İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumu'nda 21-22 Kasım 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilen TMMOB Kadın Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı sonuç bildirgesi yayımlandı.
55 yıllık TMMOB tarihinde ilk kez düzenlenen 1. Kadın Kurultayı, TMMOB'nin bir kadın politikası oluşturmasını ve kadın üyelerin örgütlenmesini, temsilini güçlendirmeyi sağlamayı amaçlıyordu. Kurultayla kadın üyelerin kendilerini ifade edebilecekleri mekanizmaları yaratabilmek, potansiyel kadın enerjisini harekete geçirmek, kadın komisyonlarını yaygınlaştırabilmek de amaçlandı. Bir başka amaç da diğer örgüt, üniversite ve ayrımcılık karşıtı platformlarla dayanışma içinde olmak, çözüm önerileri geliştirmekti:
"TMMOB Kadın Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı"nın sonuç bildirgesinde, özetle, şu ifadeler yer aldı:
* Toplumda "kadın işi", "erkek işi" ön yargılarının giderilmesi için toplumun cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlenmesine katkı sağlayacak çalışmalar yapılmalıdır.
* TMMOB, eğitimin herkes için parasız olarak ve eşit koşullarda erişilebilirliğine yönelik mücadele etmelidir.
* Meslek sahibi kadınların "kurtulmuş" oldukları varsayımı yüzünden kadın mühendis, mimar ve şehir plancıların cinsel, fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddete uğrayabilecekleri gerçeği görmezden gelinmektedir. Çoğunlukla gizli kalan bu saldırılardan kadınlar zarar görmekte ve çözüm konusunda yalnız kalmaktadır.
* Bebek bakım üniteleri, kreş ve anaokulları, yaşlı ve hasta bakım evleri, gündüz ve gece bakım evleri ve bakım destek birimleri gibi hizmetler kamusal olarak verilmelidir.
* İşyerlerinde kreş açılması için tüm çalışan sayısı dikkate alınmalıdır. Yasalarda bulunan, anne ve baba için ücretli doğum izni ve emzirme izninin ihtiyaçlara göre artırılması; ebeveyn izninin yasalarla düzenlenmesi, kadınların doğum izni sırasındaki ücretlerinin ve primlerinin tam ve eksiksiz ödenmesi için mücadele edilmelidir.
* TMMOB kadınların iş hukuku ve kamusal alandaki hakları konusunda çalışmalar yapmalı ve toplumsal cinsiyet farkındalık eğitimleri düzenlemelidir.
* TMMOB ve odalarında pozitif destek politikaları üretilmeli, minimum yüzde 35 kadın kotası uygulanmalıdır. TMMOB kadın üyeleriyle ilgili veri tabanı oluşturmalıdır. Bu çalışmaların yürütülmesi için bütçe oluşturmalıdır.
* TMMOB, kadına yönelik suçların yaptırımını sağlamak amacı ile gerekli düzenlemeleri yapmalıdır.
* TMMOB bünyesinde kurulmuş "Kadın Üye Çalışma Grubu" merkezi bir kadın örgütlülüğü olarak aktif hale getirilmeli, bu grup TMMOB kadın politikalarını üreterek hayata geçirilmesinden sorumlu olmalıdır. Cinsiyet Ayrımcılığı Takip Sekreteryası bu grubun bünyesinde oluşturulmalıdır.
* TMMOB'lli kadınlar, Kürt sorununun demokratik bir şekilde çözüme kavuşturulması ve barışın sağlanması için aktif rol üstlenecektir.
Kadınlar; mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı mesleğini yürütürken, kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması ve yaşanabilir bir çevre için, bu değerlerin tahribine yönelik tüm politika ve projeleri reddeder.(BB/EÜ)