Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Kürt öykülerinin zihninde oluşturduğu imgeleri resimlerine yansıtan Resulpur, Diyarbakır’da bulunduğu süre içerisinde yaptığı 28 çalışmanın sergisini eski bir Diyarbakır evi olan Saraykapı Cafe’de açtı.
10 gün açık kalacak serginin geliri ise Kirmanşan’daki depremzedelere gönderilecek.
“Orada insanlar çok mağdur oldu. O bölgede Müslümanlığı kabul etmeyen Yaresanlar yaşıyor. Hükümetin destek vermemesindeki etkenlerden biri de inanç farklılığı. Havalar soğudu. İnsanlar perişan ve bir başlarına kalmışlar. Buradan sembolik de olsa destek vermek istiyoruz” diyen Resulpur, bunun yeterli olmayacağını belirterek, dört parça Kürdistan’dan sanatçılara ulaşarak, İstanbul’da gelirinin depremzedelere gönderileceği büyük bir sergi açma hazırlığında olduklarını söyledi.
Özellikle Kürt öykülerden beslendiğini anlatan Resulpur, “Bûka Baranê” adlı çalışmasını örnek göstererek, “Masal yağmur yağmayan bir köyde geçiyor. Ben de kurak topraklar, ağaçlarında yaprak olmayan ağaçlar, köprülerin altından derelerin geçmediği bir köy olarak tasarladım” diyor.
Daha önce Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA) tarafından 21 kitaptan oluşan öykü setinin çizimini yapan Resulpur, şimdi de Kürt hikayelerinin değişmez karakteri olan tilki figürünün parmak kuklalarını yapmayı tasarlıyor.
Runak Resulpur, heykeltıraş eşi Seywan Seidyan ile birlikte üç yıl önce İstanbul’a gitme niyetiyle geldikleri Diyarbakır’da yaşamaya karar verdi.
Resulpur, bunun nedenini şöyle açıklıyor:
“İstanbul bizim için çok daha iyi olacaktı. Her şeyden önce sanatsal faaliyetler için gelmiştik. Türkiye’de aslında sanata yaklaşım açısından bir ilerlemenin olmadığını fark ettik. Bizimki daha çok Kürt kültürüyle ilgili olduğu için burada kalmaya devam ettik.”
Runak Resulpur kimdir?1978 yılında Mahabad şehrinde doğdu. Üniversiteyi Urmiye kentinde grafik-dizayn bölümünde okudu. İki yıl Mahabad dergisinde dizayner olarak çalıştı. 2008 yılında Süleymaniye'de Güzel Sanatlar Akademisi'nde seramik bölümünü okudu. 11 yıl Güney Kürdistan'da yaşadı ve bu süre zarfında birçok kitabın kapak tasarımlarını, logo ve afiş yaptı. Birkaç filmde de tasarımcı olarak çalıştı ve İbrahim Siedi'nin 'Mandu' filminde kostüm tasarımcısı olarak çalıştı. 2014 yılından itibaren Diyarbakır'da yaşıyor. Çalışmalarını daha çok resim, çocuk kitapları ve animasyon alanında yoğunlaştırıyor. Şimdiye kadar 21 kitabın çiziminde ve dokuz animasyon çalışmasında bulundu. |
(BD/EKN)