Birleşmiş Milletler (BM) Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı kapsamında Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği (KARKAD-DER) tarafından düzenlenen ''Cinsiyetçi Dile Karşı Medya İzleyici El Ele'' projesinin eğitim ve atölye çalışması 9-13 Mart arasında Trabzon'da yapıldı.
Sabancı Vakfı'nın 2007 yılından bu yana destek verdiği ve Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği'nin yürüttüğü projeye, Karadeniz Teknik Üniversitesi İletişim Fakültesi, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ile Trabzon Gazeteciler Cemiyeti ortaklık etti.
Program iletişim öğrencileri, gazeteciler ve kadın hakları alanında çalışanlara medyada egemen eril dile karşı farkındalık kazandırmakla bu konuda duyarlı davranılmasını sağlamayı amaçlıyordu.
Beş güne yayılmış programa sunumlarıyla Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Burcu Şimşek, Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER) Ankara Şubesi'nden İlknur Üstün, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Melek Göregenli, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Dr. Abdülrezzak Altun ve bianet'ten gazeteci Nadire Mater katıldı.
Programda kadınların karar mercilerinde olmamasının doğurduğu sıkıntılara dikkat çekildi; "Kimin için haber?" ve "Haber gerçek midir, kurgu mu?" tartışıldı. Konuşmacılar kadının medyada yalnızca anne, eş, kurban ya da cinsel nesne olarak nitelendirilmesinin yanlışlığını haber örnekleri üzerinden katılımcılarla birlikte tartıştılar.
Program Nadire Mater'in medyada kadının yeri ve kadın odaklı habercilikle ilgili sunumu, slayt gösterileri ve atölye çalışmasıyla son buldu.
Katılımcılar arasında yer alan Karadeniz Teknik Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri programı verimli bulduklarını ve cinsiyetçi dilden uzak durarak bu konunun takipçisi olacaklarını söylediler. (EÖ/TK)