* Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Meteorolojiden gelen hava tahminlerine göre Türkiye genelinde hava sıcaklıkları bu haftadan itibaren 3 ile 10 derece arasında artacak. İstanbul'da Pazar günü hava sıcaklığı 32 derece olacak.
21 Mart'tan bu yana, 17 Mayıs Pazar günü ikinci kez sokağa çıkacak olan 65 yaş ve üstü ise sıcaklığın en çok hissedildiği saatler arasında (11.00-15.00) sokağa çıkma iznine sahip.
Gölge alan yokluğu, dinlenecek kafe, restoran ve benzeri alanların yine koronavirüs tedbirleri kapsamında kapalı olması, toplu taşıma kullanılamaması gibi durumlar sıcak havalarda sokağa çıkacak 65+ sağlığı açısından ne derece riskli sorusunu ve saatlerin değiştirilmesi yönündeki talepleri gündeme getirdi.
TIKLAYIN - Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahminleri
Konuya ilişkin konuştuğumuz Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Op. Dr. Samet Mengüç ve 65+ Yaşlı Hakları Derneği Genel Müdürü Özlem Yalçınkaya artan hava sıcaklıklarının özellikle uzun süreli kronik rahatsızlığı olan 65+ kişilerde beyin kanaması gibi birçok rahatsızlığa neden olacağını belirtirken saatlerin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
Yalçınkaya: İki blok şeklinde yapılabilir
Salgının başından itibaren 65 yaş ve üstü kişilerin evde kalmasını desteleyen bir konumda olduklarını belirten Özlem Yalçınkaya, sürenin uzaması nedeniyle 65+ için belirli zamanlarda dışarı çıkabilmenin psikolojik ve fiziksel olarak faydalı olabileceği yönünde bir kampanya yaptıklarını aktardı.
Ancak artan hava sıcaklıkları nedeniyle 65 yaş ve üstünün bu haktan mahrum kalmamasını onun yerine saatlerde düzenlemeye gidilmesi gerektiğini söyledi:
"Geçen hafta dışarı çıktılar ve birçok açıdan motive edici oldu onlar için. Günün uygun bir saatiydi aslında ama şimdi hava sıcaklığının mevsim normallerini bu kadar üstüne çıkması sağlık durumuyla ilgili özel koşullar olmayanlar için bile zorlayıcı. Çünkü güneşin çok tepede olduğu, günün en sıcak saatleri oluyor bu saatler. Kaldı ki toplu taşımaya, arabaya binemeyecekler. Bizler de zaten imkanlar el verdiğince fiziksel aktivite önerdiğimiz için bu saatlerin uygun olduğunu söylemek artık çok zor.
* Özlem Yalçınkaya
"Dolayısıyla bu hakkın korunması gerektiğini, yaşlıların haftada bir de olsa dışarıya çıkıp yürümeleri, akranlarıyla selamlaşmalarını çok önemsiyoruz ama saatlerin sabah ve akşam iftar öncesi şeklinde iki blok olarak belirlenmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz. Çünkü gerçekten tek şansları olacağı için normalde çıkmalarını önermeyeceğimiz saatlerde çıkmak zorunda kalacaklar.
"Hem kendileri hem yakınları rahat edecek"
"Hava gerçekten çok sıcak ve ülkenin büyük bir bölümünde ciddi bir nem de var ve fiziksel koşulları özel olan insanlar için bu da nefese bağlı birçok zorluk getirebiliyor.
"Dolayısıyla biz bunun sokağa çıkmayı yani mola gününü ortadan kaldırmasını istemeyiz ama saatlerde düzenleme yapılmasının hem yaşlıları hem de yaşlı yakınlarını daha rahat ettireceğini düşünüyoruz."
Op. Dr. Mengüç: Sağlığa etkisi değerlendirilmemiş
65 yaş ve üstüne yönelik uygulamaların hükümetin pandemiye bakış açısından bağımsız bir yaklaşım olmadığını belirten Op. Dr. Mengüç ise, “Birtakım şeyler ancak yaşandıktan sonra düzeltme yoluna gidiliyor, yani deneme yanılma yöntemiyle hareket ediliyor. Önceden değerlendirerek mücadele edilmesi söz konusu değil” diye konuştu.
Mengüç, 65 yaş ve üstü kişilere sokağa çıkma izni verilirken yapılan değerlendirmelerin de eksik kaldığını ifade ettiği konuşmasında şunları söyledi:
"65 yaş üstü insanlara bir serbesti getirirken onların doğal ortama gitmeleri, dış ortamdan faydalanmaları amaçlanır. Bunun için de optimal faydayı sağlayacak bir düzenlemeyi getirmek gerekir. Fakat burada çok net olarak görülüyor ki, sokağa çıkma izninin uygulandığı zaman dilimindeki hava ısısının veya saatin bu yaş grubundaki insanların sağlığına etkisinin ne olacağı değerlendirilmemiş.
Fotoğraf: hekimcebakis.org / Op. Dr. Samet Mengüç
“Doğadan en az faydalanılacak saatler”
"Bu yaş grubu zaten çoğunlukla hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıkları olan insanlar. Dolayısıyla dışarı çıktıkları saatlerin mevcut hali onların dış ortamdan, doğadan, serbest ortamdan en az faydalanabileceği saatler.
“Normal koşullarda dahi, belirli bir derecenin üzerindeki ısılardan bu yaş grubunun korunması gerekir diyoruz. Bu uygulamada ise çok ayrıntılı olarak değerlendirilmeyen bir organizasyon bozukluğu söz konusu.
“Çok riskli, düzeltilmeli”
"Kişiler kan sulandırıcı kullanılıyorsa, tansiyon yükseklikleri varsa beyin kanaması riski doğabilir. Sıcak terleme nedeni; vücuttaki sıvı elektrolit dengesini bozabilir. O nedenle sıcaklıkların artmasıyla birlikte 65 yaş üstünde özellikle yandaş kronik uzun süreli rahatsızlıkları olanlar açısından çok çok riskli saatler olacak ve gölgede, serin yerlerde dinlenmeleri gerekecektir.
“Oysa ki biz bu yaş grubunun efor harcamasını, dolaşımlarını sağlamayı ve temiz hava almalarını hedefliyoruz. Ama hem saat hem ısı olarak uygun bir dönem kesinlikle değil, düzeltilmesi gerekir." (TP)