Geçen hafta kadının temsiline barolar, akademi ve medya üzerinden odaklandığım, “Baro Sana Diyoruz, Akademi, Medya, Yargı Siz de Duyun...” başlıklı yazıya, tahmin etmediğim oranda geri dönüş oldu.
Meslek odaları özellikle TMMOB’dan kadınlar, kendi alanlarındaki kadın sayısının az olduğuna dikkat çeken bilgiler paylaştı.
Kadın mühendis sayısı artıyor ancak...
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) web sayfasına göre; TMMOB'a bağlı 24 Odaya üye sayıları 2019 yılı sonu itibariyle 579 bin 868. Buna göre 2019 yılında bir önceki yıla göre odaların üye sayısı 20 bin 914 kişi arttı.
TMMOB’un odalardan aldığı bilgiye göre, 2019 yılı sonu itibariyle 579 bin 868 üyemizin 133 bin 44'ü kadın (%23), 446 bin 824'ü erkek (%77) üyelerden oluşuyor.
TMMOB'ye bağlı mühendis odalarının üye istatistiğine göre kadınlar en çok inşaat ve ziraat mühendisliği alanlarında var.
İnşaat Mühendisleri odasına 14.273 kadın, 109.634 erkek, Ziraat Mühendisleri Odası'na 13.456 kadın ve 28.207 erkek mühendis kayıtlı.
TMMOB ODALAR ÜYE SAYILARI (31 Aralık 2019 İtibariyle)
Bilgisayar Mühendisleri Odası Çevre Mühendisleri Odası Kadın 6.147 Elektrik Mühendisleri Odası Fizik Mühendisleri Odası Gemi Mühendisleri Odası Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Gıda Mühendisleri Odası Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Kadın 2.869 Erkek 13.952 Toplam 16.821 İçmimarlar Odası İnşaat Mühendisleri Odası Kadın 14.273 Jeofizik Mühendisleri Odası Jeoloji Mühendisleri Odası Kimya Mühendisleri Odası Maden Mühendisleri Odası Makina Mühendisleri Odası Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Meteoroloji Mühendisleri Odası Mimarlar Odası Orman Mühendisleri Odası Petrol Mühendisleri Odası Peyzaj Mimarları Odası Şehir Plancıları Odası Tekstil Mühendisleri Odası Ziraat Mühendisleri Odası
|
Ancak, kadın mimar - mühendis sayısındaki artış meslek odalarının yönetimine yansımış değil.
TMMOB’un web sayfasında yer alan bilgiye göre, 2018-2020 arasındaki yönetim kurulunda ilk dört sırada erkekler bulunuyor.
20 kişilik yönetim kurulunda ise kadın sayısı sadece dört. Binlerce kadın üyesi bulunan TMMOB’dan söz ediyorum. Ha erkek yönetici sayısına gelirsek, 16.
Anlayacağınız üzere, madende, şehirleri planlamada, inşaatta, ziraatte, mimaride, gemide, emeği üretenler, işi yapanlar kadınlar; iş yönetime gelince, olmayanlar, yok sayılanlar yine kadınlar.
Belki durum eczacılarda farklıdır...
Eczacılar Birliği yönetiminde kadın yok
Türk Eczacılar Birliği’ne (TEB) kayıtlı eczacıların yüzde 53 kadın olmasına rağmen birliğin web sayfasına baktığınızda 11 kişilik 42. Dönem TEB Merkez Heyeti’nin tamamının erkeklerden oluştuğunu görüyorsunuz.
Oysa çok uzağa değil, mahallede veya en işlek bir cadede eczaneye gitseniz kadın eczacıları, kalfaları heryerde görürsünüz. Ama konu emeği üretmeye değil, emeği yönetmeye gelince en tepeyi yine erkekler dolduruyor.
Üstelik, TEB’de sadece merkez heyet değil denetleme kurulunda da yine üç erkek yer alıyor. Yani bir yerden tutayım, “hayır hayır öyle değil, yönetim alanında kadınlar var” diyeyim diye istiyorum ama nafile..
TMMOB, Eczacılar Birliği kadınları yönetime dahil edememiş, hadi, "tamam" diyelim.. "Kadınlar yoktu hem de neden yok olduğunu da düşünmeden, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini görmeden tamam diyelim, ne yapalım durum bu diye kabul edelim"...
Diş hekimleri odalarındaki kadının temsiline bakalım...
Türkiye Diş Hekimleri Birliği’nin web sayfasında yer alan bilgiye göre kadın diş hekimi sayısı yüzde 41, erkek diş hekimi sayısı yüzde 59. Birliğin sayfasında yönetime dair detay bulunmuyor.
İstanbul Diş Hekimleri Odası’na baktım. Dokuz kişilik yönetimin üçü kadın altısı erkeklerden oluşuyor. Ankara Diş Hekimleri Odası’nda ise durum pek de şaşırtıcı değil. Dokuz kişilik yönetim kurulunda, dört kadın, beş erkek diş hekimi yer alıyor.
"Bulari katlamaysinuz da baa mi iş ediysunuz.."
Son bir hatırlatma; Dünya Ekonomik Forumu'nun (DEF) 2018 Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu'na göre Türkiye, cinsiyet eşitsizliğinde 149 ülke arasında 130. sırada. Yani, kadın ve erkek eştliğinde çok gerilerdeyiz. Kadın ve erkeğin eşit olduğu ülkeler listesinin başında ise İzlanda ve Norveç bulunuyor.
Türkiye açısından, iç karartan bu eşitsiz tablonun ardından bu video hepimize değişim adına bir umut gibi... Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadının temsili denilince sosyal medyada viral olan bir videoyu hatırlatmadan geçemedim...
Şimdilerin kız çocukları, kadınları bu tabloyu, yok saymayı, kadın erkek eşitsizliğini ters yüz edecek.