CEDAW (Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi) Komitesi'nin 30. Yıl Kutlama Etkinliği, CEDAW Komitesi Üyeleri, Sekretaryası ve BM İnsan Hakları Komisyonu'ndan temsilcileri, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyeleri, Kadın Milletvekilleri, Partilerin Kadın Kolları Başkanlıkları, akademisyenler, BM Türkiye Ofisi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'nun katılımıyla İstanbul'da başladı.
Toplantıda CEDAW'ın 30 yıldır sürdürdüğü çalışmalar ve gelecek 10 yıllık dönemde yapacakları konuşulacak.
Kang: Bakanlık ve sivil toplumun çabalarını takdir ediyorum
CEDAW toplantısı, BM İnsan Hakları Komisyonu Yüksek Komiser Yardımcısı Kyung-wha Kang'ın konuşmasıyla başladı.
Kang, CEDAW'ın tarihi ve faaliyetlerinden bahsederek başladığı konuşmasında, sözleşmeye taraf devletlerin sorumluluklarını yerine getirmesinin ve sözleşmeye tam uyum ilkesinin önemine dikkat çekti.
Kadın ve kız çocuklarının haklarının iyileştirilmesi sarfedilen tüm çabaya rağmen dünyada hala pek çok kadının ayrımcılığa tabi tutulduğunu, şiddet, sünnet, erken yaşta evlilik, kadın ticareti ve fuhuşun teşvik edilmesi gibi uygulamaların buna örnek oluşturduğunu belirtti.
Türkiye'nin CEDAW'ı imzalamasından bu yana koyduğu tüm çekinceleri geri çektiğini hatırlatan Kang, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un hazırlanması sürecinde bakanlıkla çalışan 237 kadın örgütünün çabalarını takdir ettiğini belirtti.
Pimentel: Haklar sadece kamusal değil, özel alanda da korunmalı
CEDAW Komitesi Başkanı Sylvia Pimentel, Türkiyeli üyeler Feride Acar (CEDAW Komitesi eski başkanı) ve Gül Aykor'u (1993-1996 arası komite çalışanı) tanıtarak başladığı konuşmada, Temmuz ayında tanıştıkları CHP vekili Şafak Pavey'in CEDAW Engelli Hakları Komitesi'ne seçildiğine değindi.
Komitenin işleyişinden bahseden Pimentel, "Taraf ülkeler kadınların sivil, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel haklar alanında hiçbir ayrıma uğramamalarını koruma altına almakla yükümlüdür. Sadece kamusal değil, özel hayatta da bu haklar korunmalıdır" diye konuştu.
Hem Kang hem de Pimentel konuşmalarında Mustafa Kemal Atatürk'ün kadınların toplumsal hayattaki yeriyle ilgili cümlelerinden alıntılar yaptı.
Şahin: Şiddeti önlemek en önemli gündemimiz
Açılış töreninin son konuşmacısı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, CEDAW'ın 30. yıl toplantısının İstanbul'da yapılmasının, kadın politikalarında önemli bir yol haritası olacağını belirtti.
Yeni anayasa çalışmaları, Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun çalışmaları, İstanbul Sözleşmesi, yeni şiddet yasası, kreş desteği, kadınlar için esnek çalışma biçimleri, Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri, panik butonu, eğitim, sağlık ve istihdam alanındaki diğer çalışma ve gelişmelere değinen Şahin, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"2002'den beri ülkeyi kalkındırmamız, kişi başına düşen milli geliri yükseltmemiz gerektiğini, bunu yaparken de cinsiyeti, dili, dini ne olursa olsun bundan eşit faydalanabilmesini istedik. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışına kadını özne olarak koyduk. Başbakanın söylediği 'Kadına karşı ayrımcılık, ırkçılıktan daha kötüdür' lafını ilkemiz yaptık.
"Kadının birey olmasına giden yolda eğitim ve sağlıktan sonra en önemlisi, kadının ekonomik olarak güçlendirilmesi. 2008'e kadar istihdamda kadın oranını istediğimiz gibi yükseltememiştik. 2008'de birçok erkeğin işsiz kaldığı büyük krizde, kadın çalıştıran işverenin sigorta payını devlet ödeyecek, şeklinde başlattığımız pozitif ayrımcılıkla istihdam edilen 4,5 milyon kişinin 1,5 milyonu kadın oldu.
"Tüm bu çalışmalar sırasında gördük ki, eğer imkan açarsanız, bu ülkenin kadınları, cumhurun kadınları kendilerine yer açıyor, mücadele ediyor.
"Şimdi kadına karşı şiddeti önlemek ülkemizin en önemli konularından biri.
"Biz diyoruz ki tek kanatlı kuş uçamaz. Bu ülke 2023 vizyonuna gidecekse, bu kadınsız olmaz. Çift kanat olacağız. Medeniyet yolculuğunda kadınıyla erkeğiyle yolumuza devam edeceğiz."
CEDAW nedir?
BM Genel Kurulu tarafından 1979 yılında kabul edilen ve kadınlara karşı ayrımcılığı önlemek için var olan tek yasal ve bağlayıcı döküman olan CEDAW Mart 1980 tarihinde BM üyesi ülkelerin imzasına açıldı.
CEDAW Sözleşmesinin kabul edilmesine paralel olarak DM CEDAW Komitesi 1982'de bir uzmanlık komitesi olarak kuruldu. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen kadın konusunda uzman 23 kişiden oluşan Komite, sözleşmeye taraf olan ülkelerdeki kadınlara ilişkin var olan durumu ve gerçekleştirdikleri gelişmeleri izliyor.
Türkiye CEDAW'ı 1985 yılında imzaldı ve sözleşme 19 Ocak 1986'da yürürlüğe girdi. Sözleşmeye taraf ülke sayısı 2012 yılı itibariyle 187. (ÇT)