Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Türkiye’de yaz saati uygulamasından vazgeçilmesiyle başlayan "tüm yıl yaz saati" uygulamasına devam edilmesine karar verildi.
Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, “gün ışığından daha fazla faydalanmak amacıyla bütün yurtta uygulanan mevcut ileri saat uygulamasının (tüm yıl yaz saati, GMT +3) her yıl, yıl boyu sürdürülmesine” karar verildi.
Ayrıca Bakanlar Kurulu’nun Ekim 2017’de aldığı, yaz saati uygulamasına devam edilmesi ve saatlerin 28 Ekim 2018’de bir saat geri alınması kararı da, bugün Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı’yla yürürlükten kaldırıldı.
Bundan sonra saatler geri alınmayacak ve Türkiye GMT+3 zaman diliminde olacak.
Ne olmuştu?
8 Eylül 2016’da Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, Türkiye ‘de 1972'den beri aralıksız kullanılan yaz-kış saati uygulamasının kaldırılmasına karar verilmişti. Böylece yaz saati uygulaması kalıcı hale gelmişti.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 27 Eylül 2017’de yaz saati uygulamasını sürekli hale getiren Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti. Bir gün sonra açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Danıştay kararını uygulamayacaklarını söylemiş, ardından ise kanun değişikliği yapılmıştı. Buna göre, 26/12/1925 tarihli ve 697 sayılı Günün Yirmi Dört Saat Takvimine Dair Kanunun 2. maddesinin 2. cümlesi “Bakanlar Kurulu bir saati aşmamak kaydıyla ileri saat uygulaması yapmaya yetkilidir” şeklinde değiştirilmişti.
Ardından Ekim 2017’de Bakanlar Kurulu yeniden bir karar vererek, yaz saati uygulamasına geri dönülmesine ve uygulamanın 8 Ekim 2018’de bir saat geri alınarak sürdürülmesine karar vermişti. Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan kararla, Bakanlar Kurulu’nun bu kararı yürürlükten kaldırıldı.
AB de tartışıyor
Almanya televizyonuna konuşan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ankete katılanların yüzde 80'inden fazlasının uygulamanın kaldırılması yönünde görüş bildirdiğini söyledi.
Juncker, 31 Ağustos Cuma günü yaptığı açıklamada uygulamanın kaldırılması planını AB Komisyonu'nda da tartışmaya açacağını belirtip "Milyonlarca kişi yaz saatinin sürdürülmesi gerektiğine inanıyor" dedi.
AB yasaları uyarınca, 28 AB ülkesindeki vatandaşları her Mart ayının son Pazar günü saatleri bir saat ileri alıyor. Kışın da saatler Ekim ayının son pazar günü bir saat geriye çekiliyor.
Türkiye yaz saati uygulamasına devam edip İngiltere, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya dışındaki AB ülkeleri kış saati uygulamasına geçtiği zaman Türkiye kış döneminde AB ülkelerinden iki saat ileride oluyor. İngiltere'yle bu fark üç saate çıkıyor. Türkiye ile aynı saat diliminde yer alan Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya'yla ise saat farkı kış dönemlerinde 1 saat açılıyor.
Yaz saati uygulaması nedir?Yaz saati uygulaması, herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Bu uygulama kapsamında genellikle, saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda bir saat geri alınır. Türkiye, 1925’te çıkarılan Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanuna dayalı olarak yaz saati uygulamasına geçiyor. Yaz saati uygulaması ülkeler arasında farklılık gösterir. Yaz saati uygulayan ülkeler: AB ülkeleri ve ABD, Kanada, Meksika, Şili. Yaz saati uygulamasını hiç uygulamayan ülkeler: Venezuela, Tayland, Arap yarımadası, Orta Afrika kıtasının bir bölümü, Güney Amerika'nın bazı ülkeleri ve bazı Uzakdoğu ülkeleri. Yaz saati uygulayıp vazgeçen ülkeler: Çin, Rusya, Japonya,Güney Kore, Hindistan, Pakistan, Libya, Cezayir, Peru, Orta Asya ülkeleri, Avustralya'nın bir kısmı, Orta ve Güney Amerika kıtasındaki bazı ülkeler. Türkiye'de saat uygulamasıTürkiye 26° ve 45° doğu meridyenleri arasında bulunuyor. Türkiye'nin en doğusu ile en batısı arasında 19 meridyen bulunduğu için en doğusu ve en batısı arasında 1 saat 16 dakikalık zaman farkı var. Doğu Avrupa Zaman Dilimi'nde bulunan Türkiye 30° doğu meridyeninin saatini kullanır. Bu nedenle Türkiye'de Eşgüdümlü Evrensel Zaman+2 (UTC+2) kullanılır, yani Türkiye saati UTC'den iki saat ileridedir. Yaz saati uygulaması ile Türkiye 45° doğu meridyeninin saatini kullanmaya başlar. Böylece saatler bir saat ileri alınır ve Türkiye saati UTC+3 olur. Yaz saati uygulaması (saatlerin bir saat ileri alınması) martın son pazar günü başlatılır ve ekimin son pazar günü bitirilir. Böylece yılın 5 ayında geri saat (UTC+2), 7 ayında ise yaz saati (UTC+3) kullanılır. Ancak Aralık 2016'da Bakanlar Kurulu kararıyla gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yaz saati uygulamasının devam ederek kış saatine geçilmemesi kararlaştırıldı. * Eşgüdümlü Evrensel Zaman (UTC) ile Greenwich Ortalama Zamanı (GMT) arasında saat farkı bulunmuyor. |
(ÇT)