Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kaos GL Derneği “Türkiye’nin LGBTİ Mültecilerle İmtihanı” başlıklı raporu yayımladı.
Derneğin, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile (BMMYK) 2017 yılında ortak yürüttüğü “Türkiye’deki Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks (LGBTİ) Mültecilerin İnsan Haklarının Geliştirilmesi” projesi kapsamında hazırlanan rapor, 2016 yılında İstanbul’da öldürülen Suriyeli eşcinsel mülteci Muhammed Wisam Sankari anısına adandı.
TIKLAYIN - İstanbul'da Suriyeli Eşcinsel Mülteci Öldürüldü
TIKLAYIN - Eşcinsel Mülteci Sankari'nin Katiline Haksız Tahrik İndirimi
Kaos GL Derneği’nin yayımladığı raporda barınma hakkı ihlal edilen LGBTİ mülteciler anlatıyor.
TIKLAYIN - Raporun tamamını okuyun
“Burada iki erkeğin yan yana olmasını istemiyorlar”
Kaos GL'de yayımlanan raporda barınma hakkı ihlali yaşadığını söyleyen görüşmecilerin %8’i ev kiralama sürecinde kendilerine “evli ve ailenin olup olmadığının” sorulduğunu belirtiyor.
Gey mülteci bu durumu şöyle aktarıyor:
“Emlakçılar ‘Evli misiniz? Neden yalnızsınız? Aileniz nerede?’ diye soruyorlar. Ben Türkiye’yi böyle düşünmemiştim. ‘Şimdiye kadar neden evlenmediniz? Sünni misiniz, Şii misiniz?’ diye soruyorlar. Tekrar çevrede komşular, ‘Neden evlenmediniz? İran’da ne yapıyordunuz? Nereye gideceksiniz?’ diye soruyor. Ben burada hissediyorum ki, burada iki erkeğin yan yana olmasını istemiyorlar. Selam verirken bile iki kere düşünüyorlar. Aslında bizim gey olduğumuz çok belli olmuyor. Bir komşu gelip sordu ‘Misafirin mi var?’ dedi. O nedenle evde de rahat değiliz, bizden bir şey öğrenmek istediklerini düşünüyoruz. Güneşliği bile açmıyoruz evde iki erkeği görmesinler diye.”
Raporda, ev sahiplerinin mültecilere yönelik tavrının sıklıkla yabancı düşmanlığı içerdiğine dikkat çekiliyor bu durumu bir gey mültecinin şöyle aktarıyor:
“Belki bu şehir biraz daha büyük olsaydı bu problemleri yaşamazdık. Çünkü artık bütün emlakçılar ben İranlıyım deyince ‘ya kâfir ya ibnesin’ diyorlar.”
Bir başka gey mültecinin aktarımı ise şöyle:
“Ev kiraladıktan sonra da komşular çok rahatsız ediyor. Neden yabancıya neden bekâr birine ev vermiş ev sahibi diye sorun çıkarıyor. Bir arkadaşımızın ev sahibiyle sorunu olmamasına rağmen komşulardan dolayı evden çıkarıldı.”
“Benden çok fazla para alıyordu”
Bir diğer barınma hakkı ihlali LGBTİ mültecilerin ev kiralama sırasında ve sonrasında dolandırılması. Görüşmecilerin yüzde 25’i emlakçı ve ev sahibi tarafından dolandırıldığını söylüyor.
“Çünkü hiç belli etmiyoruz kendimizi”
Raporda ev kiralayabilen mülteciler de özel hayatlarına müdahale edildiğini belirtiyor. Lezbiyen mültecinin aktarımı şöyle:
“Şu an partnerimle kalıyorum. Şimdiye kadar ev sahibi ve komşularla ilgili olarak bir sorun yaşamadık. Çünkü hiç belli etmiyoruz kendimizi. Sadece partnerim dış görünüşü biraz daha farklı sadece biraz bakıyorlar ona.”
“Tekin Olmayı Beklerken: LGBTİ Mültecilerin Ara Durağı Türkiye” online erişime açık
Kaos GL Derneği tarafından “İranlı LGBTİ Mültecilerin İnsan Haklarını Korunması ve Türkiye’deki Duruma İlişkin Farkındalık Yaratılması” projesi kapsamında 2016 hazırlanan “Tekin Olmayı Beklerken: LGBTİ Mültecilerin Ara Durağı Türkiye” raporuna ulaşmak mümkün.
Rapor ayrımcılığın ve şiddetin kayıt altına alınmasını amaçlıyor Rapor, Türkiye'deki mülteci LGBTİ'lerin temel hak ve hizmetlere erişimlerinde karşılaştıkları engellerin ve sosyal hayatta mülteci olmanın yanı sıra cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve interseks durum temelli maruz kaldıkları ayrımcılığın ve şiddetin kayıt altına alınmasını amaçlıyor. Türkiye'de yaşayan LGBTİ mültecilerle yüz yüze gerçekleşen derinlemesine görüşmeler, mail ve telefon üzerinden verilen danışmanlıklarla şekillenen rapor, maruz kaldıkları ayrımcılık ve zulüm nedeniyle ülkelerinden ayrılan LGBTİ mültecilerin; Türkiye'de cinsel yönelim, cinsiyet kimliklerinin yanı sıra yabancı düşmanlığına da maruz kaldığını ortaya koyuyor. |
(EMK)