İMC TV'nin kadın ve LGBT sorunlarını ele aldığı programı Mor Bülten 28 Şubat'ta yayına ara verdikten sonra, dün yeni bir ekiple yayın hayatına tekrar başladı.
Kanala, sürece ilişkin bir açıklama yapması çağrısında bulunan 50 kadın ve LGBT örgütü*, ortak hazırladıkları basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Mayıs 2011 tarihinden itibaren yayında olan, feminist hareketin içinden bir ekiple, gündemi toplumsal cinsiyet temelli analizle yorumlayan Mor Bülten 29 Şubat tarihinde itibaren yayından kaldırıldı.
"Mor Bülten çalışanı yol arkadaşlarımız 2 Mart'ta yazdıkları kısa bilgilendirme yazısında bültenin hiçbir gerekçe gösterilmeden yayından kaldırıldığını ve işlerine son verildiğini açıkladılar.
"Yine Mor Bülten çalışanı kadınlar işten ayrılma süreçlerinde sözel olarak saldırgan ifadelerle karşılaştıklarını ve aynı tutumun halen de devam ettiğini paylaştılar. IMC TV yönetimi ise Mor Bülten'in yeni bir ekiple 12 Mart'ta yayına döneceğini açıkladı.
"Ancak 28 Şubat'ta Mor Bülteni neden yayından kaldırıldığı ve bülteni bugüne kadar hazırlayan ekibin hangi gerekçe ile işlerine son verildiğiyle ilgili tatmin edici bir açıklamayı henüz kamuoyu ile paylaşmadı. Ayrıca Mor Bülten'in kaldırılmasına karşı sosyal medyada yer alan eleştirel yorumlar silinerek sansürcü bir yaklaşım sergilendi.
"Biz aşağıda ismi bulunan kadın ve LGBTT örgütleri olarak, yayına başladığı günden bu yana bizlerin seslerini medyaya taşıyan Mor Bülten'in yayın hayatına aynı ekiple devam edemeyecek olmasını yayın dünyası adına büyük bir kayıp olarak değerlendiriyoruz. Bunun IMC TV'nin kuruluş ve yayın politikası açısından da çelişki yarattığını düşünüyoruz.
"Yaşanan bu süreçle ilgili IMC TV yönetiminden, bir an önce tatmin edici bir açıklama yapılmasını, saldırgan tutum sergileyen yetkililerle ilgili gereğinin yapılarak, devam etmekte olan doğrudan ya da dolaylı bu tutumların sonlandırılmasını bekliyoruz."
"Gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldık"
29 Şubat'a kadar Mor Bülten'i hazırlayan üç kişilik ekipten Ülkühan Zekioğlu, mobbinge uğradıklarını, hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldıklarını söylüyor:
"Mor Bülten kadınlar ve LGBT bireyler için çok önemli haberler yaptı, onlara medyada seslerini duyurabilecekleri bir yer açtı. Biz bu işi çok severek yapıyorduk.
"Ancak 28 Şubat akşamı, yayından sonra konuğumuzu evine taksiyle göndermemiz söylendi. Bunun üzerine çıkan tartışmada, bize 'Mor Bülten artık yok' dendi.
"Ertesi gün kanala gittiğimde, 'Mor Bülten'in kaldırıldığını' öğrendik. Eşyalarımı toplarken de 'Bak, erkekler kadınları yendi' dediler. Programın kaldırılmasıyla, hiçbir gerekçe gösterilmeden işimize son verilmiş oldu. Bu, kişilerin haber merkezinde değil, odalarda verdiği kararın sonucu. Bu kadar basit bir şeyden çatlaması, sabırların zaten taştığını ortaya koyuyor.
"Kanal gelen tepkiler üzerine programı tekrar yayına koydu. Dün yayınlanan ilk bölümün, söylem açısından bizim hazırladığımız programlarla hiçbir alakası yoktu. Söylem feminizmin iki ayağından biridir ancak yeni Mor Bülten'de böyle bir hassasiyete rastlamadık."
"Onlar ayrıldı"
İMC TV'den Eyüp Burç ise Mor Bülten'i yayından kaldırmadıklarını, programı hazırlayan ekip toplu olarak işten ayrılmaya karar verince ara vermek zorunda kaldıklarını söylüyor:
"Bu basın açıklamasının öncesinde hiçbir örgüt bizi arayıp ne oldu diye sormadı. Mor Bülten hiçbir zaman yayından kalkmadı, sadece ekip topluca işten ayrıldığı için ara vermek zorunda kaldık. Anlatılanlar iftiradan ibaret.
"Bizim böyle bir gündemimiz yok ancak 50 kadın ve LGBT örgütü böyle bir açıklama yaptıysa, biz bunu Mor Bülten'de haber yapacağız.
"Mor Bülten bu kanalın projesidir. Biz her kadın örgütüne eşit mesafede duruyoruz ve kadınların, LGBT'lerin seslerini, taleplerini görünür kılmaya çalışıyoruz. Buna da kaldığımız yerden devam edeceğiz." (ÇT)
* Açıklamaya imza veren örgütler: Adana Ev Kadınları Derneği (EVKAD), Adana Kadın Dayanışma Merkezi ve Sığınma Evi Derneği, Amargi Kadın Kooperatifi, Antalya Kadın Dayanışma Merkezi, Bağımsız Feministler, Bodrum Kadın Dayanışma Grubunu, Bursa Günyüzü Dayanışma Derneği, Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEİD), Çanakkale Kadın El Emeğini Değerlendirme ve Kadın Danışma Merkezi (ELDER-KDM), Çukurova Kadın Platformu, Ev-Eksenli Calisan Kadinlar Çalışma Grubu, Ev İşçileri Dayanışma Sendikası, Filmmor Kadın Kooperatifi, FeministBiz, Gökkuşağı Kadın Derneği, İMECE Kadın Sendikası , İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği, İzmir Bağımsız Kadın İnsiyatifi, İzmir Çiğli Evka2 Kadın Kültür Evi Derneğ (ÇEKEV), İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER), Kadın Dayanışma Vakfı, Kadın Emeği Kolektifi, Kadın Kapısı, Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG), Kadın Sığınağı Kolektifi, Kadınlarla Dayanışma Vakfı, KAMER Vakfı, Kaos -GL Derneği, Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği, LAMBDA İstanbul, Mavi Kalem Derneği, Medya İzleme Grubu (MEDİZ), Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu, Muğla Kadın Dayanışma Grubu, Muş Kadın Derneği (MUKADDER), Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Selis Kadın Derneği, Sendikalarda ve Meslek Örgütlerinde Erkek Egemenliğine Karşı Kadın İnisiyatifi, Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği, Siyah Üçgen, Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği Ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPOD), Sosyalist Feminist Kolektif, Sosyalist Kadın Meclisleri, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, Urfa Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği, Van Kadın Derneği (VAKAD), Van Mavi Göl Kadın Derneği, 78'li Kadınlar.