Haberin İngilizcesi için tıklayın
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) 2014’te 2 milyon 175 bin gencin eğitimine devam etmediğine dikkat çekti.
2013 ve 2014 verilerini kullanarak hazırladığı, 15-19 yaş aralığındaki gençlerin eğitim durumlarını değerlendirdiği araştırma notunda BETAM, eğitim hayatını bırakmış gençlerin azımsanmayacak bir kısmının işgücü piyasasına giremediğine dikkat çekti.
Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmış olmasının gençlerin okula kayıt olmalarını sağlasa da okula devam etme sorununa çözüm getiremediğini belirtti.
TIKLAYIN - EĞİTİMDE EŞİTSİZLİK GİDERİLEMEDİ
Veriler
TÜİK’in 2013 ve 2014 Hanehalkı İşgücü Anketleri’nin (HİA) kullanıldığı araştırmaya göre, 2014’te eğitimine devam etmeyen 15-19 yaş grubundan 1 milyon 81 bin genç kadın ve 1 milyon 95 bin genç erkek vardı.
Araştırmada yer alan tespitlerin bazıları şöyle…
* 2014’te okula devam etme oranlarında çok küçük de olsa iyileşme var. HİA verilerine göre, eğitimine devam eden 15-19 yaş arasındaki gençlerin eğitime devam etmeme oranında 0,5 puanlık düşüş gözlemleniyor.
“Bu düşüşün genç kadınların durumlarındaki iyileşmeden kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Bu zaman zarfında erkekler arasında eğitimine devam edenlerin oranında bir değişiklik görülmemektedir. Buna karşı genç kadınlar arasında eğitime devam edenlerin oranı yüzde 63,3’ten yüzde 64,4’e yükselmiştir.”
TIKLAYIN - HER 10 ÖĞRENCİDEN ÜÇÜ ORTAÖĞRETİME GEÇERKEN OKULU BIRAKIYOR
Lisede eğitimi bırakanlar arttı
* Eğitime devam etmeyenlerin yarısından fazlası ilköğretim mezunu.
* 2013’ten 2014’e okula devam etmeyen 15-19 yaş arasında gençlerin eğitim seviyelerinde küçük iyileşmeler görülüyor. Herhangi bir eğitim kurumunu bitirmeyen gençlerin sayısı 399 binden 396 bine geriledi.
* İlköğretim mezunlarının sayısı ise 1 milyon 269 binden 1 milyon 205 bine düştü.
* Lise ve üzeri seviyede eğitimini bırakmış gençlerin sayısı ise arttı. 2013 yılında herhangi bir okula kayıt olmayan gençlerden 316 bini lise mezunuyken 2014 yılında bu sayı 324 bine çıktı.
“Türkiye ileride yüksek verimlilik seviyesine sahip bir işgücü istiyorsa okula dönmesi nispeten kolay olan bu yaş grubundaki gençleri eğitim sistemine dahil etmenin yollarını aramalıdır.”
TIKLAYIN - 4+4+4'ÜN KARNESİ KÖTÜ
Ne eğitim ne iş
* 2014’te 15-19 yaş grubunda 897 bin genç ne eğitimine devam etti ne de işgücü piyasasına girebildi. Bu kişilerin yaklaşık 655 bini kadın, 241 bini erkekti.
* Ne eğitimde ne de işgücünde olmama sorunu genç kadınlar için daha ciddi boyutta. 2013’ten 2014’e ne okulda ne işgücünde olan genç kadınların payında yüzde 10,3’ten yüzde 9,8’e kısıtlı bir azalma kaydedildi.
“Genç kadın nüfusunun dörtte birinin iktisadi hayatın ve eğitim hayatının dışında olduğu dikkat çekicidir. Kadınların işgücüne katılım kararlarında eğitim düzeyi, evlilik durumları, çocuk sahipliği önemli belirleyicilerdendir. “Bu gruptaki genç kadınların yaşlarının ilerlemesine paralel olarak evlilik ve çocuk yapma gibi farklı yaşam döngülerine girmeleri hem eğitim sistemine dönmelerini hem de işgücü piyasasına girmelerini zorlaştıracaktır.
“15-19 yaş arasındaki genç kadınların dahi işgücü piyasasına bu kadar mesafeli durmaları Türkiye'nin önemli yapısal sorunlarından biri olan düşük kadın katılım oranları ile ilgili olumsuz sinyaller vermektedir.”
Ev işleri
* İş aramayan genç kadınların büyük çoğunluğu ev işleri ve çocuk-yaşlı bakımıyla meşgul
* Ev işleriyle meşgul olmaktan veya ailedeki çocuklara veya bakıma muhtaç yetişkinlere bakmaktan dolayı iş aramadıklarını belirten genç kadınların oranı yüzde 73,1. Bu oran 2013 yılına kıyasla küçük bir düşüş gösteriyor.
"Genç kadınların işgücü piyasasından uzak durmasında toplumsal cinsiyet rollerine bağlı geleneksel iş bölümü etkili. Okula devam etmeyen ve işgücü piyasasında olmayan her dört kadından üçünün ev işleri veya ailevi sorumluluklar gibi gerekçelerle işgücü piyasasına girmedikleri görülmektedir."
TIKLAYIN ENGELLİ ÖĞRENCİLER NEDEN LİSEYE DEVAM EDEMİYOR?
Okula devam oranı
* Okula devam oranlarında da Türkiye'deki bölgeler arasında büyük farklılıklar var. 2014 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde eğitime devam etme oranı yüzde 50,8'da iken Batı Marmara'da bu oran yüzde 73,2'e ulaştı.
* Okula devam oranı en yüksek olan bölge ile en düşük olan bölge arasındaki fark 2013 yılında 22,7 yüzde puan iken 2014 yılında 22,4 yüzde puana düştü.
“Her ne kadar Türkiye genelinde geçen seneye kıyasla okula devam etme oranında artış görülse de, bölgesel oranlardaki dalgalanmalar göze çarpmaktadır. Dolayısıyla, mevcut eğitim politikalarının okula devam etme oranındaki bölgesel farklılıkları azaltmada yetersiz kaldığı göze çarpmaktadır.” (YY)
* Araştırma notunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.