Fotoğraf: Anadolu Ajansı
CHP Genel Başkan Yardımcısı, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer -Karaca'nın erkek şiddetine ilişkin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle Meslis'e verdiği soru önergesi sunduğu soru önergesi yanıtlandı.
Biçer-Karaca, Meclis'te geceyarısı geçen infaz yasasıyla kadına şiddet faillerinin alalacele salıverildiğine, kadınlar için önlem alınmadan gerçekleşen tahliyelerle kadınların risk altında bırakıldığına dikkat çekmişti.
12 sorudan sadece biri yanıtlandı
Karaca’nın 12 sorusundan 11’i yanıtsız bırakılırken Bakanlık sadece Alo 183 hattıyla ilgili soruya yanıt vermekle yetinirken, şiddet gören kadınlara infaz yasası sonrası tedbir alınmadan salıverilen failler hakkında bilgilendirme yükümlülüğünün zamanında yerine getirilip getirilmediği gibi sorulara yanıt vermedi. Ayrıca Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın diğer Bakanlık ve kamu kurumlarıyla koordinasyonda sıkıntı yaşadığı yönündeki soru da cevapsız bırakıldı.
“183 yetersiz”
“Bakanlık ya veri tutmuyor ya almadığı önlemleri itiraf etmekte zorlanıyor. Saraydan gelen talimatları uygulamak için yarışa girenler kadına yönelik şiddetin ve ev içi şiddetin önlenmesinde etkin ve somut adım atmıyor.” diyen Biçer-Karaca, şiddet gören kadınların ulaşabileceği özel telefon hattının hala açılmadığına, ALO 183’e salgın dönemindeki yoğunluk nedeniyle şiddet mağduru kadınlar tarafından ulaşmakta dahi zorlu yaşandığına ve bu hattın yetersiz kaldığına dikkat çekti.
Yanıtlanan Tek Soru ve Yanıtı
İnfaz Yasası’nın onaylandığı andan bugüne; şiddete uğradığını belirten ve Bakanlık Alo 183 hattını arayan başvuran sayısı ve illere göre dağılımı ne şekilde gerçekleşmiştir?
“İnfaz Yasası onaylanmasından sonra geçen 20 günlük sürede Alo 183 hattına 2506 başvuru gelmiş, bu başvuruların illere göre dağılımını sormuştuk ancak sadece ilk 5 ilin sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Gaziantep olduğu bilgisi paylaşılmış. Bakanlığın şiddet özel hattı olmadığı için başvuru konuları (yetiştirme yurdunda kalan çocukların istihdamı ve girecekleri sınavlar hakkında bilgiden, Alo 183 Hattı hakkında bilgiye, engelli haklarından, çeyiz yardımı vb.ne dek farklı yelpazede bilgi talepleri olduğu belirtilmiş. Bakanlık, şiddet nedeniyle bu hattı arayan kadınların ise aradıkları illerde Emniyet, Jandarma, Bakanlık ilgili birimlere yönlendirildiklerini söylüyor.
"İçişleri, Adalet ve ilgili bakanlıklarla şiddetin yaşandığı acil durum sonrası sürecin ne şekilde işlediğinin koordinasyonla takibi gerekiyor. Kadınlar evine dön diye şiddet yuvalarına geri mi gönderildi, sığınma evleri koşulları kötü idare et mi dendi, faillerin yarattığı şiddet döngüsü artarak devam mı etti, başvurular sonrası kadınlar güvence altına mı alındı? Kamuoyu salgının faturasının kadınlara ödetilmemesi için somut adımlar bekliyor.” (EMK)