Haberin Kürtçesi için tıklayın
HDP sokağa çıkma yasağı ilan edilen yerlerde öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için kanun teklifi verdi.
Kanun teklifini HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan ve HDP’nin eğitimden sorumlu MYK üyesi Gülsen Ülker Meclis’te yaptıkları açıklamayla duyurdu.
Temel ve vazgeçilmez haklardan biri olup eğitimin hiçbir ayrımcılığa ve eşitsizliğe yer vermeyecek şekilde yürütülmesinin devletin asli görev ve sorumluluklarından olduğunun hatırlatıldığı açıklamada sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği il ve ilçelerde eğitimin 2015-2016 eğitim öğretim yılının başından itibaren durduğu vurgulandı.
“Nusaybin’de 32 bin, Derik’te 7 bin, Dargeçit’te 17 bin, Cizre’de 41 bin, Silopi’de 39 bin, Şırnak Merkezde 40 bin, İdil’de 24 bin, Sur’da 30 bin, Silvan’da 28 bin ve Yüksekova’da 33 bin toplamda yaklaşık 300 bin öğrencinin eğitime erişim hakkı doğrudan ortadan kalkmıştır.
“Sokağa çıkma yasağı ilan edilen ilçe ve illerde; okula devam oranları ve okula devam edemeyen veya sınavlarına giremeyen çocuk sayıları, gözaltına alınan, tutuklanan, yaşamını yitiren, yaralanan, göçe maruz kalan çocukların sayıları tam olarak tespit dahi edilememiştir.”
TIKLAYIN - ŞİDDET VE SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI EĞİTİM HAKKINI ENGELLİYOR
Sınavsız geçiş hakkı
TEOG, YGS ve LYS’ye başvuran öğrencilerin eşitsizlik ve ayrımcılık ile karşı karşıya olduklarına da dikkat çekildi ve özel tedbirler alınarak bir kereliğine sınavsız geçiş hakkı olması gerektiği de dile getirildi.
“Savaş, uzun süreli çatışma, olağanüstü durumlar gibi nedenler ile ülkenin bir bölümünde eğitimin uzun ve telafisi imkânsız bir şekilde durması durumunda devletin pozitif ayrımcılık ilkesi gereği hali hazırda mağdur olan çocukların ikinci bir kez mağdur olmaması için özel tedbirler alması gerekmektedir.
“Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği yerlerdeki özellikle TEOG sınavına giren 8. sınıf öğrencileri ile YGS ve LYS’ye başvuran öğrencilerin yaşadıkları mağduriyetin telafisi mümkün olmayacaktır.
“Bu nedenle Suriyeli öğrenciler örneğinde olduğu gibi şiddet ve yoğun çatışma mağduru olan, eğitime erişim hakkı ortadan kalkan öğrencilere yönelik acil önlem alınmalı ve bir kereliğine yasak mağduru çocuk ve gençlere sınavsız geçiş hakkı tanınmalıdır.
“Bu temelde Nusaybin, Dargeçit, Derik, Şırnak Merkez, Cizre, Silopi, İdil, Sur, Silvan ve Yüksekova’da 8’inci sınıfa kayıtlı olan yaklaşık 20 bin öğrenci ile, bu ilçelerde YGS ve LYS sınavına başvuran yaklaşık 13 bin öğrenciye anayasada da karşılığını bulan pozitif ayrımcılık temelinde sınavsız geçiş hakkı sağlanmalıdır.”
TIKLAYIN - 6 AYDA 5 AY 13 GÜN EVLERİNDEN ÇIKAMADILAR
Yönetmelik değişikliği
HDP konuyla ilgili kanun teklifinde bu doğrultuda düzenleme yapılmasını istedi.
“Teklifimizde, sınavsız geçiş hakkı için 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası ve Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik yapılarak, YÖK’ün ve MEB’in belirleyeceği üniversiteler ve liselerde ek kontenjanlar belirlenmesini ve mağdur olan öğrencilerin bu kontenjanlara okul başarı puanlarına göre yerleştirilip öğrencilerin tamamına devlet bursu verilmesini öneriyoruz.”
Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan ve Van Milletvekili Lezgin Botan’ın imzasını taşıyan teklif Meclis Başkanlığı’na sunuldu.