“Verdiğimiz mücadelenin karşılığını toplumsal ve mesleki alanda alıyoruz. Demek ki kadınlar olarak odada iyi işler çıkardık ki arkadaşlarımız bizi seçti. Dördüncü kez bu görevi yapacağım için ben de mutluyum...”
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 15-16 Şubat’ta gerçekleştirdiği genel kurul süreciyle, 2020-2022 yılları arasında görev yapacak 46. Dönem Yönetim Kurulu’nu seçti.
TIKLAYIN - İşi Yapanlar Kadın Yönetenler Erkek
Seçimlerde iki grup yarışırken, oy verme işlemi sonucunda; “Mimarlık Yaşamı Yeniden Örgütlemektir” şiarıyla ile mücadeleye aday olan Demokrasi İçin Mimarlar Platformu Adayları seçildi.
Demokrasi İçin Mimarlar Platformu’dan Tezcan Karakuş Candan, Ünal Kara, Nihal Evirgen, Muteber Osmanpaşaoğlu, Tuğba Arslan, Ece Yoltay ve Özgür Bayramoğlu Mimarlar Odası Ankara Şubesi 46.Dönem Yönetim Kurulu asıl üyeliklerine seçildi.
TIKLAYIN - Candan: Kaçak Saray Katmerli Kaçak Hale Geldi
"Mücadelemizin sonucu"
Seçim sonuçlarına göre Karakuş, Mimarlar Odası’na dördüncü kez seçilen ilk başkan oldu.
Karakuş bianet’e şöyle dedi:
“Verdiğimiz mücadelenin karşılığını toplumsal ve mesleki alanda alıyoruz. Demek ki kadınlar olarak odada iyi işler çıkardık ki arkadaşlarımız bizi seçti. Dördüncü kez bu görevi yapacağım için ben de mutluyum”
“Ankara Şubesi olarak toplumsal cinsiyet alanında özel bir çalışmamız yok. Mücadelemiz içinde öne çıkan kadınlar var. Kadınları öne çıkaran bir mücadele hattımız var. Şu anda yönetin kurulumuzun bütün kurullarına aday olan kişi sayısı 38. Bunun yüzde 61’I kadınlardan oluşuyor.
“Bu bizim mesleğimiz açısından bir devrim. Bütün bir yönetim kurullarına bakarsak kadın oranının yüzde 71 olduğunu görürürüz.
‘26 şubeden 11’ini kadınlar yönetiyor’
“Aslında kadınların özgür yaşantısının tehlike altında olduğu böylesi bir dönemde kadın mücadelesinin yükselmesi çok da doğal. Çünkü kadınlar saldırı altında. Bunun sonucu olarak da doğal olarak kadın arkadaşlarımız mimarlıkta daha önce görülmemiş oranda öne çıktı.
“Br de bütün mimarlar odasına baktığımızda 26 odadan 11’ini kadın başkanlar yönettiğini söyleyebiliriz. Bu da örnek ve önemli bir gelişme.
“Nasıl ki 68’de dünyadan tüm dünyaya yayılan bir gençlik hareketi vardı. Kadın Hareketi de tüm dünyada yayılma döneminde ve Türkiye’de de kadın hareketi güçlendi. Bizim seçilmemizle kadın hareketinin ayak sesleri mimarlar odasından duyulmaya başlandı.”
Tezcan Karakuş Candan hakkında Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden 1989'da mezun oldu. 1990–1991'de ODTÜ bina bilgisinde yüksek lisansa devam etti. Ankara Üniversitesi Latin Amerika Çalışmalarında yüksek lisansını tamamlayarak Latin Amerika Uzmanı oldu. Çankaya Belediyesi'nde teknik personel ve yönetici olarak görev yaptı. Çankaya Yerel Gündem 21 Genel Sekreterliği, Tarihi Kentler Birliği koordinatörlüğünde bulundu. Dünya Sağlık Örgütü, Çankaya Sağlıklı Kentler Proje ofisinde görev aldı. Çankaya Belediyesinde TÜBİTAK Bilim ve Toplum Projeleri kapsamında birlikte Küçük Kara Balık'la Bilim ve Sanata Yolculuk Projesini yürüttü. TÜBİTAK Sivil Mimari Bellek Projesinde araştırmacı olarak yer aldı. Çankaya Belediyesi Toplumsal Dayanışma Merkezleri sorumluluğunu üstlendiği dönemde çok sayıda proje üretti ve yürütücülüğünü üstlendi. Şu anda Çankaya Belediyesi Dış İlişkiler Müdürlüğü kadrosunda ve Atılım Üniversitesi Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesinde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak görev yapmaktadır. Yerel yönetimler, kentleşme, sosyal mimarlık, kamusal alanlar, kentsel toplumsal hareketler, yerel yönetim kampanyaları konusunda çalışmalar çok sayıda makale ve proje üretmiştir. Mimarlar Odasında Çocuk ve Mimarlık, kamu hizmetinde mimarlığa tanıklık projesi kapsamında yayınlanmış yayınları ile birlikte Neoliberal Laboratuvar: Şili, Türkiye ile benzerlikler farklılıklar kıyaslar adlı kitabı ile Ali Hakkkan ve Gökçe Bolat ile birlikte kalem aldığı Kaçak Saray kitabı bulunuyor. |
(EMK)