Yaya Yolu (Yaya Kaldırımı): Karayolunun, taşıt yolu kenarı ile gerçek veya tüzel kişilere ait mülkler arasında kalan ve yalnız yayaların kullanımına ayrılmış olan kısmıdır. (Karayolları Trafik Yönetmeliği, Madde 3/12)
Yaya: “Araçlarda bulunmayan, karayolunda hareketsiz veya hareket halinde bulunan insandır.” (Madde 3/20)
Anlamı herkesçe malum yaya ve kaldırımın Karayolları Trafik Yönetmeliği’ndeki karşılıkları böyle. Ancak uygulamada yayaların bu hakkı korunuyor mu? Pek sanmıyoruz.
Cihangir, Taksim, Tarlabaşı, Tophane ve Çukurcuma çevresii çocukken sıkça duyduğumuz “Kaldırımdan kaldırımdan yürü çocuğum” uyarısıyla gezmek istedik. Bu pek mümkün olmadı.
Otomobiller, motosikletler, tanıtım panoları, tezgahlar, masalar kaldırımlarda önümüze çıkan engellerden bazılarıydı. Engelliler için uygun koşullar ise çok uzaklardaydı.
Kimi yerlerde kaldırım yoktu. Kiminde kaldırımlar bir karıştı. Her şey tamam olsa, taşları çökmüştü, yağmur suları gölcükler oluşturmuştu. Kaldırımlar arasında standart söz konusu değildi.
Üstelik geziyi erken saatlerde yaptığımız için bu engellere hem araç hem de yaya trafiğinin yoğunluğu eklenmemişti.
Karşılaştığımız engelleriin fotoğrafları haberimizin devamında.
Siz de kaldırımlarda karşılaştığınız engelleri tarih, şehir ve semt belirterek [email protected] adresine gönderin, yayınlayalım.
Kaldırımlardaki engeller
Araçlar
Otomobiller kaldırımın ucunda kıyısında kimi zaman da tamamındaydı.
Motosikletler de sıkça onlara eşlik ediyordu.
Kaldırımlar araçlarca ele geçirildiğince ise yayalara da yolda yürümek kalıyordu.
Fotoğraflarla anlatırsak:
Tezgahlar, masalar
Kaldırımı kapayanlar yalnızca araçlar değildi.
Bakkalların dolapları;
Dükkanların malzemeleri;
Masalar;
Polis kordonları karşımıza çıkan diğer engellerdi.
Rampayla bitip rampasız başlayan kaldırımlar
Araçlar yüzünden zaten yayaların yürümesini zorlaştıran kaldırımlarda engelliler için hissebilir yüzey yoktu, rampalar ise keyfi yerleştirilmişti.
Bir kaldırım sonunda rampadan inen bir engelli, diğer kaldırıma çıkma imkanını bulamayabilirdi.
Merdivenler
Ve merdivenler.
Kaldırımlardaki merdivenlerin yüksekliği kimi yerlerde oldukça fazlaydı.
Dar kaldırımlar
Yayalar dışında çeşitli engellerle kapanmayan kaldırımların da yeterli olduğu söylenemez.
Kimi yerlerde tek kişinin geçişinin bile zor olduğu kaldırımlar yayaları yolda yürümeye mecbur bırakıyordu.
Tek kişilik kaldırımlarda inşaat iskeleleri gibi ekstra engeller de olabiliyordu.
Fotoğraftaki yolun bir yanındaki kaldırımı araçlar kapamışken diğer yanındaki kaldırım ise ancak bir kişinin geçebileceği genişlikteydi.
Kırık taşlar, çökük merdivenler
Kaldırımların eni uygun, üzerinde araç da yok dediğinizde ise karşınıza kırık taşlar, göçükler, çukurlar ve yağmur yağdığında yansımanızı görebileceğini gölcükler çıkıyordu.
Misal;
Çeşit çeşit kaldırım taşları
Bir kaldırıma çıktığınızda gördüğünüz taş iki adım sonra bir başka çeşit taşa, az sonra asfalta dönüşebiliyordu.
Tabi bu engellerin bir kaçının bir arada durumlar da mevcuttu. Kırık kaldırımın aynı zamanda çeşitli yüksekliklerde merdivenler ve küçük gölcüklerle bezendiğini görebilirdiniz.
"Kaldırımdan kaldırımdan yürü" nasihatine uyarsanız bu engellerle başa çıkıp istediğiniz yere vardığınızda kendinizi şanslı hissebilirsiniz.
Bilgi edinme Beyoğlu Belediyesi'ne bilgi edinme hakkı çerçevesinde şu soruları sorduk: * Beyoğlu Belediyesi on yıl içinde kaldırımları kaç kez yeniledi? Yanıt ise şöyle oldu: "Fen İşleri Müdürlüğünün 08/12/2014 tarih ve 2015 sayılı yazısı, Beyoğlu İlçesi, İstanbul I Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararı ile Kentsel Sit Alanı ilan edilen bölgede kalmakta olup, Kurul Kararları ile yürürlükteki imar planlarına uygun olarak "yeni yolların yapılması, yenilenmesi vatandaştan gelen yol bakım ve onarım taleplerine ilişkin çevre düzenlemelerinin (bordur-tretuar vb.)" ilçenin özellikleri, ihtiyaçları ve bölge halkının istekleri doğrultusunda ilgili kanun ve yönetmeliklerde belirtilen şartlara uyulmak suretiyle değerlendirileceği bildirilmiştir." (BK) |