Feministler, “kadınlardan yola çıkarak feminist söylemi, feminist söylemden yola çıkarak kadınları güçlendirmek için” bir araya geldi ve Çatlak Zemin web sitesini kurdu.
Sitede feminist bakış açısıyla hazırlanan videolar, yazılar, çeviriler, söyleşiler yer alıyor. Çok yakında çok daha fazlası da olacak.
Çatlak Zemin yayın hayatına dün başlamış olsa da, siteye girdiğinizde sizi orada tutacak içerik şimdiden mevcut. Başbakan’ın “mırıldanabilirsiniz” açıklamasına verilen cevaplardan Kolombiya’daki barış sürecinde kadınların rolünü ele alan yazılara, kadın sanatçılarla söyleşilerden makale çevirilerine, mansplaining’e (açüklama,erilleme) dair kişisel deneyim paylaşımlarından Microsoft’un yapay zeka yazılımı Tay chatbot tartışmalarına, geniş bir yelpazeyle karşılaşıyorsunuz.
Kısacası "yalnızca gündem ve güncel feminist politika değil, hayatın ve feminizmin içinde her şey Çatlak Zemin’in konusu."
Çatlak Zemin’den Ecem Öztürk “Site örgütlü bir hareketten çıkmadı, bağımsız feministlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıktı” diye anlatıyor, “Biz toplantılar yaparken, feministlerin düşüncelerini okuyabileceğimiz ya da feministler olarak fikirlerimizi ifade edebileceğimiz, feminist bir platform olmadığını fark ettik ve web sitesi fikri de böyle ortaya çıktı. Eylemlerin, toplantıların duyurulacağı bir platformumuz da oldu böylece.”
Femihat: Dertlere derman, çorak gönüllere su
Peki Çatlak Zemin’de başka neler var?
Femihat, bir nevi feminist “Güzin Abla” köşesi. Femihat, kadınların sormaya, konuşmaya çekindiği, anlatamadığı dertlerini dinleyip derman olacak.
“Bu Anlatılan Sensin”
Çatlak Zemin’in video bölümünün açılışını feminist aktivist Hasbiye Günaçtı’nın “Bu Anlatılan Sensin” videosuyla yapmış.
Günaçtı, bu videoda “Erkeklerin mırıldanması ne anlama gelir? Başbakan erkeklere ‘mırıldanabilirsiniz’ derken ne demek istemiştir?” gibi soruları cevaplıyor.
Bu bölümde hem politik hem eğlenceli videolar yer alacak. Günaçtı’nın videoları da bir süre devam edecek.
“Tarihimizden”
“Tarihimizden” sayfası da zamanla tamamlanacak bir bölüm. Her gün, Türkiye ve dünya kadın hareketinde o tarihte gerçekleşen önemli bir olay yer alacak. Böylece Türkiye kadın hareketinin de bir “tarihte bugün”ü oluşacak.
“14 Ekim 1989: İzmir Çağdaş Kadın Derneği, Ankara Dayanışma Derneği ve Ankara Tartışma Grubu, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’nin yaşama geçirilmesini sağlamak amacıyla ulusal bir komite oluşturmayı hedefleyen bir toplantı ve basın açıklaması yaptılar.”
Nasıl katkıda bulunabilirsiniz?
Gönüllülük esasıyla işleyen Çatlak Zemin, dışarıdan katkılara açık.
Yazdığınız yazıları, hazırladığınız videoları, yaptığınız çevirileri ya da katkıda bulunmak istediğiniz içeriği [email protected] adresine yolluyorsunuz, Çatlak Zemin editörleri değerlendiriyor.
Çatlak Zemin ekibi “Çok heyecanlıyız. Gelecek yazıları merakla bekliyoruz. Çok fazla yazı görmek istiyoruz” diyor. (ÇT)