Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Dört hafta fikrini biz ortaya çıkarmadık ama tartışılmasında fayda var" dedi.
Akdağ'a kişisel fikri sorulduğunda ise "Benim fikrim bilimsel verilere göre şekillenecek" dedi.
Akdağ dün yaptığı açıklamada ise tecavüze uğrayan kadınların çocuklarını doğurması gerektiğine, bu çocuklara "gerekirse devşetin bakacağına" dikkat çekmişti:
"Kelimenin aslı küretaj, kürete etmek de kazıyarak çıkarma anlamına geliyor. Bunu tartışıyoruz. Bunun tartışılması çok yerinde oldu kanaatimce. Bütün dünyada bu tartışılıyor.
"Meselenin insan davranışı, ahlakla ve etikle ilgili bir tarafı da var. Siyasetle ilgili bir tarafı da var. Siyaset burada karar verirken hem bilimi hem de ahlaki tarafı dikkate alarak karar verecek. Bazen 'Annenin başına kötü bir şey gelmişse ne olacak?' vesaire gibi şeyler söyleniyor. Gerekirse öyle bir bebeğe devlet bakar.
"Böyle bir yasa çıkarılıp da kürtajla ilgili daha ciddi kısıtlamalar getireceksek mutlaka onun yan tedbirlerini de almak durumda olacağız. Benim kişisel yaklaşımım, prensip olarak gerekmedikçe, tıbbi gereklilik olmadıkça kürtaj yapılmamasıdır. Ama bu raporun neyi getirip neyi götüreceğini de görmemiz lazım."
Peki diğer hükümet yetkilileri kürtaj tartışmaları hakkında neler dedi?
Fatma Şahin: Doğru neyse onun için mücadele edeceğiz
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin:
""Kürtaj, sanki aile planlaması yöntemiymiş gibi ciddi manada artmış durumda. Halbuki hayat hakkı anne karnında başlıyor. Biz tartışma kültürünü çok zayıf yapıyoruz, ben buna üzülüyorum. 74 milyonun doğruyu tartışarak, karşı taraftan fikir gelebilir, bu seçim hakkı veya hayat hakkı diyebilir. Ama ondan geldi yanlıştır, benim dediğim doğrudur ile bu ülke keskinleşiyor, hatlar sivrileşiyor. Buna gerek yok.
"Kadınımızı bilgilendireceğiz, kürtajın bir aile planlaması olmadığını anlatacağız. Sağlık Bakanlığı tarafından zaten tüm yöntemlerle ilgili ücretsiz bilgi veriliyor. Şimdi bunların hiçbirini kullanmayıp, bebeğin olmasına fırsat verip, ondan sonra da bebeği aldırdığın zaman bir canı yok ediyorsun. Annenin hakkı var, bebeğin de yaşam hakkı var. O yüzden her şeyi dengeli yapmamız lazım. Özellikle kadınlarımızın bilinçli, eğitimli ve duyarlı olması lazım. Dünya nereye gidiyorsa, bilim ve akıl ne ediyorsa onun arkasında olmamız lazım. Burada farklı temellere dayandırıp, 'Bunların zaten niyetleri buydu. Şu referansla hareket ediyorlar' şeklindeki bu önyargılardan ve niyet okumalardan bu ülkenin vazgeçmesi lazım. Doğru neyse onun arkasında kadın erkek mücadele edeceğiz, müdahale edeceğiz. Bu şekilde devam edecek.
"Ben bu duruşumu Bakanlar Kurulu'nda da aynen ifade edeceğim. Ortak akıl neyi gerektiriyorsa, istişare ve toplumun talepleri, beklentileri ne gerektiriyorsa onu yapacağız. Herkes rahat olsun."
Üstün: Kürtajın gelenek ve görenek boyutu var
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün:
"Kürtaj, insanlık suçudur. Doğacak çocuğun yaşam hakkı elinden alınmaktadır. Anne karnında hayatını devam ettiren çocuğun maddi manevi varlığına yapılan saldırılar cezalandırılmalıdır. Tüm bunların dışında annenin de hayatı tehlikeye girmektedir. Bu nedenle de kürtaja cevaz verilmemelidir.
''Anne karnında hayatını devam ettiren insana karşı yapılacak her müdahale yasaklanmalıdır. Hangi aylıkken yapılırsa yapılsın fark etmez, kürtaj insanlık suçudur. Ben, şu ankinin aksine, hayatın daha önceden başladığına inanıyorum. Bu işin insan hakları boyutu var, Ceza Hukuku boyutu var, gelenek ve görenek gibi boyutları da var.
"Tartışmaların ardından olayı değerlendireceğiz. Şu anda TBMM'nin gündemi çok ağır. Bu konunun gündemimize alınması için biraz beklememiz gerekmektedir. Çünkü çok sayıda konu var elimizde ama bizim yaklaşım tarzımız da budur. Önümüzdeki günlerde gündemimize alabiliriz bu konuyu ama öncelikli olarak elimizdeki işleri bitirmemiz lazım.''
Bilim ne diyor?
* Kadın doğum uzmanları, kürtajın gerçekleşebilmesi için gebeliğin en az beş haftalık olması gerektiğine dikkat çekiyor. Ayrıca Türkiye'de 10 hafta olan yasal sürenin 12 haftaya çıkarılması gerektiğini savunuyor. Çünkü her kadın ayda bir adet görmüyor, adet görme aralığı 50-60 güne kadar çıkabiliyor. Bu kadınların gebe olduğunu anlamaları zaman alıyor, ayrıca kadınlar her adet gecikmesini gebeliğe yormuyor.
Daha fazla bilgi için:
SÖZ JİNEKOLOGDA: "Dört Haftalık Gebelik Kürtaj Edilmez"
DOKTORLAR AÇIKLIYOR: Sezaryen ve Kürtaj Neden Gerekli?
* Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporlarına göre, kürtajın yasak olduğu ülkelerde sağlıksız koşullarda yapılan kürtajlar nedeniyle yılda 68 bin kadın hayatını kaybediyor. WHO, yasağın uygulandığı ülkelerde kürtajın ortadan kalkmadığını, ancak uygun olmayan koşullarda, işinin ehli olmayan kişilerce gerçekleştirildiğine dikkat çekiyor.
Daha fazla bilgi için:
Kürtaj Yasağı Yılda 68 Bin Kadını Öldürüyor
* Uluslararası Doğurganlık Hakları Merkezi, (Center for Reproductive Rights/CRR), kürtajın yasal statüsü kadınların üreme haklarını ne derece kullanabildiklerine ilişkin önemli bir gösterge olduğunu belirtiyor. Kürtaj üzerindeki yasal sınırlamaların çoğu zaman yüksek oranlarda yasa dışı ve güvenli olmayan kürtajlara neden olduğunu hatırlatıyor. Hükümetleri, her yıl binlerce kadının hayatını kurtarmak için kısıtlayıcı kürtaj yasalarını liberalleştirmeye ve güvenli kürtaja yatırım yapmaya çağırıyor.
Daha fazla bilgi için:
DOĞURGANLIK HAKLARI MERKEZİ: "Kürtaj Yasal, Güvenli ve Erişebilir Olmalı" (ÇT)