Fotoğraf: AA / Arşiv
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "beşinci sınıflarda hazırlık mahiyetini kazanır şekilde İngilizcenin ağırlık seviyesini arttıracaklarını" söyledi.
Gazetecilerin Yeni Orta Vadeli Programdaki eğitimle ilgili konulara ilişkin sorularını yanıtladı.
Yılmaz, beşinci sınıflarda yabancı dilin öğrencilerin seçimiyle belirleneceğini ifade etti.
"Fransızca, Almanca olabilir. Muhakkak İngilizce ağırlıklı ama sadece İngilizce ile değil, başka yabancı dillerin de olması Türkiye'yi açar. Bizim Afrika'ya da Uzakdoğu'ya da açılmamız lazım."
Yılmaz velilerin ve öğrencilerin Fransızca, Almanca, Arapça gibi yabancı dil seçimini yapabileceklerini söyledi, ancak bu noktada yeterli talebin önemini vurguladı.
Bu yabancı dillerin seçmeli mi, yoksa hazırlık gibi mi okutulacağı" yönündeki soruya karşılık Yılmaz, hazırlık gibi okutulacağını söyledi.
"Birleşmiş Milletlerin resmi dilleri İngilizce, Fransızca, Rusça, Çince, Arapça, İspanyolca. Dolayısıyla bu dillerden bir tanesi pekala seçilebilir.”
TIKLAYIN - "EĞİTİM HARCAMALARINDA ZENGİNLE YOKSUL ARASINDA 78 KAT FARK VAR"
İkili eğitim
İkili eğitimin uygulandığı okulların, lise dahil olmak üzere oranının yüzde 37 olduğunu belirten Yılmaz, tekli eğitime geçmek için 77 bine yakın derslik ihtiyacı olduğunu söyledi.
“Özel sektörün teşviğiyle birlikte biz 77 bin dersliği, geçmişte devlet olarak yaptık. Her yıl 28 bin derslik yaptık. Geçmişteki 3 yılın başarısını tekrarlarsak 77 bin derslik ihtiyacı ortadan kalkacaktır. Devlet millet el ele hiçbir sıkıntı yoktur. Önümüzdeki dönemde de hemen hemen diğer kurumların bütçesinden çok daha fazla artış milli eğitimdedir. Bunun da gerekçesi tekli eğitime geçebilmek için ihtiyaç olan kaynağın milli eğitime tahsis edilmesidir."
"Mevcut öğretmenlerimiz yeterli durumdadır. Bunu çok net söyleyeyim. Ama onlarla ilave bir çalışma, bir düzenleme, bir program yapmamız gerekir diye düşünüyoruz. Dolayısıyla biz mevcut öğretmenlerimizle dahi ikili öğretimi kaldırabileceğimizi… İkili eğitime katılabilen öğretmenimiz pekala tekli eğitimi de yapar. İngilizce için de ona da bakacağız. Kendi kaynaklarımıza, İngilizce öğretmenlerimize bakacağız. O konuda da varsa bir ihtiyaç, ne gYılmaz erekiyorsa onu yapacağız. Özel okulların da uygulamış olduğu sistem de dahil olmak üzere."
TIKLAYIN - YENİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILININ HALİ
Okul öncesi eğitim
Okul öncesi eğitimin de zorunlu eğitim kapsamına alınacağını söyledi. Okul öncesi eğitimde 600 bine yakın öğrencinin bulunduğunu, birinci sınıflara ise 1 milyon 200 bin dolayında öğrencinin devam ettiğini ifade etti. Mevcut durumda okul öncesi eğitim oranının yüzde 50'nin üzerinde olduğu bilgisini verdi.
"Geriye kalan 500-600 bin öğrencimizi de inşallah pilot illerden başlayarak 2019 yılına kadar zorunlu eğitim kapsamına alacağız." (YY)