Hrant Dink davası Türkiye yakın tarihinin en önemli davalarından biri hiç kuşkusuz. Hrant Dink’in öldürülmesi siyasi bir cinayet; ayrımcılıktan, milliyetçilikten beslenen bir nefretin sonucu aynı zamanda. Toplum olarak yüzleşmemizi tamamlamamız için; adaletin tesis edileceğine inancımızın bir miktar artması için bu davanın gerçek suçluların cezalandırılarak tamamlanması gerekiyor.
Hrant Dink davasının biz gazeteciler içinse özel bir önemi var. Çünkü Hrant Dink bir gazeteciydi. Hedef seçilmesinin nedenlerinden biriydi bir gazeteci olarak bildiği doğruları korkmadan yazması.
bianet editörlerinden Elif Akgül yıllardır Hrant Dink davasını izleyen gazetecilerden biri. Hrant Dink’in öldürülüşünün 10. Yıldönümünde yıllardır izlediği davalardaki birikimiyle bir yazı dizisine imza attı. Yazı dizisini Cumhuriyet gazetesinden Canan Coşkun ile birlikte yükünü paylaştıkları bu kapsamlı yazı dizisi bianet'te ve Cumhuriyet'te bugünden itibaren yayınlanacak.
Bu kapsamlı çalışmada Elif Akgül ve Canan Coşkun, Karin Karakaşlı ile Agos’u ve Dink olmadan geçen 10 yılı konuştular; Hrant Dink cinayeti davası avukatlarından Bahri Belen’den uzun yıllardır devam eden davanın ayrıntılarını dinlediler.
Elif Akgül ayrıca karmaşık dava sürecini özetleyen ve önemli dönüm noktalarına işaret eden bir de “Hrant Dink Cinayeti Dava Kranolojisi” hazırladı.
bianet gazetecileri meslektaşlarının tüm anmalarını yıllar boyunca izledi; son beş yıldır anmaları alanda büyük bir efor harcayarak izleyen muhabirimiz Beyza Kural hem kendisinin hazırladığı hem de bianet’te kendisinden önceki dönemde çalışan gazeteci arkadaşlarımızın anma haberlerini derledi.
Beyza Kural ayrıca Hrant Dink’in öldürüldüğü günün ertesi günü ve sonraki üç gün boyunca Türkiye basınında neler yazıp çizildiğini derledi. Ayrıca aynı günlerde gazetelerin köşe yazarlarının yorumlarını da stajyer arkadaşlarımız Melis Günden ve Şimal Parlak’ın yardımlarıyla toparladı.
Yazı dizisinin söyleşi konuklarından bir diğeri de Ermenice yayın yapan Jamanak gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Ara Koçunyan oldu.
Yıllardır 19 Ocak’larda töreni sesiyle takip ettiğimiz “Hrant’ın Arkadaşları’ndan gazeteci Bülent Aydın ise adalet mücadelesini yazdı. Nor Zartonk üyesi Sayat Tekir ise Hrant Dink cinayetinin Ermeni toplumu için anlamını ve neleri değiştirdiğini yazdı. Harout Ekmanian ise cinayetin Ermenistan Ermenileri üzerinde yarattığı etkiyi yazdı.
Yazı dizisinin adı ne olsun diye düşünmeye başladığımızda kime sorsak “Hrant’sız 10 Yıl” sözleri dökülüverdi ağzından. O kadar aleniydi ki adın ne olması gerektiği, gazetecilikte genelde uyduğumuz “ilk akla geleni seçme” yazılı olmayan kuralımızı çiğnedik. Çünkü gerçekten Hrantsız geçen 10 yıl bizlere çok şey öğretmişti.
Kendi adıma öğrendiğim ama birkaç sefer yazmaya yeltensem de bir türlü kuramadığım cümleyi, Sayat Tekir’in kaleminden aktararak bitireyim sunuş yazısını:
“Hrant Dink’in öldürülmesi hepimiz için bir bedel oldu. Öyle korkunç bir bedel oldu ki bu travmayı kırıp geçmişimizi konuşmaya başladık. 19 Ocak 2007 hepimiz için bir milat oldu.” (HK)
HRANT'SIZ 10 YIL YAZI DİZİSİ
19 Ocak'ı Hatırlıyor musunuz Dizisi ve Hrant'sız 10 Yıl - Haluk Kalafat
Dink Cinayeti Kronolojisi: 10 Yıldır Çözülmeyen Dava, Gelmeyen Adalet
Karin Karakaşlı Hrant'lı Agos'u Anlattı
Her Dönemin Araç Suçu: Hrant Dink Cinayeti - Canan Coşkun
Devletin Gerçek Yüzünü Gösteren Pencere: Hrant Dink - Elif Akgül
10 Yıl Öncenin Manşetlerinde Hrant Dink Cinayeti
"Ermeniler Hrant'ın Yokluğu ve Boşluğuyla Başetmeye Çalışıyor"
Video ve Fotoğraflarla Agos'un Önünde 10 Yıl
10 Yıl Oldu, Özlüyoruz Ahparig!
Bahri Belen: Ceza Ne Olursa Olsun Dink Davasında Mücadele Kazandı