Haberin Kürtçesi için tıklayın
Prof. Dr. Samir Amin 86 yaşında Fransa’nın başkenti Paris’te hayatını kaybetti.
Amin’in ölümünü, gazeteci Vijay Prashad Twitter hesabından duyurdu.
Emperyalizm-sömürgecilik, siyasal İslam ve toplumsal hareketler üzerine çalışmaları bulunan Amin’in pek çok makalesi ve kitabı Türkçe’ye çevrildi.
Azgelişmişlik, kalkınma, kriz, dünya ekonomik sistemi (emperyalizm), merkez ve çevre ülkeler gibi konulara Marksist bir bakışla eğilen Samir Amin, Bağımlılık Okulu’nun kurucularındandı.
Samir Amin, Barış Akademisyenleri’nin “Bu suça ortak olmayacağız!” bildirisinin de imzacılarındandı.
Samir Amin hakkında
1931'de Mısır, Kahire’de doğdu. Çocukluğu ve gençliği Port Said’de geçti. 1947’de eğitimini Paris’te sürdürmeye başladı.
1952’de Siyaset Bilimi, 1956’da İstatistik, bir yıl sonra da Ekonomi diplomasını aldı. 1990’da yayınlanan biyografisinde, üniversite yıllarından “militan eylemlerle geçti, sınavlara hazırlanmak için çok az çalıştım” diye bahsetti.
Paris’e taşındığında Fransa Komünist Partisi’ne katıldı. Diğer öğrencilerle birlikte Étudiants Anticolonialistes adlı dergiyi çıkardılar. 1957’de az gelişmiş denilen ülkelerin kapitalizmde nasıl yaratıldığının mekanizmasını anlatan tezini sundu.
Tezini bitirince Kahire’ye döndü, üç yıl boyunca hükümete bağlı Ekonomik Yönetim Enstitüsü’nde çalıştı. Sonraki üç yıl da Mali’de Planlama Bakanlığında çalıştı. Ardından Dakar ve Paris’te ders verdi. Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Kalkınma ve Planlama Enstitüsü’nde (IDEP) çalıştı.
1980’de Dakar’daki Üçüncü Dünya Forumu’nun Başkanı oldu.
1988'de yazdığı “Avrupa Merkezcilik” isimli kitabıyla büyük ilgi gördü. En önemli eserleri arasında, Liberal Virüs (2003), İleriye Dönük Bir Yaşam (2006), Dünya Ölçeğinde Birikim (1970) ve Küreselleşme çağında Kapitalizm (1997) var.
Türkçe’ye çevrilmiş otuzdan fazla kitabı olan Amin'in Arap isyanları ve Türkiye’yle ilgili birçok makalesi de Türkçe’de yayınlandı. (Kaynak: Wikipedia) (AS)