ispatlamasını isteyince de “Konuyu kapatalım” diye ağlıyor.
Genelde bu konuşmaların sonunda tacizcilerin “kardeşi” oluyoruz.
"Kadınlar tacizciyi ifşa etmekten çekiniyor"
O zaman başa dönelim. Tacizci Veri Tabanı nasıl ortaya çıktı?
Öncelikle oluşum, bir Twitter DM grubundan çıktı. Uzun süredir aklımda olan bir hesaptı, grup sokakta giyimi nedeniyle tacize uğrayan kadınlarla ilgili ne gibi çalışmalar yapabiliriz sorusu üzerine kuruldu. Bununla ilgili o gün bir hashtag çalışması gerçekleştirdik #canimneistersegiyecegim
O gece sabaha kadar tag altında erkeklerin tacizine uğradık. Yaşça daha küçük kadın arkadaşlarımızın bu durumdan bizden daha fazla etkilendiğini gördük. Ben de o gecenin sabahında bu hesabı açtım. Çünkü tag altında taciz edilen kadınlar, tacizciyi paylaştığında “Bu kadar takipçine beni mi linç ettireceksin” şeklinde tepkiler alarak dirençleri kırılmaya çalışıldı. Kadınlar tacizciyi kendileri ifşa etmekten bu sebeplerle çekiniyor. Tacizcinin hedef göstermesi sonucu diğer tacizciler de kadın arkadaşımıza hakaretlerde bulunuyor. Her kadın bu durum karşısında sakinliğini korumak zorunda değil. İstedim ki tacizcilerle kadınlar tek başına mücadele etmesin.
“Kadınlar ‘arandığı’ için taciz edilmekle itham ediliyor”
Sosyal medya tacizlerine hepimiz maruz kaldık, “Engelle o zaman, hesabını kilitle o zaman, DM’ni kapat o zaman” gibi sözde çözüm önerileri ile tacize uğrayan kadınlar tabiri caiz ise “arandığı” için taciz edilmekle itham ediliyor.
Sosyal medyadan gelen taciz mesajlarının bazıları için “Ne var bunda tanışmak istemiş” savunusu geliyor, hem de tacizciden bile değil. Bir kadına “Hesabını kilitle o zaman sen de” demek, fikirlerini paylaşma özgürlüğünü engellemektir. “Engelle geç” diyenlere, sayfada paylaşılan tacizcilerin, engellendiğinde açtıkları yeni hesaplardan tacize nasıl devam ettiklerini göstermek istedik.
Sosyal medya tacizcilerini elbette bitiremeyiz, bu denli büyük bir hedefin altına imza atmak hayalperestlik olur. Ancak istiyoruz ki, ifşa edilenlerin hesapları kapansın. “Yeni hesap açar” deniliyor, yeni hesap açtığında birini taciz etmeden önce “Yine ifşa edilir miyim?” diye tereddüte düşerse bu da bizim için kazanımdır. Ki ifşayı bize ileten kadın tekrar taciz edilirse tekrar bizimle paylaşacak, artık susmayacak.
Hesabın diğer amacı da siber tacizlerde nasıl hareket edilmesi gerektiğine dair bilgi paylaşımında bulunmak. Dediğim gibi yola çıkarken bu denli bir ilgi beklemiyorduk, bu yüzden ön çalışmalarımız elbette yetersiz. Bu konuyla ilgili çalışmalarımızı da önümüzdeki günlerde paylaşacağız.
“Mahkemeye verecek olan varsa biz de heyecanla duruşma gününü bekleriz”
Nasıl eleştiriler aldınız?
Sayfaya ilk zamanlarda gelen eleştirilerden biri; taciz edilen erkekleri neden paylaşmıyorsunuz? Biz, tacize uğrayan erkekler ekran görüntülerini bize ulaştırırsa bunu da paylaşacağımızı söyledik. Ama nedense şu ana kadar hiçbir erkek bizden böyle bir yardım talep etmedi. Neden acaba?
Tehditler de geliyor. Hukuki olarak önlem alıyor musunuz?
Avukat arkadaşlarımıza hukuki konuları danışıyoruz ama bilinsin ki benim şahsen bir korkum yok. İfşa etmeden önce kılı kırk yarıp, emin oluyoruz. Ha, tacizcilerden biri eğer ki o aptal cesaretini gösterip iddia ettiği gibi bir şikâyette bulunur da taciz ettiği kadınları bu gibi hukuki teferruatlardan kurtarmış olur. O mahkemeyi inanın merak ediyorum, gönderdiği taciz mesajlarını nasıl savunacağını, “Hesabım çalınmıştı” iddiasını ispatla mükellef olduklarını öğrendiklerinde yapacaklarını…
Size gelen mesajlardan ifşa etmediğini oldu mu?
Kanunlarla ilgili araştırmalarımı gerçekleştiriyorum. 18 yaşından küçük olduğu bilgisini aldığım bir kişiyi ifşa etmeden önce kendisini aradım ve konuştum. Mesajlar da çok mantıklı gelmemişti bana, karşımdaki çocuk 18 yaşından küçüktü ve bana kendisinde bulunan ekran görüntüleri ile tacizi karşı tarafın başlattığını ispatladı. İfşada bulunmadım, küçük arkadaşımıza da bir daha bu şekilde taciz, tehdit ve hakaretle karşılaştığında aynı şekilde karşılık vermesinin doğurduğu sonucu anlattım. Teşekkür etti. O çocuk bir dahaki sefer böyle bir durumda karşılaştığında aynı şekilde karşılık vermek yerine ekran görüntülerini alarak kendisi ifşada bulunsa ya da bize gönderse bu da kazanımdı.
İfşa edilen tacizciler de size ne gibi mesajlar gönderiyor?
Şu ana kadar tacizcilerden gelen savunmalar üçe ayrılıyor: sarhoştum, hesabım çalınmıştı, kuzenim yazdı… Bu gerekçelerle bizi mahkemeye verecek olan varsa biz de heyecanla duruşma gününü bekleriz.
18-24 yaş arası kadınların %25'i dijital tacize maruz kalıyorPEW araştırmasına göre,internet kullanıcılarının yüzde 73’ü çevrimiçi ortamda birinin tacize maruz kaldığına şahit olduğunu; yüzde 40’ı ise çevrimiçi tacizi şahsen deneyimlediklerini belirtiyor. Online tacizi en çok genç kadın internet kullanıcıları deneyimliyor. 18-24 yaş arası kadınların yüzde 26’sı internette taciz derecesinde takip edildiğini, yüzde 25’i ise cinsel tacize uğradığını belirtiyor. Tacizin en çok yaşandığı online mekan ise sosyal paylaşım platformları. Online tacize uğrayanların yüzde 38’i tanımadıkları kişilerin, yüzde 26’sı ise gerçek kimliğini bilmediği kişilerce tacize uğradığını söylüyor. Dijital taciz, bianet erkek şiddeti çetelelerine bir kategori olarak 2013'te eklendi. 2013 çetelesinde bu oran yüzde 6 iken 2015'te yüzde 12'ye yükseldi. |
(ÇT)