Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), enerji tasarrufu için yapılan kalıcı yaz saati uygulamasının tasarruf yerine israfa neden olduğunu belirtti.
Yaz saati uygulaması nedeniyle sabahları karanlıkta okula işe gitmek zorunda kalanlar mağduriyetlerini birçok kez dile getirmişti. Ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bu sene geçilen düzenlemede geri adımın gündemde olmadığını açıkladı.
EMO yaptığı açıklamada kış saati uygulamasına geçilmemesi nedeniyle Kasım ayında ekonomideki yavaşlamaya ve sıcaklıklar mevsim normallerinde seyretmesine rağmen elektrik tüketiminde artış yaşandığını belirtti.
"Bu uygulamadan vazgeçilmeli"
Açıklamada hem yurttaşlara sıkıntı veren, hem dış dünyayla iletişim açısından sorunlar yaratan, hem trafik kazalarında artışa neden olduğu belirtilen, hem de elektrik tüketiminde tasarruf değil israf yaratan bu uygulamadan bir an önce vazgeçmesi gerektiği belirtildi.
EMO`nun yaptığı çalışmaya göre, enerjinin verimli kullanımı açısından en uygun noktanın GMT+2:30 ve yaz saati uygulamasında da GMT+3 yerine ileri bir nokta olarak GMT+3:30 diliminin seçilmesinin tasarrufu artıracağı belirtildi.
TEİAŞ`ın elektrik tüketim istatistikleri baz alınarak EMO'nun yaptığı çalışmaya göre; son 5 yılın Kasım ayı tüketimlerine bakıldığında bu yıl ilk kez elektrik tüketimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 düzeyinde artış gösterdi ve 22.7 milyar kilovat saat ile en yüksek düzeye ulaştı.
Havalar normal, ekonomi durgun
Açıklamada şöyle dendi:
* Meteoroloji Genel Müdürlüğü`ne göre 2016 yılı kasım ayı ortlama sıcaklıkları mevsim normallerinnde. Elektrik tüketiminde hava koşullarına bağlı olarak bir artıştan söz etmek mümkün değil.
* Bu yılın 3. çeyrek verileri ekonomide durgunluk ve gerilemeyi ortaya koyuyor, Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın geçen yılın 3. çeyreğine göre yüzde 1.8 küçüldü.
* İmalat sanayi kapasite kullanımda düşüş olmamakla birlikte ciddi bir artıştan da yok.
* Bu yıl Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre kapanan şirket sayısı arttı. Dolayısıyla elektrik tüketiminde kasım ayında gerçekleşen artışın sanayi üretimi ile açıklanması da mümkün değil.
Türkiye'de saat uygulaması
Türkiye 26° ve 45° doğu meridyenleri arasındadır. Türkiye'nin en doğusu ile en batısı arasında 19 meridyen bulunduğu için en doğusu ve en batısı arasında 1 saat 16 dakikalık zaman farkı vardır. Türkiye Doğu Avrupa Zaman Dilimi'ndedir. Türkiye 30° doğu meridyeninin saatini kullanır. Bu nedenle Türkiye'de Eşgüdümlü Evrensel Zaman+2 (UTC+2) kullanılır, yani Türkiye saati UTC'den iki saat ileridedir.
Yaz saati uygulaması ile Türkiye 45° doğu meridyeninin saatini kullanmaya başlar. Böylece saatler bir saat ileri alınır ve Türkiye saati UTC+3 olur. Yaz saati uygulaması (saatlerin bir saat ileri alınması) martın son pazar günü başlatılır ve ekimin son pazar günü bitirilir. Böylece yılın 5 ayında geri saat (UTC+2), 7 ayında ise yaz saati (UTC+3) kullanılır.
Ancak bu yıl Bakanlar Kurulu kararıyla gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yaz saati uygulamasının devam ederek kış saatine geçilmemesi kararlaştırıldı.
Normal şartlarda 30 Ekim’de 1 saat geri alınarak kış saati uygulamasına geçilecekti. (NV)