Gazeteci yazar Çetin Altan 88 yaşında hayata gözlerini yumdu. Çetin Altan'ın cenazesi daha sonra Teşvikiye Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.
Çetin Altan için yarın saat 11:00'de Milliyet gazetesinin Çağlayan'daki binasının önünde bir tören düzenlenecek. Çetin Altan'ın cenazesi daha sonra Teşvikiye Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.
Yazar, oyun yazarı olan Altan, 1965-1969 arasında Türkiye İşçi Partisi'nden milletvekilliği yaptı. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuydu. Çetin Altan köşe yazılarını Milliyet gazetesinde köşe yazıları kaleme alıyordu; gazetedeki en son yazısını 18 Ocak 2015 tarihinde yazmıştı.
Sağlık durumu ağırlaşan Çetin Altan mayıs ayında hastaneye kaldırılmıştı. Haziran ayında oğlu gazeteci yazar Ahmet Altan, Çetin Altan'ın sağlık durumunun düzeldiğini açıklamıştı.
Çetin Altan’ın kızı Zeynep Bakan, ölüm haberinin verilişinin ardından: “Babamı kaybettik, ne diyeyim? Babamla birlikte buradaydık. Bir ayı geçmişti, ümitlerim devam ediyordu. Babam yine kalkacak diyordum işte olmadı.” diye konuştu.
22 Haziran 1927'de İstanbul doğumlu olan Çetin Altan Galatasaray Lisesi'ni, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitim gördü.
Çınaraltı, Varlık, İstanbul ve Kaynak'da şiirleri ve düz yazıları çıkan, 1946’da ilk kitabı Üçüncü Mevki’yi yayımlayan Altan 1946 yılında Ulus Gazetesi’nde gazeteciliğe başladı.
Halkçı, Tan, Akşam, Milliyet, Yeni Ortam, Hürriyet, Tan, Sabah, Güneş gazetelerinde ve Çarşaf dergisinde çalışan Çetin Altan 1965-1969 arasında Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) milletvekilliği yaptı.
1968'de, Kısmi Senato ve yerel seçimlerle boşalmış milletvekillikleri için ara seçim yılıydı. Demirel hükümeti Seçim Kanunu'ndaki milli bakiye sistemini Cumhuriyet Halk Partisi'nin itirazlarına rağmen yürürlükten kaldırdı, TİP'in Meclis'e girmesi zorlaşacaktı. Meclis'te milli bakiye sisteminin kaldırılışı görüşmeleri çok gergin geçti. Çetin Altan’ın "Çoğunluğunuz var ama ağırlığnız yok" sözleri üzerine Adalet Partililer TİP'lilere saldırdı, TİP Konya Milletvekili Yunus Koçak tabanca kabzasıyla başından yaralandı. Meclis'teki saldırılar Ankara ve İstanbul'da mitinglerle protesto edildi.
Önce dokunulmazlığı kaldırılan, sonra da iade edilen ilk milletvekili olan Altan bu dönemki anılarını Ben Milletvekili İken kitabında anlattı.
68 yıllık gazetecilik hayatını 18 Ocak 2015’te, Milliyet’teki “Şeytanın Gör Dediği” başlıklı köşesindeki yazılarına ara verene kadar sürdüren Altan Büyük Gözaltı (1973), Bir Avuç Gökyüzü (1974), Viski (1975) ve Küçük Bahçe (1978) ile roman, Üçüncü Mevki (1946) ile şiir, Kalem Bahçelerinden Yedi Hayat (2009) ile eleştiri, Rıza Bey’in Polisiye Öyküleri(1985) ile öykü, Çemberler, Mor Defter, Suçlular, Dilekçe ve Tahteravalli, Beybaba, Yedinci Köpek, Islıkçı ve Telefon Kimin İçin Çalıyor ile tiyatro oyun dalında eserler verdi.
Altan bunların yanı sıra gezi, deneme, inceleme, mizah, çocuk ve çeviri alanlarında da eser yayımladı.
1968 yılında 23 Nisan konuşması
Çetin Altan'ın iki konuşması 45'lik plak halinde çıkmıştı. Milliyet gazetesinde Mehmet Ö. Alkan, "Popüler Plak Tarihi" köşesinde plağı şöyle tanıtmıştı: " Plağın ön yüzündeki Ağıt adlı konuşmasında, Amerika'nın Vietnam'daki haksız savaşını, Vietnamlı çocuk askerlerin trajedisini anlatarak eleştirmekteydi. Plağın arka yüzünde Eğlenin Yavrularım adıyla yaptığı konuşmada ise '23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' vesilesiyle Türkiye'deki çocukların durumunu ortaya koymaktadır. 1960'ların ikinci yarısında yapılan bu konuşmanın, büyük ölçüde bugün de geçerli olduğunu görmek gerçekten şaşırtıcıdır."
Akademisyen Özge Öner'e İsveç'ten 'İnsani Çiçeklenme Ödülü’
Ülkenin önde gelen düşünce kuruluşlarından Ratio Enstitüsü'nün verdiği ödüle, ‘insan refahını teşvik eden’ entelektüel çalışmaların sahipleri layık görülüyor.
“Özge Öner, yüksek düzeydeki akademik çalışmalarını toplumsal katılımla birleştirme yeteneği, entelektüel birikimini samimi ve cömert bir biçimde kamusal alana taşımasıyla bu ödülü fazlasıyla hak ediyor.”
Cambridge Üniversitesi Ekonomi Doçenti ve Oksijen yazarı Dr. Özge Öner, İsveç'in saygın düşünce kuruluşlarından Ratio Enstitüsü tarafından verilen "İnsani Çiçeklenme Ödülü"ne layık görüldü.
Ratio Enstitüsü’nün, insan refahını artırmaya yönelik entelektüel katkıları onurlandırmak amacıyla verdiği bu prestijli ödül, bu yıl Öner’e takdim edildi.Ödülü, 2022 yılında bu ödülü ilk kez alan kurumsal iktisat profesörü Niclas Berggren’in elinden alan Öner için Berggren şöyle dedi:
“Özge Öner, yüksek düzeydeki akademik çalışmalarını toplumsal katılımla birleştirme yeteneği, entelektüel birikimini samimi ve cömert bir biçimde kamusal alana taşımasıyla bu ödülü fazlasıyla hak ediyor.”
2008 yılında Marmara Üniversitesi’nden iktisat lisans diplomasıyla mezun olan Öner, yüksek lisans ve doktora eğitimini İsveç’teki Jönköping Uluslararası İşletme Okulu’nda tamamladı. 2014 yılında "Retail Location" başlıklı doktora tezini sundu. Mekânsal iktisat alanındaki bu çalışması, akademik kariyerinin temel taşlarından biri oldu.
Bu alanda Jönköping’de çeşitli akademik kurumlarda görev alan Öner, 2018 yılından bu yana Cambridge Üniversitesi’nde araştırmalarına devam ediyor. Uzun yıllar İsveç’in önde gelen gazetelerinden Svenska Dagbladet’te köşe yazarlığı yapan Öner, Mart 2024’ten bu yana Oksijen gazetesinde yazıyor.