60 bin tabanca
Polis memurlarına beylik tabancası olarak 36 ay vadeyle satılmak üzere alınacak 60 bin tabanca için Sig Sauer (Almanya), Browning (Belçika), Cz (Çekoslovakya), Beretta (İtalya), Glock (Avusturya) ve Hs2000 (Hırvatistan) firmalarına özel ihale davetiyesi gönderildi.
Geçen ay 40 bin tabanca alımı için açılan ihaleye Almanya ve Belçika'nın katılmadığı, İtalyanların Berettası ile Çekoslovakların Cz'si de 10 bin atışlık ömür testini geçemedi. İki firmada, test atışlarında kullanılan MKE üretimi mermileri suçladı. Emniyet, yapılan görüşmeler sonrası silah firmalarının atışlarda kendi getirecekleri mermileri kullanmalarına izin verdi. İkinci ihale öncesi ön test atışları mayısta yapılacak.
Silah sanayiinin zor günler yaşadığı dönemde faaliyetini sürdüren yedi firma, ithal tabancada ısrar edilmesine anlam veremediklerini, ihaleye sadece Çekoslovak, İtalyan ve Hırvatistan katılabileceğini belirterek şunları söyledi:
"Ekonomik kriz nedeniyle bazı firmaların can çekiştiği ve bir dolar borç aradığımız dönemde milyonlarca doların dışarıya verilmek istenmesini dehşetle seyrediyoruz. Faaliyetteki fabrikalar yılda 250 - 300 bin tabanca üretecek kapasitede. Son yıllarda ülkemizde yerli tabanca satışı ithal karşısında ezici üstünlüğü MKE kayıtlarında görülebilecek."
"Umarım yanlışlık farkedilir"
Sarsılmaz Av ve Spor Silahları şirketinin yönetim kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, Avrupa'nın en iyi üç fabrikası arasında gösterildiklerini ve aralarında ABD, Almanya, İtalya, Fransa, Çek Cumhuriyeti, İsrail'in de bulunduğu 54 ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi. Aliş, Emniyet'in tabanca ihtiyacını fazlasıyla karşılayabilecek kabiliyette olduklarını kaydetti.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tabanca alımında iç alıma yönelerek, yurtiçi savunma sanayinin gelişmesine destek verdiğini hatırlatan Aliş, "Emniyet'in dış ihaleye çıkması yerli tabanca üreticisi olarak bizleri fazlasıyla rencide etmiştir. Umarım yetkililer bu yanlışlığı zamanında farkeder" dedi.
"Yerli sanayiye darbe olur"
Doğu Karadeniz Silah Sanayii Projesi'nin önde gelen isimlerinden Arsan firmasının sahibi Osman Koloğlu, Avrupa'daki firmalarla yarışacak düzeyde olduklarını, en ağır testlerden başarıyla geçtiklerini dile getirdi. Koloğlu, "Milli Savunma Bakanlığı'nın açacağı 5 milyon dolarlık ihaleye yerli üreticiler katılacak. Ürettiğimiz silaha beş yıl garanti veriyoruz. Gürcistan Savunma Bakanlığı'nın ihalesine kazandık, 10 bin tabanca vereceğiz. Biz yurtdışına açılırken, polisimiz ithal silahı tercihi etmesi yerli sanayiye darbe vurmaktan başka bir şey değildir" dedi.
Trabzon Silah Sanayi'nin (TİSAŞ) sahibi İbrahim Mengüç ise 60 bin silahın üretilebilmesi için gerekli olan malzemenin 10 milyon dolar civarında olduğuna işaret ederek, "Finans yönünden desteklenirsek, bu talebi karşılarız" dedi.
Emniyet: "Kaliteli silah üretemiyorlar"
Emniyet yetkilileri, yerli sanayie destek olmak istediklerini, ancak bugüne kadar istediklerini kalitede tabanca üretemedikleri görüşünü savunuyor. Bunun belgelerle ortaya konduğunu ifade eden yetkililer şunları söyledi:
"Test atışı için yaptıkları örnek tabancalar bile ancak beş binlik ömür atışını geçebiliyor. Seri üretime geçtiklerinde problem başlıyor. 200 atış yapıldıktan sonra tabancanın metal bölümünde kırılmalar, tetiğinde arızalar görülüyor. Her an tabancasını kullanma durumunda olan ve bir hatayı hayatıyla ödeyen bir polise en iyi tabancayı vermek durumundayız. Üstelik parasını da onlar ödüyor. Yerli tabancalar istenilen kaliteye geldiğinde elbette onları da tercih ederiz."
Davet edilenlerin durumu
İhaleye davet edilen tabancalarla ilgili iddialar ise şöyle:
*Sig Sauer: ülkemize gizli ambargo uyguluyor. Katılmayacaklarını bir ay önceki davette bildirmişlerdi.
*Browning: Şartnameye uymayan bir tabanca. Önceki davette 10 bin atışlık testi geçemedi.
*Cz: Teknolojinin gerisinde kaldı. Sahip olduğu standartı tutturamadığından 3 senedir kendi polisiyle davalık.
*Beretta: Alüminyum kanserinden dolayı, satışında büyük düşüş var. Sakıncalı silahlar pozisyonunda.
*Glock: Avusturya yıllardır ülkemize ambargo uyguluyor, katılması imkansız.
*Hs2000: Adı hiç duyulmamış ve bilinmiyor.(MAS/YÖ)