Mimarlar Odası Ankara Şubesi üyeleri, 4 Temmuz'da başlayan 22. Dünya Mimarlık Kongresi'ni, 400 dolarlık katılım ücreti ve mimarinin sosyal boyutuna yeterince yer ayırmadığı gerekçesiyle eleştiriyorlar.
"Kongrenin katılım ücretini çok fazla buluyoruz. Bu fiyatlar yoksul ülkelerden katılımı zorlaştırıyor. Türkiye'de asgari ücretle çalışan yeni mezun mimarların katılma şansı yok. Katılım ücretleri bu mimarları görmezden gelindiğini gösteriyor".
"Kongrenin sosyal vurgusu yok"
Küreselleşme ve kapitalizmin, gün geçtikçe yoksulluğun ve barınma sorunlarının artmasına neden olduğuna dikkat çeken Ankaralı mimarlar, bu gerçeklik karşında kongrede bu sorunları içeren sunumların olmadığını söylediler.
"Zengin ülkeler her alanda olduğu gibi mimarlığı da sadece kendilerine hak olarak görüyorlar. Oysa mimarlık ihtiyaç değil tüm insanlık için sosyal bir haktır. Kongre de, dünya mimarlığından bahsetmesi gerekirken yıldız mimarların gelip kendi işlerini anlattıkları bir ortama dönüşüyor, sorun çözmeye yönelik bir yaklaşım yok".
Ankaralı mimarlar, kongrenin ana temasının "Kentler: Mimarlıkların Pazaryeri" olmasına karşın halka açık olmamasını da eleştirerek, kongrenin toplumun tüm kesimlerine açık hale getirilmesini istiyorlar.
Ellerinde "Kültürel miras evrenseldir satılamaz", "Mimarlık ihtiyaç değil sosyal haktır" yazılı dövizler taşıyan Ankaralı mimarlar, her gün saat 13.00'te kongre vadisi içerisinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu önünden İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Kampüsüne kadar yürüyorlar.(KÖ/EÜ)