Şirin-Ahmet Tekeli Kadın Hukukçuları Destekleme Vakfı’nın (KAHUDEV) düzenlediği “Kadına Yönelik Her Türlü Şiddeti Önlemeye Dair Aktif, Uygulanabilir Proje Yarışması”nın birincisi “Femina Hukuk Yazılımı” projesiyle avukat Ruşen Seydaoğlu oldu.
“Şiddete Nokta Koy/Top Sende” projesi ikincilik, “Sıra Erkeklerde” projesi ise üçüncülük ödülüne layık görüldü.
Ödüller, Cuma akşamı İstanbul’da düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
Femina Hukuk Yazılımı
Diyarbakır Barosu'na bağlı Ruşen Seydaoğlu, Femina Hukuk Yazılımı projesiyle 5 bin liralık birincilik ödülünü aldı. Seydaoğlu, ödül törenindeki konuşmasını önce anadili olan Kürtçe, ardından da Türkçe olarak gerçekleştirdi.
Projenin amacı, kadına yönelik şiddette hukuki mücadelede kadın hukukçuların ortak bir ağ üzerinden bilgi ve deneyimlerini paylaşmasını sağlayarak, kadın diliyle kadından taraf şekillenecek hukuk sisteminin nicel ve nitel verilerinin oluşturulmasını sağlamak.
Bu sistemde çözüm önerilerinin de (yasa değişiklik metinlerinden ortak dille yazılmış örnek dilekçelere kadar) olduğu bir mekanizma kurulmak isteniyor. Hedef, kadın davaları özelinde ve kadın hukukçuların kullandığı UYAP gibi bir sistem oluşturmak. Barolarla da işbirliği yapılıp stajyerlere dersinin verildiği ve baro kadın merkezlerinde eğitiminin verildiği bir hale getirilmek isteniyor.
Şiddete Nokta Koy/Top Sende
Nalan Büyükyılmaz’ın sözcülüğünü yaptığı, lise ve üniversite öğrencilerinden toplam 15 kişiden oluşan ekip, “Şiddete Nokta Koy/Top Sende” projesiyle 3 bin liralık ikincilik ödülüne layık görüldü.
Hocaları Terry Eskenazi'nin desteğiyle oluşturdukları proje, kadına yönelik şiddetle mücadelede çocuklar ve gençleri etkilemeyi hedefliyor. Proje kapsamında, ilkokul-ortaokul ve liselere giderek hazırladıkları teatral sunumu gerçekleştiriyorlar; şiddetin ne olduğunu, ne şekilde mücadele edileceğini yaşanmış hikayeler ve mücadele biçimlerini anlatıp tartıştırıyorlar. Sunum sonunda onları gittikleri okulun öğrencilerine gülümseyen sarı bir sünger top şeklindeki maskotlarını atıp “top artık sizde” diyorlar ve onları da ekiplerine katıyorlar. Böylece bu ağı genişletiyorlar.
Sıra Erkeklerde
Tülin Dağ’ın sözcüsü olduğu, üç kız kardeşten oluşan ekip, “Sıra Erkeklerde” projesiyle 2 bin liralık üçüncülük ödülüne layık görüldü.
Proje, şiddetle mücadele için geliştirilen önlem ve uygulamalarda şiddeti yöneltenin değil maruz kalanın nasıl defalarca mağdur edildiği ve artık faillerin engellemesi gerektiğiyle ilgili kamuoyunda algı yaratmayı amaçlayan bir kampanya. Projenin birinci aşamasında erkeklerin kadınlara uyguladığı şiddet eylemlerini gözler önüne seren, erkeklerden yana işleyen sistemin sorunu önlemede nasıl yetersiz kaldığını anlatan infografik filmler var. İkinci bölümde ise gündelik hayat içinde alınacak küçük önlemlerle erkekleri durdurmak üzere geliştirilen fikir ve eylemler yer alıyor.
Seçici Kurul
Yarışmanın sonuçları Seçici Kurul’un başvuran 14 projeyi anonim bir şekilde puanlamasıyla gerçekleşti. Projeler, hazırlayanların ismi gizli tutularak, sadece proje numaralarıyla Seçici Kurul’a sunuldu.
Seçici Kurul şu isimlerden oluştu:
* Fatma Şirin Tekeli (Kadın Hukukçuları Destekleme Vakfı Kurucusu)
* Prof. Dr. Bertil Emrah Oder (Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı)
* Prof. Dr. Serpil Çakır (İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi)
* Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı (İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı)
* Melek Özman (Filmmor Kadın Kooperatifi kurucusu/ Yönetmen)
* Çiçek Tahaoğlu (Gazeteci, Bianet)
* Filiz Kerestecioğlu (Avukat/ HDP İstanbul milletvekili)
* Çiğdem Hacısoftaoğlu (Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı).